Hoppa till huvudinnehåll

Stjärnorna tillbaka då damlandslaget laddar för blytunga kvalmatchen på Cypern: ”Jättekul – men man ska inte räkna med att de spelar 90 minuter”

Adelina Engman glidtacklar en isländsk spelare.
Adelina Engman är tillbaka i landslaget. Adelina Engman glidtacklar en isländsk spelare. Bild: Yle / Mattias Simonsen Adelina Engman,Finlands damlandslag i fotboll

Såväl Linda Sällström, Adelina Engman som Julia Tunturi är i spelskick igen och är dessutom uttagna till landslagstruppen som ska möta Tjeckien, Thailand och Slovakien på Cypern i mars. En viktig samling med tanke på EM-kvalet, slår Anna Signeul fast.

Den 10 april fortsätter EM-kvalet för Finlands del då damlandslaget möter Portugal för andra gången. På spel: viktiga poäng med tanke på ett eventuellt EM-slutspel.

Den sista, och första, uppladdningen äger rum på Cypern. Finland möter där i tur och ordning Tjeckien, Thailand och Slovakien mellan den 5 och 11 mars.

Några av damlandslagets viktigaste spelare har varit skadade den senaste tiden – men då Anna Signeul presenterade landslagstruppen på tisdagen fanns såväl Linda Sällström, Adelina Engman som Julia Tunturi med i truppen.

– Jättekul, slår landslagstränaren fast för Yle Sporten.

– Men de är inte 100 procent i matchform, eftersom de inte hunnit spela så många matcher. Men de kan träna för fullt och det är bra. De får kanske inte spela 90 minuter på en gång utan vi får matcha in dem i laget, fortsätter Signeul.

"Jätteviktig" match mot Portugal syns redan i horisonten

Sällström fick hoppa in på veckoslutet för sitt Paris FC, medan Adelina Engman endast fått följa med sitt Chelseas matcher från bytesbänken de senaste veckorna. Men hon intygar också för Yle att hon är i form.

– Jag kan äntligen träna utan smärta igen, säger hon.

Engman var redan i januari nära att kunna göra comeback, men åkte då på ett bakslag som hindrade henne från att återvända.

– Nu är självklart mitt mål att få spela EM-kval. Det handlar om viktiga matcher och jag vill kunna hjälpa landslaget, säger hon.

Den svenska lotsen understryker också hur viktig samlingen är för landslaget.

– Det är viktigt att få in de här spelarna i laget nu. Som lag vill jag framför allt se att vi hittar våra roller på planen. Vilka spelare som ska spela var och hur vi ska spela. Vi ska se lite på hur vi spelade mot Portugal senast och komma fram till vad vi vill ändra på.

Finlands trupp:

Målvakter:
Anna Tamminen, Åland United 5 landslagsmatcher / 0 mål
Tinja-Riikka Korpela, Everton (ENG) 91/0
Paula Myllyoja, Pink Bari Calcio Femminile (ITA) 2/0

Försvarare:
Elli Pikkujämsä, KIF Örebro (SWE) 2/0
Tuija Hyyrynen, Juventus (ITA) 108/2
Anna Westerlund, Åland United 124/3
Natalia Kuikka, Kopparbergs/Göteborg FC (SWE) 51/3
Emma Koivisto, Kopparbergs/Göteborg FC (SWE) 54/2
Anna Auvinen, Inter (ITA) 16/0

Mittfältare och anfallare:
Linda Nyman, Inter (ITA) 6/0
Nora Heroum, AC Milan (ITA) 72/1
Olga Ahtinen, Linköpings FC (SWE) 30/3
Eveliina Summanen, Kristianstads DFF (SWE) 20/2
Ria Öling, Växjö DFF (SWE) 39/6
Julia Tunturi, Eskilstuna United (SWE) 25/0
Emmi Alanen, Växjö DFF (SWE) 76/19
Juliette Kemppi, London City Lionesses (ENG) 52/4
Kaisa Collin, Eskilstuna United (SWE) 21/2
Sanni Franssi, Fortuna Hjörring (DEN) 38/2
Adelina Engman, Chelsea (ENG) 68/7
Heidi Kollanen, KIF Örebro (SWE) 10/2
Iina Salmi, Ajax (NED) 11/1
Linda Sällström, Paris Feminines (FRA)