Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Gui Minhai gav ut böcker om kinesiska partielitens privatliv och maktkamper - dömdes till tio års fängelse

Förläggarna Gui Minhai (till vänster) och Lee Bo var kolleger och försvann båda 2015. Den här bilden togs i januari 2016 i samband med en protest i Hongkong.
Plakat i Hongkong som kräver att Gui Minhai och andra fängslade oliktänkare ska släppas. Förläggarna Gui Minhai (till vänster) och Lee Bo var kolleger och försvann båda 2015. Den här bilden togs i januari 2016 i samband med en protest i Hongkong. Gui Minhai

Fallet Gui Minhai har fått relationerna mellan Kina och Sverige att surna till ordentligt och spridit skräck bland kineser i exil. Bokhandlaren med svenskt medborgarskap anklagas för att ha spridit statshemligheter, då han och kolleger sålde böcker om den kinesiska partielitens privatliv, intriger och maktkamper.

Gui Minhai var länge en liten men svidande nagel i ögat på det kinesiska kommunistpartiets ledare.

Tillsammans med fyra kolleger drev Gui ett litet förlag och bokhandeln Causeway Bay Books i Hongkong.

De gav ut sådana böcker om de kinesiska makthavarna och den kinesiska maktapparaten som är förbjudna i Kina.

Böckerna var regimkritiska, men handlade också ofta om maktelitens privatliv, deras interna kamper och intriger eller om oliktänkare vars namn inte ens får nämnas offentligt på fastlandet.

Dörren på stängda bokhandeln Causeway Bay Books.
Supportrar har skrivit uppmuntrande hälsningar på skylten vid den stängda bokhandeln Causeway Bay Books i Hongkong. Dörren på stängda bokhandeln Causeway Bay Books. Kina

Eftersom bokhandeln var belägen i Hongkong betydde det att många fastlandskineser hade tillgång till den och böckerna.

År 2015 försvann ändå plötsligt alla fem eldsjälarna bakom Causeway Bay Books.

Det är då det märkliga fallet med Gui Minhai, som har fått förhållandet mellan Sverige och Kina att isa till, egentligen börjar.

Kidnappades i Thailand

Den enda av de fem förläggarna som fortfarande inte är på fri fot är den svenska medborgaren Gui Minhai.

Han försvann spårlöst under en semesterresa i Thailand, av allt att döma kidnappad av kinesiska underrättelsetjänsten.

Några uppgifter om att han skulle ha rest ut ur landet någon laglig väg finns inte.

Den mäktige presidenten och generalsekreteraren Xi Jinping befäster sin ställning ytterligare i Kina
Kinas president Xi Jinping. Gui har beskrivits som en nagel i ögat på den kinesiska partieliten, men inget direkt hot mot maktapparaten i Kina. Den mäktige presidenten och generalsekreteraren Xi Jinping befäster sin ställning ytterligare i Kina Bild: PA-EFE/CHRIS RATCLIFFE / POOL Kina,Xi Jinping

Övervakningskameror har filmat okända män då de rör sig kring hans semesterbostad precis före försvinnandet.

Gui dök sedan några månader senare plötsligt upp i myndighetsförvar i Kina, åtalad för att ha orsakat en dödlig bilolycka nästan ett årtionde tidigare och sedan ha flytt undan åtal.

I en video som visades på kinesisk tv erkände Gui sin skuld och vädjade till svenska myndigheter att inte blanda sig.

- Jag hoppas att Sverige respekterar mitt personliga val, mina rättigheter och privatliv och låter mig lösa mina egna problem, säger en tårögd Gui i videon.

De kinesiska myndigheterna uppgav att Gui och hans fyra kolleger alla på var sitt håll hade begivit sig till Kina självmant, Gui för att låta sig ställas inför rätta och de övriga fyra för att hjälpa med utredningen.

Ett påtvingat erkännande

Omständigheterna kring fallet, försvinnandena, erkännandet och åtalen fick genast omvärlden att reagera.

Den officiella kinesiska versionen av händelserna ifrågasattes kraftigt.

- Varför skulle fyra andra anställda vid samma bolag vara tvungna att försvinna i månader för att hjälpa med ett vanligt brottsfall? Hur kunde ens de försvunna kollegerna kunna kopplas till Gui Minhais fall, skrev Amnesty Internationals Kina-expert.

Det är mycket mer skrämmande än fysisk tortyr. Det de utsatte mig för går inte att radera. Jag visste inte hur länge jag skulle vara fängslad och vad som skulle hända

- Då Gui har hållits incommunicado på hemlig ort i nästan tre månader, utan juridiskt ombud, saknar hans tv-erkännande helt trovärdighet, skrev Human Rights Watch.

Också svenska staten reagerade, statsminister Stefan Löfven tog upp fallet då han besökte Kina och utrikesminister Margot Wallström krävde att han skulle släppas.

Förskräckliga omständigheter

Vad kunde då ha fått Gui att erkänna ett brott han enligt de flesta experter som har bekantat sig med fallet med högsta sannolikhet inte har begått?

En av hans kolleger, den enda som hittills har talat ut, kan kanske med sina egna upplevelser belysa vad Gui var med om då han hölls av kinesiska myndigheter.

Lam Wing-kee, som idag bor i Taiwan, var en av de fyra kollegerna som försvann samtidigt som Gui.

För DN berättar han att han i åtta månader satt i en cell med fönster som satt så högt uppe att han inte kunde se ut.

Den taiwanesiska aktivisten Li Ming-ches hustru 27.11.2017 på väg till rättegång i Kina.
Dissidenten Li Minching i Taiwan. Allt fler oliktänkare som tidigare har känt sig säkra i Hongkong har sökt sig till Taiwan då den kinesiska staten har verkat allt mer kapabel att nå dem också i den autonoma regionen. Den taiwanesiska aktivisten Li Ming-ches hustru 27.11.2017 på väg till rättegång i Kina. Bild: EPA-EFE/DAVID CHANG Kina,Taiwan,dissidenter,Li Ming-che

Han utsattes för långa, utmattande förhör i flera månader utan att veta hur länge fångenskapen skulle pågå.

Han hölls helt isolerad från omvärlden och hade förbundna ögon alltid då han lämnade sin cell.

Den enda mänskliga kontakten var de aggressiva förhören.

- Det är mycket mer skrämmande än fysisk tortyr. Det de utsatte mig för går inte att radera. Jag visste inte hur länge jag skulle vara fängslad och vad som skulle hända, säger Lam.

- Tidigare hade jag läst om människor som tog livet av sig och jag förstod inte hur de kunde, nu gör jag det. Det var i det läget jag befann mig under den här tiden.

Lam släpptes till Hongkong på villkor att han skulle återvända med ett register över bokhandelns kunder.

Lam återvände inte till Kina.

Då han i friheten insåg hur mycket stöd de försvunna förläggarna hade fått talade han istället offentligt om vad han hade varit med om.

Släpptes, greps och dömdes

Gui släpptes också plötsligt från det fängelse han hade hållits i och försattes i husarrest, men avbrottet i fångenskapen blev kortvarigt.

Gui var tillsammans med två svenska diplomater på väg till Peking för att träffa en läkare då han igen plötsligt greps av kinesiska myndigheter.

Syftet med resan var att träffa en läkare, då Gui misstänks lida av den degenerativa nervsjukdomen ALS.

Vid en station störtade plötsligt tio civilklädda poliser in och drog Gui av tåget.

Trots svenska påtryckningar gav kinesiska staten inte ut några uppgifter om var han befann sig, hurdant hans hälsotillstånd var och vilket öde som väntade honom.

Ju mer uppmärksamhet fallet fick desto sämre blev relationerna mellan Sverige och Kina, då Sverige eller svenska medier inte har givit vika för Kinas krav på att hålla tyst om Gui.

Amanda Lind, Sveriges kulturminister, presenterar ett yttrandefrihetspris som den Svenska PEN-föreningen ger åt den fängslade svenska bokförläggaren Gui Minhai, 15.11.2019.
Sveriges kulturminister Amanda Lind bannlystes från Kina för att hon delade ut ett pris som Svenska PEN gav Gui i hans frånvaro. Amanda Lind, Sveriges kulturminister, presenterar ett yttrandefrihetspris som den Svenska PEN-föreningen ger åt den fängslade svenska bokförläggaren Gui Minhai, 15.11.2019. Kina,Amanda Lind,Gui Minhai,PEN,Tucholskypriset

Svenska politiker har bannlysts från Kina och Sverige har hotats med ekonomiska och politiska konsekvenser.

Mellan gripandet och domen var den enda information som gavs ut om Gui att han de facto befann sig i myndighetsförvar i Kina.

Då den tio år långa domen för att ha spridit statshemligheter utomlands föll, uppgav Kina också att Gui samtidigt som han erkände sitt brott hade avsagt sig sitt svenska medborgarskap.

Det tolkas som ett sätt att försöka få Sverige att sluta blanda sig i fallet.

Sverige fördömer

Den svenska ståndpunkten, att Gui är oskyldig och bör släppas, står fast också efter domen.

Utrikesminister Ann Linde fördömde också att svenska diplomater inte har haft möjlighet att kontakta Gui.

- Vi har varken haft tillträde till eller kännedom om någon rättegång. Vi har alltså inte kunnat granska åtalet eller kunnat erbjuda tillgång till juridiskt biträde.

Ann Linde
Ann Linde menar att Sverige fortfarande ser Gui som svensk medborgare, oberoende av de kinesiska påståendena om att han har avsagt sig sitt medborgarskap. Ann Linde Bild: Agencja Fotograficzna Caro / Alamy/All Over Press Ann Linde,Sverige

- Vi har hela tiden varit tydliga med att vi kräver att Gui Minhai släpps fri för att kunna återförenas med sin dotter och familj. Det kravet kvarstår.

- Vi kräver också tillträde till vår medborgare för att ge det konsulära stöd han har rätt till, skriver Linde i ett uttalande.

Svenska staten har inte heller mycket tillit till det kinesiska påståendet att Gui skulle ha avsagt sig sitt svenska medborgarskap som han haft sen 1996.

- Gui Minhai är svensk medborgare. Jag noterar att Kina sagt så här, men han är svensk medborgare, sade Linde till Sveriges Radio.

Varför just han?

Det har under årens lopp ofta ställts frågor om varför just Gui utsätts för den här typen av förföljelser.

De böcker han har givit ut har visserligen kommit med en del avslöjanden om kinesiska höjdare, ibland pinsamma avslöjanden, men aldrig kommit i närheten av att hota det politiska systemet.

Det har uppstått en hel subkultur av konspirationsteorier kring fallet på internet, speciellt bland exilkineser.

En teori är att Gui används för att skrämma upp exilkineserna om vad som kan vänta dem om de är för högljudda i sin kritik, att de kinesiska myndigheternas arm är lång och att de inte går säkra någonstans.

En polis och en man från uigurbefolkningen står mitt emot varandra bredvid den kinesiska flaggan
Det kinesiska säkerhetsmaskineriet har sen 2014 riktat allt mer resurser mot att komma åt både brottslingar och oliktänkare som befinner sig utomlands. 40 personer uppges ha återbördats till Kina under en ständigt pågående operation som går under namnet "Rävjakten". En polis och en man från uigurbefolkningen står mitt emot varandra bredvid den kinesiska flaggan Bild: EPA kinesiska flaggan

En annan teori är att Kina använder fallet som ett slags test för att se hur långt landet kan gå i att pressa små länder som Sverige.

En tredje teori är att han har kommit över statshemligheter, eller kanske information som verkligen kan skada partieliten.

Guis dotter Angela Gui tror att det helt enkelt handlar om att de kinesiska myndigheterna inte vill att han ska kunna avslöja detaljer om hur han ursprungligen kidnappades i Thailand och vad han sen har utsatts för.

Hon menar i en intervju i the Guardian att Gui antydde att han hade utsatts för tortyr då de under bevakning talade på Skype då han befann sig i husarrest.

- Av självklara orsaker kunde han inte tala fritt, så jag tvingades gissa mig till en hel del. Men för mig var det uppenbart att han hade torterats.

"De kommer aldrig att släppa ut honom ur Kina"

Jerome Cohen som är expert på kinesiska rättsväsendet och mänskliga rättigheter i Kina tror att det är den mest sannolika förklaringen.

Att Gui skulle sitta på statshemligheter anser han inte vara sannolikt.

Gui har i och med det han har utsatts för blivit ett så stort problem att han inte längre kan försättas på fri fot.

Arkivbild på vakt vid huvudingången till ett fängelse i Peking 25.10.2012
Gui Minhai kommer aldrig att bli fri, tror hans vän och kollega som också hölls fängslad av kinesiska myndigheter i åtta månader. Arkivbild på vakt vid huvudingången till ett fängelse i Peking 25.10.2012 Bild: EPA/DIEGO AZUBEL Kina,fängelser,Peking

- Vad kunde den här mannen bära på för hemligheter, annat än det han har fått reda på genom hans egna kidnappning och misshandel?

- Han kunde bli en verklig förlägenhet för Kina om han talade ut. Det finns vissa människor de är för rädda för att någonsin släppa på fri fot, säger Cohen.

Kollegan Lam befarar därför att Gui aldrig kommer att bli fri igen, oberoende om han verkligen sitter inne med någon statshemlighet eller inte.

- Det de gjorde när de kidnappade honom i Thailand ser illa ut. Jag tror aldrig Kina kommer släppa ut honom ur landet. Kommunistpartiet vill inte riskera att han sprider nyheter om dem och om hur han har behandlats, säger Lam.

Källor: SR, DN, Aftonbladet, Expressen, the Guardian, Financial Times, Human Rights Watch, Amnesty International, CNN, BBC