Hoppa till huvudinnehåll

Världscupen en viktig morot för Julia Häger – litar på formen trots förkylning efter skrällsilvret: ”Men det är svårt att säga var jag ligger”

Julia Häger korsar mållinjen jublandes.
Silverjublet. Julia Häger korsar mållinjen jublandes. Bild: Lehtikuva längdskidåkning,julia häger

I FM-sprinten i Vörå var IF Minkens Julia Häger näst snabbast av alla. Nu får hon ladda upp för säsongens första världscupstävling – där ett distanslopp för första gången står på programmet. Tidigare har det ju varit över på några minuter, säger hon för Yle Sporten.

Den största dagen i karriären så här långt inträffade den 2 februari. Sprint i fri stil stod på programmet på skid-FM i Vörå – och på hemmabanan var Julia Häger vassare än någonsin tidigare.

Endast Anne Kyllönen var snabbare än henne i finalen. IF Minken-åkaren knep en sensationell silvermedalj.

Nu, över tre veckor senare, har dammen lagt sig. Häger är hemma i Umeå då Yle Sporten når henne per telefon. På agendan: världscupsuttagningen till Lahtisspelen i helgen.

– Det känns ju jätteroligt, säger Häger.

– Speciellt då det är mitt allra första distanslopp. Jag har ju kört sprint några gånger tidigare och då har det roliga varit över på några minuter. Jag ser jättemycket fram emot att få åka, fortsätter hon.

Men Häger medger att hela veckan efter skrällsilvret var pirrig. Riktigt pirrig.

– Man var nog uppe i varv. Ja ... det var en häftig känsla. Jag fattar väl inte riktigt fortfarande heller vad det var som hände. Men jag ska använda det till min fördel, att kunna blicka tillbaka och minnas hur stark jag kände mig. Att veta att man har det i kroppen, säger hon.

"Svårt att säga" hur bra formen är

Det har blivit två världscupslopp för Häger så här långt i karriären. Debuten i Ruka i november 2018 resulterade i en 68:e plats i sprinten. I Lahtis för ganska exakt ett år sedan slutade hon 53:a på samma sträcka.

På veckoslutet är det däremot längre distanser som gäller. På lördag ställer Häger sig på startstrecket för 10 kilometer med klassiskt teknik.

Då är frågan naturligtvis om Häger känner sig lika bra som inför FM-helgen i Vörå.

– Alltså, det är otroligt svårt att säga, svarar hon.

– Jag har inte tävlat så mycket på grund av att jag åkte på en förkylning direkt efter Vörå. Men jag har istället hållit en träningsperiod för att komma igång. Känslan är bra, men det är svårt att säga var man ligger, förklarar Häger.

Läge att skruva ner förväntningarna? Placeringsmål hade Häger inte tänkt sätta upp i vilket fall som helst.

– Som vanligt så räcker det med att jag känner att kroppen fungerar, att jag är pigg och kan ge allt – att både kroppen och huvudet är med. Då kan jag vara nöjd. Så får man se hur långt det räcker, säger hon.

"Vill ju vara en allround-åkare"

Rent tekniskt finns det också frågetecken gällande just världscupshelgen i Lahtis. Då Häger slog till i Vörå var det fri stil som gällde – men nu ska åkarna staka på med klassisk teknik.

– Jag diskuterade faktiskt det här nyss med min svenska tränare. Vi konstaterade att min skejt har gått jättemycket framåt samtidigt som min klassiska stil lite har stagnerat. Men jag gillar att köra klassikt och vet att den fungerar bra bara jag inte spänner mig för mycket, berättar Häger.

Julia Häger ser glad ut.
Julia Häger. Julia Häger ser glad ut. Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi längdskidåkning,Julia Häger

Hittills har Häger alltså närmast visat framfötterna som sprintåkare, men det innebär inte att Minken-åkaren inte skulle klara sig på de längre distanserna. Samtidigt är hon medveten om realiteterna.

– Jag vill ju vara en allround-åkare. Men så som jag ser det så är mina bästa chanser att bli uttagen till världscupen just i sprint. Om vi tittar på det inhemska fältet så finns det ju ett litet tomrum där, säger Häger.

I Lahtis är Häger uttagen till den nationella gruppen och inte till landslaget. Men det viktigaste är att över huvud taget få vara med.

– Det är nog en viktig morot för mig, medger hon.

– Jag tycker faktiskt att det är ganska viktigt att få delta. Då jag varit med tidigare har det gett mig stor motivation. Det är ändå det man strävar efter – att bli uttagen till landslaget. Dessutom känns det ju bra att veta att de vill ha en med där.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport