Hoppa till huvudinnehåll

Yles enkät: Största delen av Centerns kärntrupp anser att det är bra att partiet är med i regeringen

Partiledarna för regeringspartierna står på rad.
I enkäten svarar bara tio procent att det var ett misstag att Centern gick med i regeringen. Partiledarna för regeringspartierna står på rad. Bild: Lehtikuva Regeringen Marin,Centern i Finland,Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP),Svenska folkpartiet i Finland,De Gröna,Vänsterförbundet,Anna-Maja Henriksson,Li Andersson,Maria Ohisalo,Katri Kulmuni,Sanna Marin

Över åttio procent av de centerpolitiker som svarade på Yles enkät anser att Centern fattade rätt beslut då partiet gick med i den SDP-ledda regeringen.

– Med tanke på stödet för Centern skulle det troligen ha varit smartare att bli i opposition. Men vi fick igenom alla våra knäckfrågor så det skulle ha varit underligt att lämna sig utanför, säger en centerpartist som svarade på Yles frågor.

Yle skickade frågorna till 190 centerpartister. 95 av dem svarade på enkäten. Det var alltså hälften som svarade.

Enkäten skickades till medlemmar i Centerns riksdagsgrupp, till partistyrelsen och till partifullmäktige.

Teoretiskt sett är det möjligt att hela riksdagsgruppen lät bli att svara på enkäten eftersom Centern har 31 riksdagsledamöter.

Oppositionen kändes som ett bättre alternativ strax efter riksdagsvalet

Det att över åttio procent av partiets centrala påverkare i dag stöder ett regeringssamarbete är ganska förvånande eftersom tongångarna var helt andra efter riksdagsvalet i vår.

Efter valförlusten var bland annat Centerns dåvarande ordförande Juha Sipilä ytterst skeptisk till att Centern skulle gå med i regeringen.

''Dörren är bara fem centimeter på glänt'' sa också dåvarande ordförande för Centerns riksdagsgrupp Antti Kaikkonen som sedermera blev försvarsminister i Antti Rinnes regering.

Men också alldeles nyligen har ett par gamla rävar inom centern uttryckt skepticism mot Centerns medverkan i regeringen.

Centerns Europaparlamentariker Mauri Pekkarinen skrev i en insändare i Helsingin Sanomat att riskerna med en regeringsmedverkan börjar förverkligas.

Också den tidigare ministern Seppo Kääriäinen har varit kritisk. Han sa nyligen i en intervju för tidningen Vasabladet (bakom betalmur) att regeringen har ett halvt år på sig för att komma upp till bevis. Då syftade Kääriäinen på behovet av sysselsättande åtgärder.

I Yles enkät tycker ändå bara tio procent av dem som svarade att det var ett misstag att Centern gick med i regeringen.

Kulmuni har ett starkt stöd bland centerpartisterna

Centerns stöd har bara sjunkit efter att Katri Kulmuni i september blev vald till partiordförande. I Yles senaste partimätning låg Centerns stöd på 10,8 procent.

Trots det sjunkande stödet ger de centerpartister som svarade på Yles enkät Kulmuni ett skolvitsord som i medeltal ligger på 8.

– Kulmuni har lett partiet bra i svåra situationer. Hon har blivit bättre på att uppträda i tv, svarade en centerpartist.

En del centerpartister är mindre nöjda med hur Kulmuni skötte regeringskrisen då Centern i höstas krävde att statsministern måste bytas ut.

Många av dem som svarade på enkäten understryker att Kulmuni tog över som ordförande i en svår situation. Partiet hade beslutat att gå med i regeringen trots att partiets stöd var rekordlågt.

Katri Kulmuni har blont hår och en ljusblå kavaj och tittar leende in i kameran samtidigt som det ser ut som att hon är påväg någonstans.
Kulmuni klarar sig rätt bra, enligt de centerpartister som svarat på enkäten. Katri Kulmuni har blont hår och en ljusblå kavaj och tittar leende in i kameran samtidigt som det ser ut som att hon är påväg någonstans. Bild: Lehtikuva Katri Kulmuni,Centern i Finland

Få stöder ett nytt ordförandeval i juni

Majoriteten av dem som svarade på enkäten vill ge Katri Kulmuni mera tid att bevisa vad hon går för.

Det skulle finnas en möjlighet att välja en ny ordförande vid nästa partimöte i juni, men 64 procent av dem som svarade på enkäten anser att det inte finns skäl att utnämna en motkandidat till Kulmuni.

24 procent av de svarande anser ändå att det skulle vara bättre att ha ett ordentligt ordförandeval. Den mest populära utmanaren till Kulmuni är Annika Saarikko.

Någon enstaka svarande nämner Antti Kaikkonen som motkandidat. Kulmuni vann över Kaikkonen med 263 röster i ordförandevalet i september.

Centerns framtid diskuterades i Slaget efter tolv 19.2. Du kan höra det nedan.

Texten baserar sig delvis på Hannu Tikkalas artikel "Ylen kysely: Keskustavaikuttajat antavat tukensa puheenjohtaja Kulmunille – ”Vaikeassa tilanteessa Katri on johtanut puoluetta hyvin