Hoppa till huvudinnehåll

Damlandslaget i spetsen då tabun kring menstruationscykeln och toppidrott bryts: "Följer med cykeln, anpassar träningen och minskar på risken för skador"

Finlands damlandslag i fotboll jublar.
Finlands damlandslag har haft nytta av att följa med spelarnas menstruationscykel. Finlands damlandslag i fotboll jublar. Bild: Samppa Toivonen/AOP Finlands damlandslag i fotboll

I långa perioder var det tabubelagt att prata om det. Ansvaret om att försöka tolka vilka negativa inverkningar som följde och sedan berätta om det för tränare låg på spelarna själv. Nu syns en helt annan trend. Kvinnliga idrottares menstruationscykel uppmärksammas och följs med för att maximera träningsnyttan och minimera risken för skador – och idrottarna tackar.

Allt mer har idrottsvärlden börjat inse vilken betydelse det har för hälsan att följa med kvinnornas menstruationscykel. I fotbollskretsarna svär både klubblag och landslag på nyttan och säger att det rent konkret har minskat risken för skador. Och spelarna tackar.

Det finska damlandslaget i fotboll har följt med spelarnas menstruation redan i några år.

– Att följa med menstruationscykeln är viktigt både för idrottarens hälsa men också för att minska på risken för skador. Det hjälper en att beakta de olika risker och brister som hör till olika perioder av cykeln, säger landslagets läkare Pippa Laukka till Yle Urheilu.

För tillfället använder spelarna sig av en mobilapplikation som de använder med också då de inte är med landslaget. Då landslaget väl är samlat genomförs ytterligare tester.

– Varje morgon gör vi en bedömning. Spelarna kommer in och gör vissa tester varje morgon för att se hur de mår. Det har sedan en avgörande betydelse för hur deras dag kommer att se ut vad gäller träning och matchning, säger landslagets förbundskapten Anna Signeul.

– Då vi inte är samlade lika mycket som till exempel USA:s landslag så ville vi introducera den här applikationen till spelarna så att de också på egen hand kan hålla koll. De kommunicerar sedan med sina tränare i klubbarna och då landslaget samlas så tittar vi också på det.

Feedbacken av idrottarna har varit väldigt bra och de har hoppats på att få så mycket information som möjligt

Bland annat de regerande världsmästarna USA använder sig av samma app och gjorde det under hela förberedelsen inför VM. Något som de själv sagt att spelade en enorm betydelse.

Också i det engelska ligalaget Chelsea har de haft bra erfarenheter av appen, menar Signeul.

Anna Signeul.
Anna Signeul. Anna Signeul. Bild: Jarno Kuusinen Anna Signeul,Finlands damlandslag i fotboll

Enligt Laukka är det här en utveckling som spelarna är väldigt nöjda med.

– En elitidrottare uppskattar nog att man följer med en sådan här sak och att de får så mycket hjälp och information som de behöver. Feedbacken av idrottarna har varit väldigt bra och de har också hoppats på att få så mycket information som möjligt om den egna kroppen, säger Laukka.

Ska vara lika naturligt som vilken annan hälsoaspekt som helst

Den offentliga diskussionen om ämnet har pågått i ett par veckor sedan Chelsea gick ut med att de följer med spelarnas menstruationscykel och använder informationen då de lägger upp träningen.

Chelseas chefstränare Emma Hayes berättade då för the Telegraph att de använt sig av informationen sedan augusti.

Efter det har också Bristol City berättat att de följt med sina spelares menstruationscykel i flera år. Laget är också med i en undersökning vars syfte är att försöka förebygga korsbandsskador.

Bland landslagen har utöver USA:s damlandslag också Englands damlandslag berättat om liknande uppföljning för BBC.

Viktigt att ämnet inte är tabu

Så här har det ändå inte alltid varit. Ämnet var länge tabubelagt och ansvaret låg på idrottaren själv.

– Då jag spelade så var vi väl ganska medvetna om hur det påverkade oss individuellt, men tränarna visste ju inte så mycket. Så vi fick ju berätta för dem. Det berodde ju sen i sin tur på hur bekväm man var med att prata om det, säger Signeul.

Landslagets läkare Pippa Laukka tror att Finland nu är steget före i utvecklingen.

– Det finns säkert flera länder där det inte är lika naturligt att prata om menstruation som här i vår öppna västerländska kultur, säger Laukka.

Finska landslagsdamer firar.
Finlands damlandslag utnyttjar informationen då de lägger upp spelarnas träning. Finska landslagsdamer firar. Bild: imago/Action Plus/All Over Press Finlands damlandslag i fotboll

I Finland följer också ligalaget HJK med spelarnas menstruation och har gjort det i några år.

– Det är viktigt för oss att ämnet inte är tabu utan att man ska kunna diskutera det på samma sätt som om andra hälsorelaterade aspekter. Vi vet att det påverkar spelarnas prestation. Det finns dessutom forskning kring hur det påverkar uppkomsten av knäskador, säger HJK:s chefstränare Jonne Kunnas.

"Det är fantastiskt"

Och det är just forskningen som Signeul anser vara den stora fördelen.

– Det som är intressant nu är att det finns så mycket forskning kring det. Man vet att det finns perioder innan du får ägglossning, och innan du får menstruation, som det är gynnsamt att träna mer. Så finns det perioder då skaderisken är högre. Det är det som är så väldigt intressant. Förut visste man inte så mycket om just det, då handlade det mer om hur det bara påverkade en mentalt eller fysiskt.

– Med hjälp av forskningen har det här fått en helt annan innebörd och det går att utnyttja uppföljningen på ett mycket bättre sätt. Dels genom att träna hårt under vissa perioder men dels genom att träna lugnare då det inte är så bra att träna hårt. På så sätt är det fantastiskt.

Hur har användningen av appen helt konkret inverkat på landslagsspelarnas träning?

– Informationen från den och från de andra tester vi gör inverkar på hur mycket spelarna ska träna och om de ska köra på fullt under träningen eller inte.

– Vi tar ju bort spelare från träning. Eller så kör vi lite olika med olika spelare: lite hårdare med några och så. Men det påverkar också all extra träning, till exempel huruvida man ska träna styrka eller inte, berättar Signeul.

Liknande praxis finns i HJK enligt Kunnas.

Adelina Engman i Chelsea.
Adelina Engman. Adelina Engman i Chelsea. Bild: All Over Press Adelina Engman

Enligt Adelina Engman har modellen i Chelsea inte direkt påverkat hennes träning, men säger sig vara ett dåligt exempel då hon aldrig lidit på grund av menstruationen.

– Vad gäller min träning har vi inte ändrat så mycket men nog satt mer fokus på återhämtning och sådant, berättar hon per telefon för Yle Urheilu.

– Jag har inte behövt ändra på så mycket, så jag är kanske inte rätt person att bedöma förändringen. Men de som påverkats mer av menstruationen har tyckt att det fungerat väldigt bra, fortsätter hon.

Koppling till främre korsbandsskador

Enligt den modell som Chelsea använder sig av har man delat up menstruationscykeln i olika perioder. Dessa perioder bestämmer sedan bland annat vilken typ av kost eller träning som ska undvikas under den specifika perioden.

Det eftersom spelarna är utsatta för bland annat vissa skador under vissa specifika perioder.

Till exempel är reaktionstiden längre under menstruation och risken för muskel- och ledbandsskador är större. Då bör alltså den tyngsta träningen lämnas bort.

Under den andra perioden, dag 5-14, känner sig spelaren däremot okej men risken för skador återstår. Då ska bland annat snabba vändningar undvikas för att undvika skador på knän och vrister.

Pippa Laukka.
Landslagets läkare Pippa Laukka tror på fördelarna. Pippa Laukka. Bild: Jarno Kuusinen / AOP Pippa Laukka

Enligt Telegraph är också Chelsea det enda laget i den engelska ligan som inte haft en enda främre korsbandsskada under säsongen. Huruvida det direkt beror på uppföljningen finns det ändå inte något bevis för.

I HJK har man åkt på skador och tack vare uppföljningen kunnat se att de skett just under de perioder av cykeln då spelarna varit mer utsatta för skador.

Laukka håller med om att det inte direkt går att bevisa sambandet men också hon har sett fördelarna och en förändring.

– Jag läste artikeln om det och funderade på att vi inte på några år haft sådana skador. Till exempel före föregående EM-tävlingar hade vi många korsbandsskador.

– Jag påstår inte att orsaken till att vi nu inte haft dem är uppföljningen av menstruationscykeln. Andra faktorer påverkar förstås också. Men uppföljningen har nog en avgörande roll, säger hon.

Artikeln är baserad på Yle Urheilus artikel "Kuukautisilla ja polvivammoilla havaittu yllättävä yhteys – kuukautiskierron seurannasta on tulossa maailmalla urheilutrendi, johon Suomessa on herätty ensimmäisten joukossa" skriven av Hinni Hirvonen.

Läs också