Hoppa till huvudinnehåll

Färre nya coronafall i Kina, men fler i Sydkorea och Iran - i Europa sprids viruset med Italien som utgångspunkt

Anställda spred desinfektionsmedel i en saluhall i Sydkoreas huvudstad Seoul på onsdag morgon. 11 personer har nu avlidit och 1 146 människor smittats av viruset i Sydkorea.
Anställda spred desinfektionsmedel i en saluhall i Sydkoreas huvudstad Seoul på onsdag morgon. 11 personer har nu avlidit och 1 146 människor smittats av viruset i Sydkorea. Anställda spred desinfektionsmedel i en saluhall i Sydkoreas huvudstad Seoul på onsdag morgon. 11 personer har nu avlidit och 1 146 människor smittats av viruset i Sydkorea. coronavirus,Sydkorea

Medan antalet nya smittade och nya dödsfall i coronaviruset sjunker i Kina så ökar antalet smittade i Sydkorea och dödsfallen i Iran. I Europa sprids viruset med Italien som utgångspunkt. Fyra italienare har nu bekräftats smittade på det hotell som satts i karantän på Teneriffa.

Antalet bekräftade smittade i det nya coronaviruset världen över låg på 81 100 på onsdag morgon, med minst 2 760 avlidna och över 30 000 tillfrisknade.

Här kan du följa med den globala spridningen av coronaviruset.

De allra flesta har smittats och dött i Fastlandskina och framför allt i provinsen Hubei (över 65 000 av de smittade och över 2 600 av dödsfallen), men på onsdagen rapporterade Kina det lägsta antalet nya dödsfall på över tre veckor.

Enligt onsdag morgonens siffror från Kina hade 52 människor avlidit i sviterna av covid-19 under det senaste dygnet - alla i Hubei - och ytterligare 406 smittats av viruset - nästan alla i Hubei.

Vad gäller antalet smittade är Sydkorea värst drabbat utanför Kina, med 1 146 smittade inklusive 169 nya smittade under det senaste dygnet. I Sydkorea har viruset krävt 11 dödsoffer.

Amerikanska soldater förbereder en gemensam millitärövning med sydkoreansk militär på Camp Carroll. En arkivbild från mars 2012.
Amerikanska soldater förbereder en gemensam millitärövning med sydkoreansk militär på Camp Carroll. En arkivbild från mars 2012. Amerikanska soldater förbereder en gemensam millitärövning med sydkoreansk militär på Camp Carroll. En arkivbild från mars 2012. Camp Carroll, South Korea

Bland de nya smittade i Sydkorea finns också en amerikansk soldat på militärbasen Camp Carroll. Militärbasen ligger 30 kilometer norr om Daegu, epicentrum för viruset i Sydkorea.

Den smittade 23-årige soldaten uppges vara i självvald karantän i sitt hem utanför basen.

Iran är epicentrum i Mellanöstern

Iran har nu rapporterat hela 16 dödsfall i covid-19, men bara ett hundratal smittade.

Det finns starka misstankar om underrapportering och att man inte gjort tillräckligt för att stoppa smittan i Irans teologiska centrum, staden Qom där utbrottet började.

På tisdagen bekräftade Irans biträdande hälsominister Iraj Harirchi att han själv smittats av viruset.

Irans biträdande hälsominister Iraj Harirchi (till vänster) under en presskonferens tillsammans med regeringens talesman Ali Rabie på måndagen.
Irans biträdande hälsominister Iraj Harirchi (till vänster) under en presskonferens tillsammans med regeringens talesman Ali Rabie på måndagen. Irans biträdande hälsominister Iraj Harirchi (till vänster) under en presskonferens tillsammans med regeringens talesman Ali Rabie på måndagen. Iran

Dagen innan hade han deltagit i en presskonferens där han försökte intyga att virussituationen är under kontroll, samtidigt som han hostade och torkade svett från sin panna.

Fyra smittade på Costa Adeje Palace

Italien har blivit Europas epicentrum för coronaviruset med minst 325 smittade och 11 dödsfall.

De senaste av Italiens grannländer som rapporterat smitta är Kroatien och Österrike. I Innsbruck försattes ett hotell i karantän på tisdagen då en italiensk receptionist där och hennes pojkvän konstaterades vara smittade.

På hotellet Costa Adeje Palace, på spanska Teneriffa, sitter ju cirka 1 000 turister i karantän, bland dem 20 finländare. Hotellgästerna informerades om karantänen på tisdag morgon efter att en italiensk turist konstaterats smittad.

En del av gästerna på det drabbade hotellet på Teneriffa vågade sig ut till hotellbassängen också på tisdagen.
En del av gästerna på det drabbade hotellet på Teneriffa vågade sig ut till hotellbassängen också på tisdagen. En del av gästerna på det drabbade hotellet på Teneriffa vågade sig ut till hotellbassängen också på tisdagen. Bild: AFP / Lehtikuva coronavirus,Teneriffa

Nu har ytterligare tre italienare på hotellet bekräftats smittade, enligt exempelvis Yles journalist Maija Salmi som befinner sig på Teneriffa.

Också spanska El Pais bekräftar att alla de hittills smittade på hotellet är italienare.

Källor: Reuters, AP, AFP, Yle, El Pais

Svenska Yle har en specialsändning med anledning av att coronaviruset spridit sig i Italien och på andra håll i Europa.

I sändningen medverkar infektionsläkaren Peter Klemets och överdirektör vid Social- och hälsoministeriet Tuija Kumpulainen. Vi hör också strandsatta på Teneriffa och finländare i norra Italien. Sändningen börjar kl. 18 och den går att se på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes