Hoppa till huvudinnehåll

Jari Viita: Gintaras Savukynas lämnar Cocks med omedelbar verkan och reser till Ukraina redan i morgon – "Nyckelspelarna måste vakna och ha hjärtat med i spelet"

Gintaras Savukynas.
Savukynas lämnar Cocks för nya utmaningar. Gintaras Savukynas. Bild: Handbollförbundet/Newspix/Kalle Parkkinen Riihimäki Cocks,gintaras savukynas

Förlustmatchen mot Dicken i den övre slutserien i handbollsligan blev den sista för Gintaras Savukynas. Enligt Cocks manager Jari Viita vill klubben ge chefstränaren chansen att redan nu ta sitt pick och pack till Ukraina. Kaj Kekki tar hand om taktpinnen för resterande delen av säsongen. Viita hoppas detta är en väckarklocka för laget, där nyckelspelarna enligt honom är för slappa och inte har hjärtat med i spelet.

– Savukynas lämnar laget men han har inte fått sparken, säger klubbens manager Jari Viita då Yle Sporten når honom per telefon efter att nyheten läckt ut.

Laget fick höra nyheten om att Savukynas lämnar klubben med omedelbar verkan efter matchen i kväll. Orsaken är att Cocks vill ge Savukynas chansen att gå vidare i sin karriär.

– Han reser i väg i morgon till Ukraina och kommer vara med och lotsa sin nya klubb redan på lördag, säger Viita.

Kaj Kekki tar över chefstränarposten men Viita understryker att ett stort ansvar ligger på spelarna. Något som han ska ha gjort dem medvetna om i dag i omklädningsrummet.

Kaj Kekki ser glad ut.
Kaj Kekki anslöt sig till laget i januari. Kaj Kekki ser glad ut. Bild: Yle/Mats Ahlnäs Kaj Kekki,Riihimäki Cocks

Samtidigt som Viita gav spelarna beskedet försökte han väcka dem.

– Flera av nyckelspelarna har underpresterat i år, de funderar redan på nästa säsong. De har inte presterat på den nivån som vi har förväntat oss. De måste vakna och ha hjärtat med i spelet, säger Viita.

Men Viita har också varit besviken på tränarstaben. Bland annat på målvaktstränaren Paavo Nelke som enligt managern gjorde ett surt drag då han lämnade laget.

"Spelarna har det för bra"

Viita är nöjd över att Kaj Kekki efter flera telefonsamtal gick med på att komma till undsättning.

– Han har ett hjärta format som en handboll.

Cocksspelarna höjer på stämningen inför ligamatchen mot GrIFK hösten 2019.
Attityden är fel bland flera spelare i laget, enligt Viita. Cocksspelarna höjer på stämningen inför ligamatchen mot GrIFK hösten 2019. Bild: Handbollförbundet/Newspix/Kalle Parkkinen handboll,Riihimäki Cocks,Nico Rönnberg,gintaras savukynas

Viita tackar Gintaras Savukynas för att ha fört Cocks till en ny nivå. Han ledde laget till tre guld. I år har Cocks blivit utmanade på ett helt annat sätt.

Nu är det ändå främst spelarna som måste skärpa sig för att vända på skeppet. "Inte kan man spela mycket sämre", menar han.

– Vi måste förbättra vårt spel. Förhoppningsvis var det här en väckarklocka. Det är inte fel på tränarstaben. Det är spelarna som har blivit för bekväma. De saknar hungern och har det för bra i Cocks.

Kekki har hand om chefstränarposten. Men han ska inte ensam bära ansvaret för att få spelet att fungera. Nyckelspelarna, som Viita inte vill nämna vid namn, måste börja prestera på den nivån som det förväntas.

– Jag hoppas att vi kan knipa en guldmedalj och på det sättet tacka Savukynas för det arbete som han har gjort också den här säsongen.