Hoppa till huvudinnehåll

Kommun tänkte placera barn i undermåliga dagislokaler – nu hotar myndigheterna med ett sexsiffrigt bötesbelopp

Leksakstraktor.
Leksakstraktor. Bild: Yle/Hanna Sjöström leksakstraktor

Pyhäranta kommun kan få böta 100 000 euro på grund av undermåliga tillfälliga lokaler för ett daghem.

Barnen i daghemmet Satakieli i Pyhäranta har i två års tid varit placerade i undermåliga tillfälliga lokaler. Kommunen har trots regionförvaltningsverkets krav inte åtgärdat situationen, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Regionförvaltningsverket i sydvästra Finland kräver därför att Pyhäranta kommun senast den 14 april ska ordna nya tillfälliga lokaler för barnen i daghemmet Satakieli. Kravet har förenats med ett vite på 100 000 euro.

Många anmärkningar gällande lokalerna

Daghemmet brann i december 2017 och barnen placerades därför i tillfälliga lokaler i Ihoden koulu. Regionförvaltningsverket inspekterade de tillfälliga lokalerna i augusti 2019 och konstaterade då brister som de krävde att kommunen skulle åtgärda. Bland annat fanns brister i entré-, wc- och grupputrymmena och personalen saknade sociala utrymmen.

I början av december 2019 gick ärendet framåt i och med att kommunfullmäktige fattade beslut om att bygga ett nytt daghem. Men i januari 2020 gjorde regionförvaltningsverket en ny inspektion och fick då veta att nya barn kommer att placeras i de tillfälliga lokalerna under våren.

Vid den inspektionen underrättade regionförvaltningsverkets inspektörer Pyhäranta kommun om att de nuvarande tillfälliga lokalerna inte kan användas om antalet barn ökar. Inspektörerna påpekade även att kommunen inte hade åtgärdat alla de brister som regionförvaltningsverket hade konstaterat i augusti 2019.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland