Hoppa till huvudinnehåll

Misstänkta coronafall utreds i södra Savolax och Idensalmi - Marin: Finland är förberett

Sanna Marin blir intervjuad.
Regeringen var tvungen att ta ställning till coronafrågan. Sanna Marin blir intervjuad. Bild: Lehtikuva Sanna Marin,regering,Finland,Corona

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att coronavirusets spridning och ökningen av antalet smittade tvingar regeringen att behandla situationen på eftermiddagen.

- Situationen har förändrats på det sättet, att flera fall upptäckts i Europa. Det är mer sannolikt att det kommer fall också i Finland, sa Marin.

Regeringen möts i dag för att uppdatera bilden av läget. Marin påpekar att det ändå bara finns ett konstaterat fall i Finland.

Ministrarna och ministeriets tjänstemän är på plats på regeringens möte. På torsdagen behandlas ärendet i riksdagen.

- Finland blir inte på efterkälken. Finland är mycket förberett och vi har fungerande processer. Nu vill vi öppet gå igenom läget såväl i riksdagen som i offentligheten.

Regeringen och riksdagen måste få all information

- Det är viktigt att alla i riksdagen och regeringen får samma information och på så sätt är förberedda, svarar finansminister Katri Kulmuni på frågan om varför dagens diskussion i regeringen ordnas.

Svenska folkpartiets riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi sitter i riksdagens social- och hälsovårdsutskott. Hon ska själv höra experter och bilda sig en uppfattning om vilken beredskap Finland har med tanke på en möjlig spridning av coronaviruset också här.

- Har vi tillräckligt med respiratorer och annan utrustning? Och klarar vi av att skydda dem som är svaga? Det har ju visat sig att det är äldre och personer med grundsjukdomar som har blivit allvarligt sjuka, säger Rehn-Kivi.

Men Veronica Rehn-Kivi är inte orolig.

- Jag litar fullständigt på våra hälsovårdsmyndigheter och på THL:s beredskap. Vem som helst kan hitta jättebra info på deras hemsidor och de uppdateras varje dag.

Ett möjligt misstänkt coronafall undersöks i södra Savolax och Idensalmi

Tidigare i dag rapporterades det om att en person i Jyväskylä testats för corona. Personen hade åkt med tåg från flygplatsen i Helsingfors via Dickursby till Jyväskylä. Provresultatet visade ändå att personen inte hade insjuknat i corona.

Personen hade självmant kontaktat VR för att meddela om sina symptom. VR reagerade med att plocka bort tågvagnarna och desinficera dem. Rälsbussen som passageraren hade suttit i ersattes med en vanlig buss.

I Södra Savolax utreder myndigheterna också ett misstänkt fall. Resultatet fås troligen i morgon, torsdag.

På onsdag kväll rapporterade också Iisalmen Sanomat om ett misstänkt fall i norra Savolax. Hon ska nyligen ha återvänt från en resa till Venedig och Milano i norra Italien. Kvinnan sitter hemma i karantän och hon har testats.

26.2.2020 klockan, kl 16.23 Artikeln uppdaterad med finansminister Katri Kulmunis och riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivis kommentarer.

26.2.2020 klockan, 19.48 Artikeln uppdaterad med att testerna visar att personen i Jyväskylä inte hade smittats av coronaviruset.

Svenska Yle har en specialsändning med anledning av att coronaviruset spridit sig i Italien och på andra håll i Europa.
I sändningen medverkar infektionsläkaren Peter Klemets och överdirektör vid Social- och hälsovårdsministeriet Tuija Kumpulainen.

Vi hör också strandsatta på Teneriffa och finländare i norra Italien. Sändningen börjar kl. 18 och den går att se på Arenan.

Här kan du se sändningen.