Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Sillanpää i rätten, fyra bekräftade coronafall på Teneriffa, EU bråkar om budgeten

Konsertti Meidän romanssi.
Idag inleds rättegången mot Jari Sillanpää. Konsertti Meidän romanssi. Yle TV1,Jari Sillanpää

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

I dag inleder Helsingfors tingsrätt behandlingen av sexbrottsmisstankarna mot artisten Jari Sillanpää. Sillanpää är misstänkt för sexuellt utnyttjande av barn och spridning av pornografisk bild. Åklagaren Nina Keskinen har tidigare sagt att Sillanpää inte står åtalad för brott som skulle ha inbegripit någon form av fysisk kontakt. Enligt henne ska det också handla om ett enskilt fall som inte ingår i en större brottshärva.

Priserna på sommarstugor har rasat i så gott som hela landet sedan toppåret 2012. Fastighetsmäklarna anser ändå inte att det är så dramatiskt som statistiken antyder. Endast i Lappland är prisnivån fortfarande ungefär den samma. Siffrorna baserar sig på Lantmäteriverkets rapport över prisutvecklingen. Som mest har medelpriset sjunkit med cirka en tredjedel.

Utrikes

Antalet nya smittade och nya dödsfall i coronaviruset sjunker i Kina. Samtidigt ökar antalet smittade i Sydkorea och dödsfallen i Iran. I Europa sprids viruset med Italien som utgångspunkt. Fyra italienare har nu bekräftats smittade på det hotell som satts i karantän på Teneriffa. På hotellet Costa Adeje Palace, på spanska Teneriffa, sitter cirka 1 000 turister i karantän, bland dem 20 finländare. Hotellgästerna informerades om karantänen på tisdag morgon efter att en italiensk turist konstaterats smittad.

Hur pengarna fördelas är en betydande maktfråga också i EU-politiken. Eftersom EU:s budgetramar fastställs för sju år i taget är det av stor betydelse vilka kriterier som binds till hur summan på cirka en miljard används i EU-länderna. Men i förhandlingarna om EU:s budgetramar har frågan inte gått vidare eftersom det råder stor oenighet om hur stor hela EU:s gemensamma penningpott ska vara.

Barn motionerar på tok för lite. I Lulelå, Sverige har kommunen och skolorna bestämt sig för att göra något åt saken. Sedan sex år tillbaka samarbetar kommun och universitet för att få skolbarnen att röra på sig mer, genom att promenera eller cykla till skolan, året runt. I början stötte projektet på motstånd. Föräldrar var oroliga för barnens trygghet. Oron gällde både trafiken och att släppa ut dem ensamma bland folk, där de kan stöta på vem som helst. För att ändra på det har projektet fokuserat på att öka den upplevda tryggheten på skolvägen bland annat genom att ordna det så att yngre barn i olika områden träffas och promenerar tillsammans till skolan.

Väder

Det kalla vädret fortsätter. I största delen av landet är det rätt klart.

I söder är det mest mulet och lokala regnskurar kan förekomma. I mellersta och norra Finland är det uppehåll.

Temperaturen varierar mellan några plusgrader i söder och rediga minusgrader i norr.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes