Hoppa till huvudinnehåll

Nu lämnar också SDP Lovisas historiska fullmäktigeavtal - fullmäktigeordförande Otto Andersson: Vi har så viktiga saker på gång att vi inte hinner med internt käbbel

personer sitter vid bord
Lovisa stadsfullmäktige gjorde upp ett historiskt fullmäktigeavtal för åren 2018-2021, men nu lämnar SDP:s fullmäktigegrupp avtalet. Arkivbild. personer sitter vid bord Bild: Yle/Helena von Alfthan stadsfullmäktige,lovisa stadsfullmäktige

Då Lovisa slöt ett fullmäktigeavtal för åren 2018 till 2021 kallades det historiskt. Centerns fullmäktigegrupp lämnade redan tidigare avtalet och nu följer Socialdemokraterna.

På tisdagen kunde tidningen Loviisan Sanomat berätta att SDP:s fullmäktigegrupp lämnar det fullmäktigeavtal som slöts för ett par år sedan. Centerns grupp har redan tidigare lämnat fullmäktigeavtalet.

Då avtalet slöts beskrevs det som "historiskt" eftersom alla partier för första gången hade enats om gemensamma målsättningar. Avtalet skulle användas som bas för beslutsfattandet.

I Loviisan Sanomat kritiserar SDP:s gruppordförande Pertti Lohenoja avtalet och säger att många av målsättningarna inte har uppnåtts.

Bland annat är Socialdemokraterna missnöjda med att stadens strategi inte har uppdaterats.

Otto Andersson.
Fullmäktiges ordförande Otto Andersson tar sortin med ro. Arkivbild. Otto Andersson. Bild: Yle / Hanna Othman Otto Andersson

Stadsfullmäktiges ordförande Otto Andersson (SFP) uppger för Yle Östnyland att han tar SDP:s sorti med ro.

Han påminner att liknande utspel är mycket vanliga inom politiken.

– Om jag funderar på hur stor dramatiken i det här är, skulle jag ungefär likna den vid en storm i ett snapsglas, säger Andersson. På ett allmänt plan kan man ändå fråga sig om inte alla parter i ett avtal har ansvar för att det förverkligas.

Andersson vill blicka framåt i stället för att fokusera för mycket på fullmäktigeavtalet.

– Vi har så många viktiga saker på gång i Lovisa för tillfället att vi inte har tid för internt käbbel mellan kommunalpolitikerna. Fullmäktigeavtal eller inte så har vi ett stort behov av att fortsätta samarbeta för Lovisabornas bästa.

Jag ser det som helt nödvändigt att samarbetet över partigränserna fortsätter och det kommer det att göra om det hänger på mig― Otto Andersson

Bland de stora frågorna kan man nämna lobbandet för östra kustbanan, den nyländska särlösningen inom vårdreformen och sedan förstås bostadsmässan som ordnas i Lovisa 2023.

– Oberoende av vad man har för åsikt om bostadsmässan så är det i allas intresse att den sköts så bra som möjligt, för vi måste också jobba för att få nya människor att flytta till Lovisa.

Hur blir det med fullmäktigeavtalet – är det alls någon idé att ha det kvar då den näst största fullmäktigegruppen drar sig ur?

– Det är förstås en fråga för sig, och det måste de grupper som är kvar diskutera sinsemellan. Men jag ser det som helt nödvändigt att samarbetet över partigränserna fortsätter och det kommer det att göra om det hänger på mig, säger Otto Andersson.

Vidare vill Andersson poängtera att han upplever sig ha en god relation till flera ledande SDP-politiker.

– Det är också en orsak till att jag för egen del vill avdramatisera det här. Jag tycker vi har en utmärkt dialog med många ledande socialdemokrater och det är mycket naturligt att vi fortsätter med samarbetet.

"Öppen för förslag"

Otto Andersson konstaterar vidare att han som fullmäktigeordförande gärna tar emot konkreta och konstruktiva förslag på hur man kan utveckla fullmäktiges arbete.

– Det är helt ok om man vill ge feedback via medierna, det är också fine, men man kan ringa eller mejla mig direkt. Gruppordförande träffas också regelbundet för att diskutera, så det finns ju en dialog hela tiden.

En del av den kritik som SDP:s gruppordförande Pertti Lohenoja framförde i tidningen Loviisan Sanomats artikel är en arbetsordningsfråga, poängterar Otto Andersson.

– Där nämndes till exempel fullmäktiges aftonskolor och att man tyckte att man inte har fått diskutera tillräckligt. Om det finns önskemål om att diskutera mer så kommer jag som fullmäktigeordförande självklart att beakta det.

I övrigt konstaterar han att fullmäktige knappast någonsin haft lika många aftonskolor som man har haft under den här valperioden. Orsaken har uttryckligen varit att politikerna ska få så mycket information som möjligt.

Om vi inte jobbar på de här sakerna nu spelar det ingen roll vad det står i något strategipapper de kommande fem åren― Otto Andersson

I sin artikel lyfter Loviisan Sanomat också upp att SDP:s grupp är missnöjd med det faktum att stadens strategi ännu inte har uppdaterats.

Otto Andersson säger till Yle Östnyland att det är sant att stadens strategi, enligt kommunallagen, ska uppdateras minst en gång per valperiod. Han säger vidare att man självklart kommer att uppdatera strategin.

– Samtidigt tror jag att alla borde inse att den kommunala ekonomin i hela Finland är i en ytterst utmanande situation just nu, och Lovisa är tyvärr inget undantag.

Enligt Andersson har hösten varit tung för tjänstemännen, som har fått fundera på olika lösningar för hur ekonomin ska balanseras. Dessutom har de stora frågorna som vårdreformen och östra kustbanan varit på tapeten.

– Om vi inte jobbar på de här sakerna nu spelar det ingen roll vad det står i något strategipapper de kommande fem åren.

– Självklart ska vi fixa strategin men jag tycker också att det måste bli tid över från papperskrigandet så att tjänstemännen och de ledande förtroendevalda får sköta sådant som på riktigt är viktigt för våra kommuninvånare.

Styrkeförhållandet i Lovisa fullmäktige
PartiAntal ledamöter
SFP18
SDP8
Saml3
Obundna2
Centern2
De gröna2

SDP-gruppen öppen för fortsatt samarbete

– Situationen har ändrats sedan fullmäktigeavtalet ingicks och det känns som att allt heller inte gått helt enligt det vi avtalade, kommenterar Petti Lohenoja SDP-gruppens beslut till Yle Östnyland.

Speciellt är Socialdemokraterna besvikna på ökade investeringar.

– Vi skulle göra upp en plan för investeringarna och förverkliga dem enligt planen. Så har ändå inte varit fallet.

Att SDP dragit sig ur avtalet hindrar ändå inte fortsatt samarbete, tycker Lohenoja.

– Vi kan göra ett nytt avtal om det finns en vilja till det.

Dialogen partierna emellan säger Lohenoja också att är god.

– På det personliga planet finns det inga som helst problem. Det är bara politiken som skaver lite.