Hoppa till huvudinnehåll

Tiotals skadade i sammandrabbningar mellan öbor och kravallpolis på Lesbos

Protesterna på den grekiska ön Lesbos har fortsatt på onsdagen i närheten av staden Mantamados. Tiotals personer har skadats i sammandrabbningar mellan lokala invånare och kravallpolis, rapporterar Reuters.

Invånarna på de grekiska öarna Lesbos och Chios har sedan i tisdags protesterat våldsamt mot regeringens planer att bygga nya slutna förvar för flyktingar och migranter.

På onsdagen drabbade invånarna samman med polisen i närheten av platsen där anläggningen på Lesbos byggs som bäst. Polisen uppger att polisen använt tårgas då demonstranterna kastat stenar mot kravallpoliserna.

Minst tio demonstranter och flera dussin poliser skadades under sammandrabbningarna, uppgav en polis för Reuters.

Tidigare under dagen demonstrerade hundratals invånare i staden Mytilene mot regeringens planer.

Fler poliser har kallats in

Greklands regering håller fast vid sin plan på att bygga nya slutna förvar för asylsökande på öarna Lesbos, Samos, Chios, Leros och Kos. Det här för att de läger som flyktingarna och migranterna hamnar på när de kommer till Grekland är överfulla.

Totalt finns nu ungefär 38 000 flyktingar i och omkring överfulla läger på de här öarna, trots en officiell kapacitet på 6 200 personer.

Reuters rapporterar att den genomsnittliga tiden för hur länge en person kommer att stanna på de nya förvaren är cirka fyra månader.

Öarnas invånare är ändå oroliga för att de nya slutna förvaren kommer att bli permanenta och att också de kommer att bli lika överfulla som lägren är i nuläget.

Enligt regeringen kommer de nya slutna förvaren öka säkerheten för både asylsökande och lokala invånare.

Fler poliser kallades in tidigare i veckan till de öar som regeringens planer berörs av. På Chios stormade invånare ett hotell där poliserna övernattar på onsdagen.

Källa: Reuters