Hoppa till huvudinnehåll

Efter fjolårets kaos – Stafettkarnevalen lottar ordning för insläpp av hejarklackar

Tegengrenskolans hejarklack
Arkivbild. Bilden har inget med händelsen ifjol att göra. Tegengrenskolans hejarklack Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist Stafettkarnevalen,tegengrenskolan

Från och med i år kommer hejarklackarna från högstadier och gymnasier att släppas in på Stafettkarnevalen i tur och ordning. Ifjol diskades en hejarklack från Sursik i Pedersöre på grund av trängsel och knuffande vid portarna då hejarklackarna skulle få släppas in på området.

- Barrikaden som den här hejarklacken utförde ledde till en säkerhetsrisk. Vi testar det här nu och ser om alla är nöjda, säger verksamhetsledare Jan-Erik Eklöf på Stafettkarnevalen.

En deltagare tvingades uppsöka förstahjälpen efter den trängsel och det knuffande som skedde vid portarna vid insläppet ifjol.

Jan-Erik Eklöf på Stafettkarnevalen 2016.
Jan-Erik Eklöf vill inte lägga för stor vikt på den hejarklack som diskades ifjol utan vill blicka framåt och testa nya säkerhetsarrangemang. Jan-Erik Eklöf på Stafettkarnevalen 2016. Stafettkarnevalen,jan-erik eklöf

Insläpp med tre minuters mellanrum

Under hösten har en arbetsgrupp undersökt olika alternativ för insläppet av hejarklackarna.

- Jag vill inte gå in på vilka alternativ vi haft och gå igenom det som inte blir, säger Eklöf.

Eklöf berättar att många hört av sig och velat att Stafettkarnevalen uppdaterar reglerna för insläppet. Men det finns också många som har tyckt att det varit stämningsfullt att stå och köa för att en så bra plats som möjligt för sin hejarklack.

Systemet som testas i år innebär att arrangörerna på förhand lottar ut i vilken ordning hejarklackarna släpps in på stadion. Insläppet sker med cirka tre minuters mellanrum.

Hejarklackarna får en tid för insläpp på förhand. Om de missar sin tid läggs hejarklacken på en kölista och får komma in på området då funktionärerna anser att det passar bäst in.

Eklöf poängterar att det här bara gäller årskurserna 7-9 och gymnasierna. För lågstadiernas hejarklacker kommer insläppet att ske som tidigare.

- Där har vi inte haft några problem.

Nya regler för mixedstafetter för småskolor

Årets upplaga av Stafettkarnevalen kommer att gå av stapeln på Karlsplan i Vasa. Så här tre månader innan är allt så under kontroll som det kan vara, säger Eklöf.

- Jag håller på med säkerhetsarrangemangen nu samt skickar ut infopaket till skolorna.

Nytt för i år är att de mindre skolorna kan ansöka om undantagslov om de inte får ihop 50/50 eller 40/60 pojkar och flickor till mixedstafetterna.

- Med undantagslov kan de få ha bara en flicka eller en pojke per lag. Men det gäller bara småskolorna.

Orsakerna är att årskurserna kan vara små i de mindre skolorna och det kan vara svårt eller omöjligt att få ihop ett lag med jämn könsfördelning.