Hoppa till huvudinnehåll

Folktinget: Dåliga kunskaper i finska kan leda till att finlandssvenskar söker jobb utomlands

Sandra Bergqvist, teamledare för svenska teamet i Kommunförbundet.
Ungdomarnas kritik måste tas på allvar, säger Folktingets ordförande Sandra Bergqvist Sandra Bergqvist, teamledare för svenska teamet i Kommunförbundet. Bild: Yle/Mira Myllyniemi Sandra Bergqvist,kommunförbundet

Folktinget uppmärksammar den kritik som unga finlandssvenskar riktat mot undervisningen i finska i skolorna. Den är för fokuserad på grammatik och för lite på vardagsfinska. Det här måste tas på allvar, säger Folktingets ordförande Sandra Bergqvist.

- Vi måste lyssna på den kritik som förts fram. Det är viktigt att vi på bred front diskuterar hur vi bättre kan anpassa undervisningen till dagens krav.

Unga finlandssvenskar har kritiserat finskundervisningen för att den i alltför hög grad fokuserar på grammatik i stället för vardagsfinska.

Tankesmedjan Magma har också visat att finlandssvenska elever inte upplever att de lär sig tillräcklig finska.

Paradoxalt nog kan man säga att för att svenskan i Finland ska må bra, krävs det bättre kunskaper i finska

Bergqvist oroar sig för att personer med stark koppling till det finlandssvenska och med förståelse för svenskans betydelse blir färre inom arbetslivet i Finland.

- På lång sikt kan det vara ett hot för en fungerande tvåspråkighet, säger hon. Paradoxalt nog kan man säga att för att svenskan i Finland ska må bra, krävs det bättre kunskaper i finska.