Hoppa till huvudinnehåll

Läkare: Österbottens första coronafall kan komma inom närmaste veckorna

Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.
Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus. Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Joni Kyheröinen läkare,Juha Salonen,vasa centralsjukhus

Det är mycket sannolikt att Österbotten inom de närmaste veckorna kommer att ha misstänkta fall av coronavirus. Och ganska säkert även positiva resultat, säger infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.

Igår (onsdag) bekräftades ett fall i Helsingfors. På centralsjukhuset i Karleby har man under februari månad testat ett par personer. Testen var dock negativa.

På Vasa centralsjukhus har man ännu inte tagit prover.

- Vi har haft sex-sju misstänkta fall men vid närmare kontroll uppfyllde de inte kriterierna för coronavirus, säger Juha Salonen.

"Vi har inte mycket extra utrymme"

Om någon inom Vasa sjukvårdsdistrikt insjuknar vårdas hen på centralsjukhuset. Åtminstone så långt kapaciteten räcker.

- Våra anvisningar är att alla hälsovårdscentraler och även Malmska i Jakobstad ska kontakta oss och skicka patienten hit för diagnostik, säger Salonen.

Salonen berättar att man har fem luftisoleringsrum på centralsjukhuset.

- Men man ska komma ihåg att det nödvändigtvis inte behöver vara luftisolerade rum. Man kan också använda vanliga isoleringsrum. Men det är klart att vi inte har mycket extra utrymme. Redan vid vanlig säsongsinfluensa kan sjukhuset vara ganska fullt.

Så vad gör ni om utrymmet tar slut?

- Om patienten i övrigt mår bra kan hen isoleras där hemma.

Men krisar det riktigt till sig måste man kanske dra ner på den elektiva kirurgin på sjukhuset, funderar Salonen.

Så du skulle inte säga att det är så sannolikt att kapaciteten tar slut?

- Svårt att säga. Hoppas att läget inte blir så allvarligt här i Finland. Vi kan ju förstås också skicka patienter till stadssjukhuset, om det behövs mer utrymme här för allvarligt sjuka patienter.

Veckor före man kan utföra diagnostiken i Vasa

I dagsläget diagnostiserar man svalgproven från misstänkta coronafall på tre sjukhus: Helsingfors, Tammerfors och Åbo. Och det ska utvidgas.

- THL har rekommenderat att alla sjukvårdsdistrikt ska kunna utföra diagnostiken, med andra ord alla centralsjukhus, säger Salonen.

Salonen ska ta upp saken på ett möte med sjukhusledningen i början av nästa vecka.

- Det här skulle vara viktigt. Det tar också sin tid före vi kan börja diagnostisera. Vi pratar inte ett par dagar, utan snarare några veckor.

Så till frågan som alla vill ha svar på: Hur pass farligt är egentligen coronaviruset?

- Sett till symptomen, dödligheten och hur det sprids är det rätt likt säsongsinfluensa. Men än så länge har vi inte tillräckligt med kunskap och erfarenhet om det här viruset, säger Salonen.

Om du misstänker att du har dragit på dig coronaviruset ska du i första hand ringa den egna hälsovårdscentralen. Utanför tjänstetid ska du ringa till jourpolikliniken på Vasa centralsjukhus.

Men på Jakobstads social- och hälsovårdsverks område (Jakobstad, Larsmo, Pedersöre, Nykarleby) ska man kontakta Malmskas eller Nykarlebys telefonrådgivning dygnet runt.

Artikeln uppdaterad 27.2 kl. 13.35: I rubriken ändrades kommer till kan komma.
Artikeln uppdaterad 28.2 kl. 15.20 med information om hur man ska gå till väga i Jakobstadsområdet vid misstanke om corona.