Hoppa till huvudinnehåll

Mico Ahonen får göra världscupsdebut i hemmabacken – experten skjuter ner chanserna: ”Håller inte måttet”

Mico Ahonen.
Då skid-VM arrangerades i Lahtis 2017 var Mico Ahonen en av provhopparna. Mico Ahonen. Bild: Kimmo Brandt / EPA-EFE / All Over Press Mico Ahonen

Lahtisspelen kör igång redan på fredag då den inhiberade backhoppningstävlingen i Ruka ska avgöras. Då är det många som riktar blickarna mot den 18-årige Mico Ahonen – som gör sin första världscupstävling. Pirrigt, medger han för Yle.

– Man börjar nog ha lite fjärilar i magen, medger Mico Ahonen för Yle Urheilu.

Det är dagen före dopparedagen. På fredag väntar världscupsdebuten.

Lahtisspelen tjuvstartar nämligen med en backhoppningstävling, som ursprungligen skulle arrangeras i samband med att världscupen på skidor körde igång i Ruka. Tävlingen inhiberades då och istället kör man både kval och tävling på fredagskvällen i Lahtis.

Mico Ahonens hemmabacke.

– Man ska inte ta för mycket press av läget. Det får inte stiga en i huvudet, summerar han.

Tror själv att ett "normalt" hopp räcker – experten håller inte med

Det stora målet är att vika sig en plats i själva tävlingen på kvällen, vilket alltså innebär att placera sig bland de 50 främsta i kvalet. För det ska en ”avslappnad” insats räcka.

– Mina basfärdigheter är tillräckligt bra, anser åtminstone Ahonen själv.

Påståendet är ändå inte riktigt sant. Ahonen har hållit till i Continental cup den pågående säsongen och där endast knipit poäng två gånger – båda gångerna i Ruka. Utöver det har Ahonen närmast placerat sig bland de 60 främsta.

Men en fördel har han i Lahtis. Janne Ahonens son har inte hoppat lika mycket någon annanstans som i just hemstadens backar.

– Jag vill åtminstone tro att han har kapacitet att ta sig till tävlingen på en bra dag. Men motståndarna håller så pass hög nivå att han inte kan missa alls. I tävlingar brukar det ändå gå så att man inte får till sitt bästa hopp för säsongen, tror däremot Yles expertkommentator Tommi Nikunen.

Tommi Nikunen
Tommi Nikunen. Tommi Nikunen Bild: Jukka Rautio / All Over Press Tommi Nikunen

Det – kombinerat med resultatraden så här långt under säsongen – får Nikunen att se glaset som halvtomt.

– Han håller inte måttet för en världscupstävling. Vi talar om en kille som har haft svårt med att ta poäng i Continental cup, säger han.

För Ahonen själv är säsongens huvudmål att hävda sig på junior-VM, som kör igång efter Lahtisspelen. För ett år sedan, då JVM arrangerades i just Lahtis, slutade Ahonen på en 32:a plats.

– Det vill jag åtminstone förbättra på, slår Ahonen fast.

Topp 10-placering realistisk för Aalto

Sju finländare deltar i tävlingen på fredagskvällen. Utöver Ahonen är också Antti Aalto, Niko Kytösaho, Jarkko Määttä, Andreas Alamommo, Eetu Nousiainen och Arttu Pohjola uttagna.

Av dem ligger de största förväntningarna naturligtvis på Antti Aalto. Aalto knep en sjätteplats i flygbacken i Kulm. I normalbacken i rumänska Rasnov blev det en 19:e och en 26:e plats.

Aalto har dessutom tidigare visat att han trivs i Lahtisbacken. För tre år sedan var han bäst av alla i kvalet.

– Han kan riktigt bra sluta bland de tio främsta, tror Nikunen och förklarar:

– Backprofilen i Lahtis är unik i världscupen. Den är inte onormalt stor, men ändå gynnas sådana som klarar sig i flygbackar. Därför borde Anttis teknik just nu passa riktigt bra för den här tävlingen.

Yle sänder både kvalet och själva tävlingen direkt i TV2 och på Arenan. Mikael Oivo kommenterar på svenska. Sändningen från kvalet kör igång klockan 16.45 och tävlingen 18.25.