Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Mäenpääs uttalanden behandlas i grundlagsutskottet, Trump kommenterade corona, droger fortfarande vanligt bland Lovisaunga

Två män men andningsskydd
Coronaviruset kan bli en ny säsongssjukdom. Två män men andningsskydd Bild: ullstein bild - CARO / Olaf Schuelke/ All Over Press coronavirus

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

En finländsk kvinna har bekräftats ha smittats av det nya coronaviruset. Hon vårdas på Helsingforsregionens universitetscentralsjukhus. Det uppger Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS. Kvinnan uppges vara i arbetsför ålder och hon har fått smittan i norra Italien i Milano. HUS uppger att kvinnan har feber men att hon mår bra.

Sannfinländaren Juha Mäenpääs uttalanden behandlas i grundlagsutskottet i dag. Ett halvt dussin juridikprofessorer ska uttala sig om riksdagsmännens yttrandefrihet och försöket att åtala Mäenpää. Hans yttranden om asylsökande kan tolkas som förnedrande och olagliga.

Droger fortfarande lika vanligt bland Lovisaunga, trots polisens insatser. Polisen har märkt en förändring gällande attityden till droger under de senaste åren och säger att många unga har fått en mer accepterande attityd gentemot vissa sorters preparat som till exempel cannabis.Enligt skolkurator Nina Böhls-Nybonn vid Lovisavikens skola, Lovisa gymnasium och Haddom skola, pratar eleverna öppet om droganvändning.

Utrikes

President Donald Trump kommenterade coronasituationen i USA i ett pressuppträdande på onsdag, där han försökte tona ner oron. Trump sade att viruset utgör en “mycket låg” risk för amerikanska medborgare och att USA “är mycket väl förberett” ifall viruset sprider sig i landet. Trump meddelade också att vicepresidenten Mike Pence kommer vara personen från administrationen som leder kampen mot coronaviruset.

Det börjar råda konsensus bland forskare om att den mest sannolika följden av utbrottet av det nya coronaviruset på sikt kan bli en ny säsongssjukdom - ett femte "endemiskt" coronavirus. Det är de milda och symptomfria virusvarianterna - människorna som inte vet att de är smittade - som är problematiska ur spridningssynvinkel. Forskare påpekar att det sannolikt inte går att begränsa spridningen av viruset.

Väder

Det är uppehåll och klart i landets södra och mellersta delar, vid sydkusten tidvis molnigare. Temperatur är mellan 0 och -5 och nattens lägsta är -6 till -15 grader. Svag eller måttlig nordostlig vind.

I landets norra del är det klart eller halvklart och uppehåll. Dagens högsta temperatur är -5 till -15 och nattens lägsta -15 till -25 grader. Svag vind, i norra Lappland svag eller måttlig sydlig till västlig vind.

Läs också