Hoppa till huvudinnehåll

NHL kan ändra reglerna efter David Ayres uppmärksammade inhopp – kommissionär: ”Vill det bästa för sporten”

Målvakten David Ayres gratuleras av Sebastian Aho
David Ayres charmade en hel ishockeyvärld under helgen. Målvakten David Ayres gratuleras av Sebastian Aho Bild: Nick Turchiaro/Icon Sportswire ishockey,NHL,Carolina Hurricanes,David Ayres

David Ayres har varit det stora samtalsämnet i NHL de senaste dagarna. Hans inhopp i Carolinas mål har charmat hela ishockeyvärlden, men snart kan det vara slut på liknade solskenshistorier.

Publiken i Toronto och framför tv-apparaterna gnuggade nog sig i ögonen en extra gång i lördags. Carolinas båda målvakter skadades och klubben tvingades ta till en nödlösningen.

In på isen klev David Ayres. En målvakt som få kände till då, men som sedan dess blivit världskändis. Ayres är den omtalade ismaskinsföraren som även fungerar som ”nödlägesmålvakt” i Toronto.

Enligt NHL:s regler kan ett lag plocka in vilken målvakt som helst om de två registrerade burväktarna är otillgängliga för spel.

Det här har diskuterats flitigt sedan Ayres inhopp. Den tidigare NHL-spelaren Kris Versteeg som nu jobbar som expert för tv-kanalen Sportsnet var tidigt ute med sin kritik mot ligan efter Ayres uppmärksammade insats.

– Det här kan inte hända i NHL som omsätter flera miljarder dollar. Om NFL-laget Dallas Cowboys skulle få tre quarterbackar skadade går de inte ut på gatan och frågar några revisorer om de kan kasta en boll, säger han.

Hoppa över Twitterpostning

Frågan ska upp till diskussion

Frågan kring målvakterna kommer att tas upp på ett möte med samtliga klubbars general managers nästa vecka. Det kan bli aktuellt att ändra reglerna.

– Det är något som vi har övervägt under flera år, så sent som förra året diskuterade vi det med alla general managers.

– Det är väldigt sällan som en sådan målvakt spelar men när det väl sker får frågan stor uppmärksamhet och om man kan åtgärda det på något sätt, säger NHL:s vicekommissionär Bill Daly på ligans webbplats.

Enligt Daly är det här en komplex fråga.

– Vi måste samarbeta med spelarfacket (NHLPA) och reda ut vem som är NHL-spelare och vem som inte är det.

– Vi vill det bästa för sporten och se till att människor inte utsätter sig för fara genom att ställa sig i målet i en NHL-match. Det är uppenbart en fråga som vi måste jobba vidare med, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport