Hoppa till huvudinnehåll

President Niinistö sätter stopp på spekulationer om förlängt mandat

Presidentti Sauli Niinistö kertoo, millainen teema Linnan juhlissa on vuonna 2019.
Presidenten tackar nej till tredje period Presidentti Sauli Niinistö kertoo, millainen teema Linnan juhlissa on vuonna 2019. Bild: Tuomo Björksten/Yle Finlands president,Sauli Niinistö

Republikens president Sauli Niinistö skulle inte ställa upp för en tredje period på presidentposten, ens om det vore möjligt. Det framkommer på twitter i dag, där Niinistö kommenterar ett inlägg om sitt eventuella intresse av att fortsätta.

Bakgrunden är en gallup i tidningen Maaseudun Tulevaisuus där en fjärdedel av finländarna säger sig vara redo att godkänna en undantagslag för att förlänga Niinistös presidentperiod.

I en intervju i samma tidning följande dag sade Helsingfors före detta borgmästare Raimo Ilaskivi att det enda vettiga vore att Niinistös mandat förlängs.

Artikeln delades på twitter av Kaija Ala-Nissilä som sade att hon var 100 procent säker på att Niinistö inte vill ha en fortsättning.

På det svarade Sauli Niinistö i dag - likaså på twitter - att "det är han också" (det vill säga 100 procent säker på att han inte vill).

Presidentens ämbetsperiod är sex år. En och samma person kan väljas till president för högst två ämbetsperioder i följd. Salon Seudun Sanomat lyfte nyligen fram ett förslag att förkorta presidentens ämbetsperiod till 4 år och tillåta tre mandatperioder, eller sammanlagt tolv år som nu.

Läs också