Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen: Det finns beredskap för att bekämpa spridning av coronavirus

Ministrarna Katri Kulmuni, Krista Kiuru, Sanna Marin och Aino-Kaisa Pekonen informerar om coronavirusläget i Finland.
Ministrarna Katri Kulmuni, Krista Kiuru, Sanna Marin och Aino-Kaisa Pekonen informerar om coronavirusläget i Finland. Ministrarna Katri Kulmuni, Krista Kiuru, Sanna Marin och Aino-Kaisa Pekonen informerar om coronavirusläget i Finland. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa Katri Kulmuni,Sanna Marin,Krista Kiuru,Aino-Kaisa Pekonen

Enligt statsminister Sanna Marin är beredskapen god och hotet ska inte överdrivas gällande coronaviruset. Regeringen informerade riksdagen och allmänheten om beredskapen att motarbeta spridningen av coronaviruset.

Regeringen informerade riksdagen med att ge en lägesrapport över coronavirusets spridning för närvarande. Statsminister Sanna Marin (SDP) intygade om att landets och myndigheternas beredskap är bra.

Igår fattades beslut om ytterligare en koordineringsgrupp som har i uppgift att i första hand följa med och reagera på en eventuell förändring i läget när det gäller coronaviruset.

Finansminister Katri Kulmuni (C) sade för sin del att viruset hittills har påverkat finansmarknaden och att viruset i en begränsad spridning påverkar turismindustrin och den tunga industrin.

"Viktigt att vara förberedd"

Större effekter på nationalekonomin blir aktuella om viruset utvecklas till en epidemi i Finland.

Social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (Vf) sade att det finns tillräckligt med skyddsutrustning för hälsovårdspersonalen.

Marin betonade att de flesta insjuknade, de flesta i Kina, har haft lindriga symptom och att man inte ska överdriva virushotet.

- Det är viktigt att vara förberedd, men man ska inte överdriva hotet, sa Marin.

Enskilda riksdagsledamöter tog upp olika frågor kring coronaviruset och tillvägagångssätt om det visar sig att viruset sprids och i värsta fall utvecklas till en epidemi.

På dagen höll regeringen en pressträff om coronavirusläget, du kan se den på Yle Arenan.