Hoppa till huvudinnehåll

Twitterkonto grundat av Vänsterförbundets verksamhetsledare uppmanade att döda fascister

Bild på skärmdumpar från Twitterkonto där någon uppmanar att skjuta fascister. I bakgrunden en dator.
Twitterkontot är sedermera raderat. Bild på skärmdumpar från Twitterkonto där någon uppmanar att skjuta fascister. I bakgrunden en dator. Bild: Joonas Haverinen Twitter,hatprat

Uttalanden om att döda fascister och skjuta klimatförnekare publicerades på Twitter av användaren @huggywuggy2 år 2016–2017. Kontot är grundat av Vänsterförbundets verksamhetsledare för partiets västra områden, Misha Dellinger, rapporterar Yle Uutiset.

Kontot går också hårt åt Sannfinländarna. Enligt kontot är Sannfinländarna ett ''fascistparti''. Flera Sannfinländare nämns rentav vid namn. Också författaren och kulturforskaren Jari Ehrnrooth kallas fascist på kontot.

Kontot är avstängt sedan några dagar tillbaka. Trots det går inläggen att hitta med hjälp av till exempel Googles cacheminne.

Yle Uutiset har inte lyckats nå Dellinger för en kommentar, men Vänsterförbundet kommenterade inläggen under eftermiddagen.

Enligt partiet har Dellinger grundat kontot, men ska inte ha skrivit inläggen.

''Ingen orsak att misstro vår anställda''

Vänsterförbundet menar att Dellinger ska ha överlåtit kontot till två andra personer, och de ska vara de här personerna som ligger bakom inläggen.

Partiet kan ändå inte svara på varför han överlåtit kontot.

– Det kan jag inte veta. Kanske ifall kontot haft många följare, tydligen kanske därför, säger Mikko Koikkalainen, partisekreterare på Vänsterförbundet.

Vidare säger Koikkalainen att det inte finns orsak att misstro Dellinger, trots att inte det finns några bevis för att Dellinger inte själv skrivit inläggen.

Dellinger var inte anställd på Vänsterförbundet då kontot grundades och inläggen publicerats. Vänsterförbundet kommer inte åtminstone för tillfället att utreda ärendet ytterligare.

Misha Dellinger ställde upp för Vänsterförbundet i kommunalvalet 2012 och 2017. Han har varit verksamhetsledare sedan februari 2018. Före det var Dellinger sekreterare för Egentliga Finlands krets inom ungdomsförbundet Vänsterunga.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets Vasemmistoliiton toiminnanjohtajan perustama Twitter-tili kehotti tappamaan fasistit ja ilmastonmuutoksen kieltäjät – Näin puolue perustelee skriven av Eero Mäntymaa, Ines Sirén och Lauri Miikkulainen.

Artikeln är översatt av Josefin Flemmich.