Hoppa till huvudinnehåll

Yle gör en insats för jämställdhet: alla filmer på Yle Teema & Fem i mars är regisserade av kvinnor

Marknadsföringsbild för kampanjen Kvinnor i mars, 2020
Marknadsföringsbild för kampanjen Kvinnor i mars, 2020 Bild: Yle/Kirsi Kukkurainen mars,kvinnor,filmer,dokumentärfilmer,reklam (marknadsföring),naisten maaliskuu

Satsningen Kvinnor i mars är inte innehåll av kvinnor för kvinnor, utan innehåll av alla för alla. Avsikten är att ge en tankeställare: förändras tittarupplevelsen då man känner till regissörens kön? Hurudana berättelser får vi ta del av och hurudana huvudpersoner får vi möta?

“Jämställdhet är viktigt för Yle och vi vill synliggöra det för finländarna på många olika sätt - även genom kvalitetsdrama och fantastiska dokumentärer. Vi följer upp jämställdheten såväl inom ledarskap, sport, journalistik som inom drama och använder oss av olika mätare. Ett synligt och ansvarsfullt arbete även på det området är en central del av Yles public service-uppdrag”, säger Yles vd Merja Ylä-Anttila.

Yle följer årligen upp hur upphandlingsavtal och finansiella satsningar fördelar sig mellan män och kvinnor som har skrivit, regisserat och producerat inhemska verk. Målet är en jämlik fördelning och det har också varit riktningen under de senaste åren. Till exempel var könsfördelningen 50-50 då det handlade om inköpt, inhemsk tv-teater på Yle i fjol. Siffrorna för 2019 publiceras i sin helhet på Yles webbplats i mars.

Kvinnor i mars på Yle omfattar över 40 fiktionsfilmer, 30 dokumentärer, tio kortfilmer och två kortvideoserier från Finland och utlandet. Den 1.3 publiceras ett brett utbud på Yle Arenan och det fylls på under månadens gång. Publiken kommer att kunna välja mellan bland annat thrillers, färska samhällsdokumentärer, nya dramaproduktioner och komediklassiker.

“För oss på Svenska Yle är det viktigt att synliggöra jämställdheten eller bristen på den inom drama- och dokumentärfilmsbranschen. Tillsammans gör vi i mars en konkret insats för att belysa jämställdhet”, säger Yle Fems kanalchef Unni Malmgren.

Bolaget