Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler väljer tåget – resornas antal ökade i januari

Matkustajia Helsingin rautatieasemalla helmikuussa.
Många valde att ta tåg för att fira sportlov i februari. Matkustajia Helsingin rautatieasemalla helmikuussa. Bild: Hanna Matikainen / Lehtikuva tåg,tågtrafik,Helsingfors centralstation,resenärer,februari,2020

Tågresornas antal har fortsatt öka i början av året, berättar VR i en rapport.

Det gjordes 1,2 miljoner inrikesresor med fjärrtåg i januari enligt VR. Det är 11 procent mer än samma tid förra året.

Till exempel har antalet resor med fjärrtåg ökat med 40 procent från januari 2016. VR uppger att sportlovsfirarna har fyllt tåg också i februari.

Bolaget förklarar den ökade populariteten med ett ökat antal tågturer, snabba restider och tågens klimatvänlighet.

Den milda vintern har hjälpt VR hålla tidtabellerna, men VR uppger att bolaget också arbetat på förhand för att försäkra tågtrafikens smidighet under vintersäsongen. Enligt VR är bolagets punktlighet på den bästa nivån sedan april 2016. I huvudstadsregionens närtrafik var HRT-tågens punktlighet 97,2 procent i januari.

–  Den största faktorn är förbättringen av den livliga huvudbanans punktlighet, som beror både på minimala infrastörningar och ett lyckat förnyande av trafikstrukturen. På grund av nya tidtabeller i december planerades hela trafikstrukturen på nytt för att möjliggöra extra turer och för att minimera återspeglande inverkan på annan trafik, säger Topi Simola, VR:s chef för passagerartrafik, i ett pressmeddelande.

Källa: STT

 • Bra utgångsläge för Ilkka Herola – eftermiddagens skidmoment kan bli en nagelbitare

  Finländaren går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

  Skidmomentet i nordisk kombination kan ur finländsk synvinkel bjuda på spänning och framgång. Jarl Magnus Riiber är trea efter backmomentet och gäller som klar förhandsfavorit, men bakom honom är det i allra högsta grad öppet. Ilkka Herola, som är en duktig skidåkare, fick till ett bra hopp och går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

 • THL: 236 nya coronafall i Finland

  Flest fall i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

  Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 236 nya coronafall på söndagen. Största delen, 125 fall, har konstaterats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

 • Kalabaliken i Washington tystade Kreml – Putin hittar inga ord

  Moskva brukar normalt inte missa en chans att kritisera USA.

  Rysslands president Vladimir Putin har hittills inte kommenterat Trumpanhängarnas stormning av Capitolium i Washington. Tystnaden har överraskat många då Moskva tidigare aldrig har missat en chans att kritisera den amerikanska demokratin.

Läs också