Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler väljer tåget – resornas antal ökade i januari

Matkustajia Helsingin rautatieasemalla helmikuussa.
Många valde att ta tåg för att fira sportlov i februari. Matkustajia Helsingin rautatieasemalla helmikuussa. Bild: Hanna Matikainen / Lehtikuva tåg,tågtrafik,Helsingfors centralstation,resenärer,februari,2020

Tågresornas antal har fortsatt öka i början av året, berättar VR i en rapport.

Det gjordes 1,2 miljoner inrikesresor med fjärrtåg i januari enligt VR. Det är 11 procent mer än samma tid förra året.

Till exempel har antalet resor med fjärrtåg ökat med 40 procent från januari 2016. VR uppger att sportlovsfirarna har fyllt tåg också i februari.

Bolaget förklarar den ökade populariteten med ett ökat antal tågturer, snabba restider och tågens klimatvänlighet.

Den milda vintern har hjälpt VR hålla tidtabellerna, men VR uppger att bolaget också arbetat på förhand för att försäkra tågtrafikens smidighet under vintersäsongen. Enligt VR är bolagets punktlighet på den bästa nivån sedan april 2016. I huvudstadsregionens närtrafik var HRT-tågens punktlighet 97,2 procent i januari.

–  Den största faktorn är förbättringen av den livliga huvudbanans punktlighet, som beror både på minimala infrastörningar och ett lyckat förnyande av trafikstrukturen. På grund av nya tidtabeller i december planerades hela trafikstrukturen på nytt för att möjliggöra extra turer och för att minimera återspeglande inverkan på annan trafik, säger Topi Simola, VR:s chef för passagerartrafik, i ett pressmeddelande.

Källa: STT

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes