Hoppa till huvudinnehåll

Åtta års avstängning för simningens superstjärna: Sun Yang fälld av CAS

Sun Yang vinner OS-guld i Rio de Janeiro
Sun Yang vann tre OS-guld Sun Yang vinner OS-guld i Rio de Janeiro simning,Sun Yang

Kinas trefaldige OS-guldmedaljör Sun Yang straffas hårt för sina dopningsförseelser. Idrottens internationella skiljedomstol CAS fällde Sun Yang för smitande från dopningstest och förstörande av sina dopningsprov.

Den 28-årige Sun Yang sägs ha slagit sönder sina flaskor med blodprov med en hammare i samband med överraskningstester i september 2018.

Sun Yang har själv förnekat att han skulle gjort sig skyldig till dopningsförseeleser.

Det internationella simförbundet FINA tillät Sun Yang att ställa upp i VM-tävlingarna förra året, men antidopnigsbyrån Wada förde ärendet till CAS.

I VM-tävlingarna tog Sun Yang två guld, men de övriga medaljörerna vägrade då att gratulera honom i samband med prisutdelningen.

Redan år 2014 avtjänade han ett 3 månader långt tävlingsförbud efter att ha använt sig av den förbjudna stimulantian Trimetazidine.

Sun Yang är simningens kinesiske superstjärna
Sun Yang är flerfaldig guldmedaljör Sun Yang är simningens kinesiske superstjärna simning,Sun Yang

Sun Yang hör till simsportens allra största stjärnor sedan många år tillbaka. Sun har fokuserat på frisim där han vunnit totalt 11 VM-guld.

I olympiska sammanhang har Sun Yang vunnit 400m och 1500m i OS i London 2012. I OS i Rio år 2016 vann han guld på 200m frisim. Dessutom har han 3 övriga OS-medaljer i sitt prisskåp.

 • Bra utgångsläge för Ilkka Herola – eftermiddagens skidmoment kan bli en nagelbitare

  Finländaren går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

  Skidmomentet i nordisk kombination kan ur finländsk synvinkel bjuda på spänning och framgång. Jarl Magnus Riiber är trea efter backmomentet och gäller som klar förhandsfavorit, men bakom honom är det i allra högsta grad öppet. Ilkka Herola, som är en duktig skidåkare, fick till ett bra hopp och går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

 • THL: 236 nya coronafall i Finland

  Flest fall i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

  Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 236 nya coronafall på söndagen. Största delen, 125 fall, har konstaterats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

 • Kalabaliken i Washington tystade Kreml – Putin hittar inga ord

  Moskva brukar normalt inte missa en chans att kritisera USA.

  Rysslands president Vladimir Putin har hittills inte kommenterat Trumpanhängarnas stormning av Capitolium i Washington. Tystnaden har överraskat många då Moskva tidigare aldrig har missat en chans att kritisera den amerikanska demokratin.

Läs också