Hoppa till huvudinnehåll

Finlands äldsta bokmässa firar 30 år - tar upp falska nyheter, forskarnas yttrandefrihet och människans välbefinnande

en kvinna står bredvid en stor skylt med texten "åbo bokmässa" på, på finska.
Programchef Jenni Haukio lyfter fram att allt fler läser litteratur om hälsa för att värna om sitt psykiska och fysiska välmående. en kvinna står bredvid en stor skylt med texten "åbo bokmässa" på, på finska. Bild: Linus Hoffman/Yle Jenni Haukio,bokmässa,Åbo,Åbo internationella bokmässa,åbo bokmässa

Åbo Bokmässa är Finlands äldsta bokmässa och firar i år 30 år. Bokmässan drar varje år en fullsatt publik.

Presidentfrun Jenni Haukio är som tidigare programchef för evenemanget och i år blir det mycket fokus på musik och auditiv kultur.

Dessutom kommer man lyfta fram aktuella teman som hur informationsflödet förändras i samhället samt människors hälsa och välbefinnande.

– Det förändrade informationslandskapet utmanar våra uppfattningar om trovärdiga informationskällor samt sann och falsk information. Hälsa och välbefinnande är i sin tur ett tema som intresserar allt fler, säger Haukio i ett pressmeddelande.

Intresset för fysisk och psykisk hälsa syns bland mängden självhjälpsböcker som utkommit under den senaste tiden, men även böcker inom historia och internationell politik intresserar många.

Även facklitteratur för barn blir allt populärare. Självbiografier säljer också ännu bra.

Väitöskirjatutkija Anna Kajander selailee lempikirjansa sivuja, joille joku on aikanaan piirrellyt.
Hälsa, historia och politik dominerar just nu inom bokvärlden. Väitöskirjatutkija Anna Kajander selailee lempikirjansa sivuja, joille joku on aikanaan piirrellyt. Bild: Katriina Laine / Yle böcker,e-bok,e-böcker,läsning

Fokus på musik

Sedan 2013 har Åbo musikfestspel samarbetat med bokmässan och även i år deltar man med glädje, säger Liisa Ketomäki, vd för Åbo musikfestspel, i pressmeddelandet.

Men några nykomlingar kommer vi också få se i år; Nådendals musikfestspel samt Åbo filharmoniska orkester.

Båda parterna kommer att inkorporera poesi i sina konserter. Det blir fokus på finländska dikter och nordisk musik och en jubileumskonsert äger rum 24 september i Åbo konserthus.

– Litteraturen har genom tiderna utgjort en inspirationskälla för musik. Dikter och berättelser har uttryckts genom sång och stora orkesterverk och operor har hämtat inspiration från litterära klassiker, säger filharmonikernas intendent Maati Rehor i pressmeddelandet.

Intresset är stort och flera av poesikonserterna som ordnas i samband med jubileet är redan slutsålda.

Intresset för lyriken inom populärmusiken har öppnats efter Bob Dylans nobelpris

Är man uppmärksam märker man att mycket musik består av klassiska element och finländsk poesi.

Men det finns också mycket fin musik inom populärmusiken. Det har Bob Dylans nobelpris i litteratur 2016 blivit ett bevis på.

– Bob Dylan har öppnat ögonen för lyriken inom populärmusiken och vi kommer även uppmärksamma och presentera andra artister så småningom, säger Jenni Haukio.

Årets mässa ordnas 2-4 oktober i Åbo Mässcentrum parallellt med Mat- och vinmässan.

Uppdaterad med kommentar och bild av programchef Jenni Haukio.

 • Bra utgångsläge för Ilkka Herola – eftermiddagens skidmoment kan bli en nagelbitare

  Finländaren går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

  Skidmomentet i nordisk kombination kan ur finländsk synvinkel bjuda på spänning och framgång. Jarl Magnus Riiber är trea efter backmomentet och gäller som klar förhandsfavorit, men bakom honom är det i allra högsta grad öppet. Ilkka Herola, som är en duktig skidåkare, fick till ett bra hopp och går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

 • THL: 236 nya coronafall i Finland

  Flest fall i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

  Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 236 nya coronafall på söndagen. Största delen, 125 fall, har konstaterats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

 • Kalabaliken i Washington tystade Kreml – Putin hittar inga ord

  Moskva brukar normalt inte missa en chans att kritisera USA.

  Rysslands president Vladimir Putin har hittills inte kommenterat Trumpanhängarnas stormning av Capitolium i Washington. Tystnaden har överraskat många då Moskva tidigare aldrig har missat en chans att kritisera den amerikanska demokratin.

Läs också