Hoppa till huvudinnehåll

Förslag: Vörå inleder samarbetsförhandlingar – nettokostnaderna ska förbättras med en halv miljon

En närbild av dörren till Vörå kommungård som föreställer kommunvapnet.
De anställda på Vörå kommun ser ut att ha samarbetsförhandlingar på kommande när kommunen ska försöka få ekonomin i balans. En närbild av dörren till Vörå kommungård som föreställer kommunvapnet. Bild: Yle / Jonny Smeds vörå kommungård,Vörå,Österbotten

Personalens löner kan komma att stiga och årsbidraget måste förbättras för att få ekonomin i balans. Det är orsakerna till att kommundirektör Tom Holtti föreslår att Vörå kommun inleder samarbetsförhandlingar med samtliga anställda.

I årets budget och också i ekonomiplanen för åren 2021-2022 finns rubriken Strukturella åtgärder 2020-2022. De åtgärder som vidtas under den rubriken kan ha konsekvenser för såväl personalen som för budgeten.

Därför måste man inleda samarbetsförhandlingar.

Om de kommunala lönerna höjs lika mycket som de privata kommer att göras i och med kollektivavtalsförhandlingar, innebär det en ökning i Vörå med 200 000 euro i år och 300 000-400 000 euro nästa år.

Ifjol rapporterade Yle Österbotten att ekonomin haltade och behövdes fås i balans i Vörå. Budgeten för 2020 är i balans enligt Tom Holttis beredning till kommunstyrelsens möte på måndag, men årsbidraget måste höjas.

Genom ett förbättrat årsbidrag på omkring 400 000 euro 2021 och ytterligare omkring 100 000 euro 2022 ska man balansera upp ökade kostnader för avskrivningar.

Det som nämnts ovan är orsakerna till att Tom Holtti föreslår att samarbetsförhandlingar inleds i Vörå kommun med målet att förbättra nettokostnaderna med 500 000 euro. Om det betyder uppsägningar nämns inte i föredragningen.

Kommunstyrelsen behandlar ärendet på sitt möte på måndag kväll. På måndag ska också en kommitté för samarbetsförhandlingarna utses.

Investerar mer än man har råd med

Just nu byggs och renoveras skolor i Vörå. Nya Koskeby skola i Vörå centrum färdigställs och det samma gäller Centrumskolan i Oravais som håller på att totalsaneras.

Skolbygge i Vörå
Nya Koskeby skola byggs delvis ihop med Tegengrenskolan. Skolbygge i Vörå Bild: Yle/Filip Stén Vörå,tegengrensskolan

Förutom de skolbyggen och renoveringar som är på gång i Vörå planeras också en renovering av Norrvalla simhall och ett nybygge till Tallmo vårdcenter. Dessutom byggs en ny tandläkarmottagning vid Vörå hälsovårdscentral.

Den totala investeringsbudgeten för 2020 ligger på nio miljoner euro.

- Det är betydligt mer än vi egentligen skulle ha råd med, sa kommundirektör Tom Holtti till Yle Österbotten den 24 februari i år.

Ville inleda samarbetsförhandlingar i november

Samtidigt gick Vörå rejält på minus ifjol, det visade de preliminära bokslutssiffrorna som presenterades i början av februari. I år är målsättningen att kommunen ska göra ett plusresultat.

Redan i november tog kommunstyrelsen beslut om att inleda samarbetsförhandlingar.

Då uppstod behovet av en utredning om beslutet fattats i rätt ordning i och med att det tillkommit som ett klämförslag till ett annat ärende.

I november hette det att 10-15 personer riskerar bli av med jobbet i Vörå när kommunens ekonomi ska balanseras. Det tillkom som ett klämbeslut till beslutet om skattesatserna 2020.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten