Hoppa till huvudinnehåll

HS: Finska ungdomar vill ha extra starkt snus – trenden oroar missbrukarvårdare

Man som lägger in en nypa snus under läppen.
Unga i Finland vill ha starkt snus. Man som lägger in en nypa snus under läppen. Bild: Mostphotos snus

Användningen och passagerarimporten av snus ökar snabbt och i Finland väljer många ungdomar ett starkare snus än i Sverige, skriver Helsingin Sanomat. Det oroar missbrukarvårdare.

Mervi Hara, verksamhetsledare på folkhälsoorganisationen Finlands Ash, säger till Helsingin Sanomat att det finns tecken på att snussituationen håller på att spåra ur.

Det här syns också i Raseborg, där man misstänker att det pågår en systematisk snusbusiness och att någon gör stora pengar på skolelevers beroende. Det rapporterade Yle Västnyland tidigare i vintras.

Ett extra starkt snus, med 22 milligram nikotin per påse, påträffas ofta bland finska ungdomar. Så starkt snus säljs inte till exempel i en av Sveriges största nätaffärer för snus, Snusbolaget. Affärens mest sålda produkter kan innehålla så lite som 8 milligram snus per påse.

Missbrukarvårdaren Hanne Munter vid EHYT, som motarbetar spelberoende och missbruk av rusmedel, misstänker att det starka snuset enkom har utvecklats för marknader utanför Sverige.

- Det importeras till Finland i stora mängder, det rör sig snabbt i gatuhandeln och unga får tag på det, säger Munter.

Varumärket tilltalar unga bland annat på grund av kraftig marknadsföring. Dosans etikett kan användas som ett klistermärke på datorn eller mobilen.

Föräldrar vill att barnen säljer snus

I Finland är det förbjudet att sälja och marknadsföra snus, men tillåtet för vuxna att importera snus för eget bruk. Under de tio senaste åren har importen av snus mångfaldigats. I Sverige är snushandeln däremot laglig och det mesta av snuset som används i Finland kommer från Sverige, som passagerar- och olaglig import.

I en kartläggning av EHYT och under föreningens workshoppar har det framgått att en del föräldrar importerar snus så att deras barn ska sälja det vidare och förtjäna sig en fickpeng. Barnen använder inte nödvändigtvis själva snus. Sannolikt är det ändå frågan om ett förhållandevis litet fenomen - det vanligaste är att minderåriga får tag på snus av vänner i samma ålder, syskon eller myndiga vänner.

Enligt Munter borde skolor se till att följa tobakslagen även om det i praktiken kan vara svårt att dra upp riktlinjer och ta itu med snusfrågan.

Smuggling kan leda till tunga straff

Snus används särskilt av unga män och användningen har ökat kännbart. Enligt Institutet för hälsa och välfärd, THL, använde till och med 17 procent av manliga studerande vid yrkesläroanstalter snus ifjol, medan andelen för tio år sedan var fyra procent.

Samtidigt uppger THL att den ökande trenden när det gäller snusprövande bland skolungdomar har stannat av för pojkarnas del, medan allt fler flickor i dag prövar på snus.

Myndigheterna oroar sig över snusets hälsorisker, som är obestridliga, och den grå ekonomin som uppstår av handeln. Unga förstår inte alltid att snusrelaterad brottslighet kan leda till stora ersättningar och fängelsestraff.

Önskan om begränsad snushandel

Experter har fört fram olika sätt att begränsa snushandeln, bland annat med att klaga på Sverige till EU eftersom landet då det blev EU-medlem lovade att hindra spridningen av snus till andra medlemsländer.

Den mest populära importrutten går från Haparanda och Tornedalen till Södra Finland. Snuset importeras också direkt till Södra Finlands hamnar från Sverige eller Baltikum.

Mängden beslagtaget snus har ökat mångfaldigt under de senaste åren. Men Tullen har inte insyn i nikotinhalten i den snus den beslagtar.

- All snushandel är olaglig så vi undersöker inte styrkan i våra laboratorier, säger Tullens övervakningschef Hannu Sinkkonen till HS.

Läs också