Hoppa till huvudinnehåll

Skidstjärnorna uppges ha tröttnat på det finländska serviceteamet – vallachefen slår tillbaka mot den tuffa kritiken: "Anonymiteten är det värsta"

Aki Hukka ser på då Antti Suoniemi borstar en skidbotten.
Det finländska serviceteamets chef Aki Hukka (till vänster) gillade inte den anonyma kritiken. Till höger servicemannen Antti Suoniemi. Aki Hukka ser på då Antti Suoniemi borstar en skidbotten. Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Världscupen i längdåkning,antti suoniemi

De finländska längdstjärnorna har tröttnat på det nuvarande serviceteamet och kräver förändringar i verksamheten. Det menar en väl insatt källa som Ilta-Sanomat talat med. Landslagsledningen gillade däremot inte den anonyma kritiken. "Kom i stället och tala med oss ansikte mot ansikte", uppmanar servicebossen Aki Hukka.

För Ilta-Sanomat avlsöjar en anonym källa ett stort missnöje hos flera åkare mot det nuvarande finländska serviceteamet och dess verksamhet.

Personen i fråga ska själv vara med i landslagsverksamheten och väl insatt i frågan, uppger tidningen.

Enligt källan vill de finländska åkarna ha servicemän som är i betydligt bättre fysiskt skick, som skulle ha mer att bidra med i testandet av skidor.

Därtill uppges åkarna tycka att servicemännen tar emot feedback för personligt. Vissa av idrottarna ska inte ens våga ge konstruktiv kritik åt serviceteamet längre.

För det tredje säger källan att Finlands relationer till internationella utrustnings- och vallatillverkare inte är på den nivån som den borde vara på, delvis på grund av språkkunskaper.

– Lite tillspetsat kan man säga att varje idrottare befarar inför varje tävling att allt ska gå åt skogen, tycker källan.

"Säg det ansikte mot ansikte"

Yle Urheilu snackade med landslagsledningen på fredagen efter att avslöjandena kommit ut. Kritiken känns inte bra, medger servicechefen Aki Hukka.

– Ingen i serviceteamet tyckte om vad de hörde. Jag tycker att den anonyma feedbacken är det värsta med detta, i och med att vi fungerar som ett team.

– Om någon har något på hjärtat, så kan man komma till oss och säga det ansikte mot ansikte, konstaterar Hukka.

Enligt källan är fysioterapeuten Jukka Salo den enda som herråkarna tycker att är i tillräcklig form för trovärdigt skidtestande "i tävlingsfart i uppförsbackar".

I serviceteamet ingår bland annat den 44-åriga estländaren Raul Seema, som tävlade aktivt på toppnivå på 2000-talet och deltog i parsprinten i Dresden så sent som ifjol.

– Vi kan inte uppnå åkarnas fart. Men här kunde man slänga bollen till åkarna också, de kunde testa skidor i tävlingsfart i uppförsbackar, tycker Hukka.

Till exempel 36-åriga Ville Nousiainen skulle åkarna mer än gärna ha med i teamet, menar källan.

– Varför inte? Om Ville är intresserad så är han välkommen. Det brukar ändå vara så att yngre människor har annat för sig än att resa runt världen i ett halvår för att smörja skidor.

Ville Nousiainen håller handen mot bröstet.
Ville Nousiainen deltog på FM i Vörå. Ville Nousiainen håller handen mot bröstet. Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi Ville Nousiainen

Haavisto ny serviceboss?

Skidförbundets verksamhetschef Ismo Hämäläinen är även han kritisk till det finländska serviceteamets framgångar i Ilta-Sanomats intervju.

– Problemet är att våra "floppdagar" är otroligt dåliga. Med en medelmåttig insats klarar vi oss inte, och om vi har en superdag har ofta åtminstone ett annat toppland det, dundrade Hämäläinen.

Landslagschefen Matti Haavisto delar inte förbundsbasens åsikter.

– Det är hans åsikt, jag litar på vårt serviceteam. Grunden har varit densamma i många år. Alla har bra och dåliga dagar, säger Haavisto som inte vill kommentera den frågan mer än det.

Matti Haavisto.
Matti Haavisto. Matti Haavisto. Bild: Tomi Hänninen längdskidåkning,matti haavisto

Hukka är inne på den andra säsongen av sitt 2+2-åriga kontrakt. Enligt Ilta-Sanomat ska man ha frågat Haavisto om hans intresse för posten.

Haavisto har tidigare fungerat som serviceboss.

– Jag ställer mig inte till förfogande för den uppgiften, slår Haavisto fast.

Jauhojärvi: "Aldrig perfekt"

Yle Urheilus expert och den före detta elitåkaren Sami Jauhojärvi påpekar att det alltid finns ett visst missnöje med serviceteamet.

– Aldrig är det perfekt. Dessutom måste man se det i förhållande till de resurser som finns. I Norge och Ryssland finns oändliga resurser.

– Finland ska inte jämföras med dem. Det borde idrottarna komma ihåg.

Sami Jauhojärvi fungerar som expert i Yles studio.
Sami Jauhojärvi. Sami Jauhojärvi fungerar som expert i Yles studio. Bild: Tomi Hänninen / Yle Sami Jauhojärvi

Jauhöjärvi tycker att Hukka har rätt i att idrottarna borde ta mer ansvar för sina skidor. Under den egna karriären litade Jauhojärvi på sin egna skidsmak.

– Jag testade alltid mina egna skidor, både i uppförs- och nedförsbackar, samt på platt mark. Jag litade inte på någon annan än mig själv.

Experten betonar att skidåkaren har ansvaret för att göra det sista testet för att välja rätt par.

– Alla gör sitt bästa, jag förstår att servicefolket kan ta saker personligt. Det här är saker som laget måste ta upp internt, så snabbt som möjligt efter loppen, tycker Jauhojärvi.

Läs också