Hoppa till huvudinnehåll

Vårdare och restaurangarbetare kan välja mellan jobben - över 500 sommarjobb att söka i Egentliga Finland

Restauranganställda bakom bardisk med koppar och fat.
Ansökningstiden till många av sommarjobben går ut i slutet av februari och eller i början av mars. Restauranganställda bakom bardisk med koppar och fat. Bild: CandyBox Images 2013 restauranger,sommarjobb

Just nu finns över 500 sommarjobb att söka i Egentliga Finland.

I Åbo finns många av sommarjobben inom restaurang- och hotellbranschen, men också bland annat vårdare och försäljare är eftertraktade.

I Pargas är det många företag som vill få tag på kockar och staden anställer flera närvårdare som kan jobba som semestervikarier. Också Kimitoöns kommun vill anställa flera närvårdare.

Ansökningstiden till många av sommarjobben går ut i slutet av februari och eller i början av mars.

"Det brukar ordna sig"

I skärgården har många företagare varit tidigt ute och redan anställt en del sommarjobbare.

Therese Skaag i Houtskär berättar att det ser hyggligt ut inför sommaren vid Näsby gästhamn och Grillcafé Skagen.

- Av femton är det bara tre som ännu fattas, det är rätt så bra. Det brukar ordna sig på ett eller annat sätt före våren är här.

therese skaag med skärgården i bakgrunden
Therese Skaag. therese skaag med skärgården i bakgrunden Bild: Yle/Johanna Ventus Houtskär,therese skaag

Skaag letar ännu efter två servitörer och kassapersonal. Däremot har hon redan kunnat anställa kockar, som ofta är mycket eftertraktade i skärgården.

- Ju närmare fastlandet man är, desto enklare tror jag att man har att hitta arbetstagare. Längre ut i skärgården blir det svårare. Men sedan finns det de som tycker det är skoj att komma ända hit ut och vistas i en riktig skärgård. Det är ju helt ljuvligt här, speciellt på sommaren!

Praktiskt arbete på kyrkogården

Pargas kyrkliga samfällighet letar sommarjobbare till begravningsplatsen och kyrkan i Pargas, berättar fastighetschef Jim Karlsson. Erfarenhet är inte helt nödvändig.

- Har man erfarenhet av liknande jobb räknas det som en fördel. Men egentligen behövs inte så mycket erfarenhet. Mera gäller det att påvisa att man är beredd att göra praktiskt och fysiskt arbete.

En ung man sitter på en gräsklippare och klipper gräs i en park.
Arkivbild från hangö. En ung man sitter på en gräsklippare och klipper gräs i en park. Bild: Malin Valtonen / Yle Gräsklippning,gräsklippare,sommarjobb,Hangö,Conny Sannholm

På begravningsplatsen jobbar sommararbetarna bland annat med att klippa gräs och kratta. Kyrkovakter ska vara redo att svara på besökares frågor på flera språk.

- För att jobba som kyrkvakt behöver man åtminstone kunna båda inhemska språken, och kanske också engelska.

Sista dagen för att söka sommarjobb vid Pargas kyrkliga samfällighet är 2 mars.