Hoppa till huvudinnehåll

Aron Syrjä gör huvudrollen i Virala genier

Aron Syrjä spelar Atlas i Virala genier.
Aron Syrjä gör sin första tv-roll i Virala genier. Aron Syrjä spelar Atlas i Virala genier. Bild: Ulrica Fagerström/ Yle Yle Arenan,drama,virala genier

Livet på åttan i högstadiet är intensivt. Hårt. Roligt. Vansinnigt.
Nu kommer serien Virala genier baserad på Ted Forsströms och Kaj Korkea-ahos humoristiska ungdomsbok. I huvudrollen som Atlas ser vi Aron Syrjä från Borgå.

Ur komediserien Virala genier.
Virala genier handlar om ett läsår i högstadievardagen. Den bärande karaktären är Atlas som är 14 år och går på åttan. Ur komediserien Virala genier. Bild: Sofia Ek / Citizen Jane Productions Oy dramakomedier,Ted & Kaj,aron syrjä

Då kompisen Elliot flyttar utomlands för ett år behöver Atlas nyorientera sig. Hur det går med den saken redogör han för i kryddade mejl till Elliot.

- Mycket av det som händer i serien skulle kunna hända, man kan relatera till det. Att det finns någon mobbare. Att man har sitt lilla gäng, beskriver Aron Syrjä.

Den nya serien, med premiär på Yle Arenan inkommande fredag 6 mars, bjuder tittarna på ett visuellt tilltalande, rappt klippt och humoristiskt drama uppdelat i tio minuters avsnitt.

Scen ur den finlandssvenska komediserien Virala genier
Killen Justus blir känd över en natt då hans idé om “waffling” (som går ut på att filma då man bränner huden med ett våffeljärn och publicera videon på nätet) blir viral på YouTube. Scen ur den finlandssvenska komediserien Virala genier Bild: Mimmo Hildén / Citizen Jane Productions Oy dramakomedier,virala genier

För Aron Syrjäs del började allt med en lapp på skolväggen en vardag i Strömborgska skolan i Borgå.

- Någon hade hängt upp en plansch ”VIll du vara med i en tv-serie?”. Jag gick flera gånger förbi den innan jag bestämde mig för att försöka.

Tillsammans med ett par kompisar gick han på en första provfilmning och valdes där till följande uttagning. På den läste han repliker som just Atlas.

- Jag hade en bra känsla efteråt, en bra aning. Rollfiguren och jag är ganska lika också.

Det gick vägen. Aron valdes till huvudrollen som Atlas.

Kompisarna ombads senare med som statister.

Aron Syrjä.
Aron Syrjä var som yngre med i Borgå ungdomsförenings teatergrupp. Han har också haft drama som tillval i skolan. - Jag tycker om att uppträda och att stå på scenen. Aron Syrjä. Bild: Ulrica Fagerström/ Yle drama,virala genier

Inspelningarna

Inspelningarna pågick under sex veckor sommaren 2019.

- Regissören Elin Grönblom var helt supersnäll och bra. Hon gav alltid väldigt uppbyggande kritik till exempel “Vad om vi gör så här?” Det var aldrig någon stress.

Den handledande regin var till nytta på flera sätt.

-“Tänk på det här medan du tittar/ säger din replik”. Det hjälpte ganska mycket, beskriver Aron Syrjä.

Ur serien Virala genier.
Ibland får verkligheten konkurrens av fantasin. Ur serien Virala genier. Bild: Mimmo Hildén / Citizen Jane Productions Oy dramakomedier,aron syrjä

Virala genier lockar helt klart tlll skratt med många småcrazyga inslag. Hur skrattigt blev det i inspelningssituationerna?

- Roligast var det när något gick fel, då man glömde repliken eller gick åt fel håll i scenen. Själv tycker jag om att göra så att man inte säger “Nej nu gjorde jag fel” utan att man bara fortsätter gå till exempel - så att alla sen börjar skratta.

Dessutom ingick en hel del fysiska situationer.

- Mycket sådant som vi gjorde, inte bara dialog. Då hände det ofta att första tagningen blev lite rolig då man ännu var osäker på hur man skulle göra.

Att göra just humor innebär ju en egen utmaning jämfört med vanligt drama.

- Bäst är att göra det som man själv tycker är roligt, då tycker andra också om det. Om du får dig själv att skratta, då har du gjort det bra. Om jag efteråt tänker på scenen vi spelade in och börjar le eller skratta så tänker jag att det nog blev bra, funderar Aron Syrjä.

Ted Forsström och Kaj Korkea-aho medverkar på ett hörn i Virala genier.
I ett av avsnitten i början av serien dyker också författarna till boken Zoo! #1: Virala genier upp. Ted Forsström (till vänster) och Kaj Korkea-aho. Ted Forsström och Kaj Korkea-aho medverkar på ett hörn i Virala genier. Bild: Mimmo Hildén / Citizen Jane Productions Oy Ted Forsström,Kaj Korkea-aho

Ted och Kaj hälsade på

- Jag träffade Ted och Kaj under inspelningarna då de kom för att spela in en scen. Det var roligt att få träffa dem som startade hela saken.

- De hade fått se klipp och det var jätteroligt att höra att allting, till exempel "wafflingen", hade gått just som de hade tänkt det. Det var jätteroligt att höra det från dem.

Ted och Kaj kommenterar

ted forsström och kaj korkea-aho
Ted Forsström och Kaj Korkea-aho. ted forsström och kaj korkea-aho Bild: Förlaget Ted Forsström,Kaj Korkea-aho

Kaj Korkea-aho jobbar som författare, just nu inne på slutrakan med en ny roman, medan Ted Forsström jobbar som producent på Yle. Tillsammans gör de varje vecka podden Ted och Kaj.

- Vi var båda två väldigt imponerade av barnen som skådespelare! De var alla på en väldigt hög nivå med tanke på att de är så unga. Det var framför allt en wow-upplevelse, vad de är bra!, beskriver Ted.

pärmen till Zoo!
Som grund för serien står den första boken om Atlas och Elliot Zoo! #1: Virala genier som Ted Forsström och Kaj Korkea-aho gav ut 2017. Boken nominerades samma år till Finlandia Junior. Därefter har ytterligare två böcker utkommit. pärmen till Zoo! Bild: Förlaget Kaj Korkea-aho,Ted Forsström

Karaktärerna Atlas och Elliot som serien baserar sig på grundar sig i sin tur på Ted och Kajs egna liv och gemensamma vänskap.

- Vi blev kompisar i högstadiet just då vi var 14-15 år. Det är något vi har funderat mycket på - den vänskapen och vad den har lett till. Vilket också var orsaken till att vi skrev boken. Det finns många likheter mellan oss och Atlas och Elliot; två pojkar som tycker om att vara kreativa tillsammans och få varandra att skratta, beskriver Ted.

- Vi gjorde en webbsida med påhittade nyheter och roliga historier. Jag har bra minnen från den tiden. Det var en ganska lugn tid i livet då det var roligt att upptäcka saker, tillägger Kaj.

Inspiration till de olika händelserna har de tagit ur sina egna liv, korn av sanning ligger utspridda hela vägen. Samtidigt är mycket påhittat.

- Det handlar ju om att det ska vara roligt och då måste man skarva en hel del, konstaterar Ted.

Tre böcker på tre år har det blivit. Kommer det fler?

- Just nu blir det nog en paus. De tre böckerna av Zoo som finns är också en slags helhet. Men vi får se. Nu blir det intressant att se hur tv-serien tas emot, säger Ted.

Aron Syrjä.
Inspelningsarbetet gjorde att Aron Syrjäs intresse för skådespelarkonsten som sådan ökade. Aron Syrjä. Bild: Ulrica Fagerström/ Yle drama,virala genier

Arons Syrjäs intresse för skådespeleri fick ny kraft i och med hans medverkan i Virala genier. Efter en flera års paus har han gått med i en teatergrupp för unga och kommer nu att söka till ett specialgymnasium för uttryckskonst i den gemensamma elevantagningen som för tillfället pågår.

- Dessutom känns det som att det här vill jag nog göra som yrke. Bli skådespelare. Jag hade tänkt mig hur det skulle vara på en inspelning och nu fick jag uppleva det, hur roligt det är på riktigt.

Christoffer Strandberg gör en roll i serien VIrala genier.
Skådespelaren Christoffer Strandberg gör också en roll i Virala genier. Christoffer Strandberg gör en roll i serien VIrala genier. Bild: Mimmo Hildén / Citizen Jane Productions Oy Christoffer Strandberg

Med mindre än en vecka kvar till premären på Yle Arenan stiger nu spänningen. Dessutom kommer skådespelare, inbjudna gäster och press i Vasa och Helsingfors att för första gången få ta del av avsnitten idag och på måndag.

Också för Aron Syrjä själv blir det första gången han nu ser helheten.

- Det kändes jättebra då vi gjorde det och jag tror att det kommer att fungera.

Se Virala geniers två första avsnitt på Yle Arenan på fredag 6 mars 2020.

Här en förhandstitt!