Hoppa till huvudinnehåll

Iivo Niskanen har skäl att tacka vallateamet efter segern – Yle Sportens expert såg vad som avgjorde mot Bolsjunov: "Han kunde inte åka lika avslappnat"

Aleksandr Bolsjunov håller om Iivo Niskanen.
Aleksandr Bolsjunov fick se sig besegrad av Iivo Niskanen i Lahtis. Aleksandr Bolsjunov håller om Iivo Niskanen. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen,Aleksandr Bolsjunov

En fin bredd på damsidan och fantastisk åkning av Iivo Niskanen. Men Yle Sportens längdexpert Glenn Lindholm oroas också av antalet deltagande åkare i världscuploppen. Vi kan inte ha så här få deltagare i en världscuptävling, säger Lindholm.

Iivo Niskanen levererade åter på hemmaplan då han tog hem 15 kilometersloppet i klassisk stil i Lahtis. Kungen av klassiskt vann med tio sekunders marginal till tvåan Aleksandr Bolsjunov.

– Båda är i en grym form för tillfället. Bolsjunov visade det i den svensk-norska skidtouren tidigare och Iivo är alltid bra på finländsk snö i klassisk stil, säger Yle Sportens expertkommentator Glenn Lindholm.

I dag lyckades ryssen ändå inte matcha Niskanens fart i spåret, trots att han hade finländarens tider att gå på.

Lindholm ser en orsak till det.

– I dag tyckte jag mig se att Bolsjunov inte hade det bästa fästet. Han kunde inte åka lika avslappnat och det tror jag fällde avgörandet i dag.

Iivo Niskanen jublar.
Iivo Niskanen. Iivo Niskanen jublar. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

"Vallabråket" motbevisades

Inför Lahtisspelen har det finländska vallateamet varit på tapeten, av negativa skäl. Lindholm tror att dagens prestationer gjuter olja på vågorna.

– Nu förstod Iivo också att verkligen tacka det finländska vallateamet efter segern. En stor del av den här segern tillhör nog vallateamet som verkligen fick till det både på dam- och herrsidan.

– Jag tror nog att man har förstorat det här en aning. Kanske det ibland behövs ordentliga diskussioner, bara man kan blicka framåt sedan, funderar Lindholm.

På damsidan väljer Lindholm att hylla den finländska laginsatsen.

– Vi har åtta damer på världscuppoäng, alltså bland de 30 främsta. Det tyder på en riktigt bra bredd på damsidan för tillfället.

Glenn Lindholm vid OS i Pyeongchang.
Glenn Lindholm. Glenn Lindholm vid OS i Pyeongchang. Bild: Yle Glenn Lindholm

Oroväckande få deltagare

Experten oroas av det smala tävlingsfältet i tävlingarna. Särskilt på damsidan var det tunt i dagens lopp.

– Det är oroande att så många nationer saknades helt i dag, speciellt på damsidan där bara 55 åkare var anmälda.

Ett problem är den fullpackade tävlingskalendern.

– Här tycker jag att Fis bör tänka om lite. Vi kan inte ha så här få deltagare i en världscuptävling och dessutom tycker jag och många andra att världscupschemat är för digert, man orkar helt enkelt inte ställa upp i alla vinterns tävlingar, tycker Lindholm.