Hoppa till huvudinnehåll

Isen håller för skridskoåkning – bästa utrustningen är sällskap

Skridskoåkare på blank havsis.
I den inre skärgården håller isen för skridskoåkning. Skridskoåkare på blank havsis. Bild: Yle/Filip Sten is,havsis,skridskoåkning

Sportlovets sista dagar bjöd på sol och många passade på att ta sig en tur på isen. Sjöbevakningsmästare Janne Björklund vid Vallgrund sjöbevakningsstation berättar att veckoslutets snö gör att man inte längre ser hur tjock isen är och nu blir isen inte tjockare.

Enligt Björklund är isen i den inre skärgården just nu mellan fem och 20 centimeter. Det räcker för att man ska kunna röra sig på isen med till exempel skridskor eller fyrhjuling, men inte med bil.

– På de ställen i Vasa skärgård där det är tjock is är det säkert att röra sig.

Sjöbevakningsmästare Janne Björklund vid Vallgrund sjöbevakningsstation.
Sjöbevakningsmästare Janne Björklund vid Vallgrund sjöbevakningsstation. Sjöbevakningsmästare Janne Björklund vid Vallgrund sjöbevakningsstation. Bild: Yle/Anna Ruda Korsholm,janne björklund

Den bästa utrustningen när man rör sig på isen är enligt Björklund sällskap.

– Sällskap är viktigast. Dessutom ska man ha med sig isdubbar, en inpackad telefon så att inte den blir blöt, torra byteskläder och rep är bra att ha med.

Mörk is är tunnare

Så länge isen är snöfri kan man se att isen är mörkare på de ställen där den är svagare, berättar Björklund. På de ställen där vattnet strömmar är isen tunnare eller vattnet är öppet.

Björklund understryker att man inte ska röra sig på isen i områden där man inte känner till hur strömt det är.

– Nu när snön kommer blir det besvärligare att se isens tjocklek och det är riskabelt att ge sig ut på isen.

Under veckoslutet är havsvattennivån kring 50 centimeter högre än normalt och vattenståndet har varierat ganska mycket under vintern.

– Vid den här tiden på vintern brukar isen vara som tjockast. Att vattnet har stigit och sjunkit så otroligt mycket i vinter har gjort isen sämre. Den varierande vattennivån äter av isen underifrån och vårsolen värmer uppifrån. Så det blir ingen långvarig vinter på isen i år.

När tror du vi kan lägga ut båtarna?

– Jag tror på före påsk, men vi får se.

Uppdaterad 1.3 9:45 med ett tillägg om att man inte ska röra sig i områden man inte känner.