Hoppa till huvudinnehåll

Sex par bekände sin kärlek för varandra på Lappträsk kärleksfest

En man och en kvinna som just förlovat sig står och ler och håller sin son i famnen.
Charlotta Lund och Rasmus Rosenqvist ska gifta sig i sommar. En man och en kvinna som just förlovat sig står och ler och håller sin son i famnen. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lappträsk,skottdag

Under lördagen firades kärleken i Lappträsk. Sju par bekände sin kärlek för varandra på Fria 2020 och fick därmed möjligheten att köpa en bostadstomt i Lappträsk för halva priset.

Mörkret hade just lagt sig och hela Klockarparken var fullsatt av förväntansfulla människor. Framför alla står en scen som är upplyst med hundratals små ljusslingor och bredvid den en enorm, röd sparkstötting med samma ljussättning.

Det är på denna sparkstötting som paren bekänner sin kärlek för varandra och när det första paret stiger upp tar det inte längre än 30 sekunder innan jag känner den första tåren falla ner på min kalla kind. Stämningen var verkligen otrolig.

En man står på en vackert upplyst scen ute i en park.
Jani Toivola var konferencier på Fria 2020. En man står på en vackert upplyst scen ute i en park. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lappträsk,skottdag,jani toivola

Sammanlagt gjordes sju kärleksbekännelser trots att det bara fanns sex par. Ett av paren hade nämligen, ovetande om varandra, båda anmält sig som en överraskning till den andre.

Det bästa är atmosfären

Tiina Heikka är både Lappträsk kommundirektör och evenemangets beskyddare. Hon är iklädd en röd sammetshatt och en sjal av samma material.

– Vi i Lappträsk tycker att det är jätteviktigt att vi pratar om kärlek. Det finns så mycket hatretorik och annat negativt så vi tycker att det är viktigt att det också finns positiva saker.

Kvinna i röd sammatshatt står och ler.
Tiina Haikka är evenemangets beskyddare. Kvinna i röd sammatshatt står och ler. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lappträsk,skottdag,tiina heikka

Det bästa med hela evenemanget är enligt Tiina atmosfären och det faktum att så många, också från andra kommuner, vill komma med och fira kärleken i Lappträsk.

Ska du bekänna din kärlek för någon idag?

– Inte här på festen, men kanske privat efter detta, skrattar hon.

Kvinna med röd sammetshatt står och håller händerna som ett hjärta framför sitt ansikte.
Ett hjärta som symbol för kärleken. Kvinna med röd sammetshatt står och håller händerna som ett hjärta framför sitt ansikte. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lappträsk,skottdag,tiina heikka

"Man kan krama och pussa varandra"

Medan jag står och väntar på att kärleksbekännelserna ska börja hör jag plötsligt en liten röst bakom mig som högt pratar om hur gärna hon skulle vilja bli intervjuad.

Det är ju inte alltid lätt att få människor att ställa upp på intervju, så jag tar min chans och vänder mig om.

Där står Alicia Sjöberg som ivrigt berättar om hur hon hört att Fria 2020 skulle vara roligt och att hon därför bestämt sig för att komma hit.

En liten flicka står och ler i en park i skymningen.
Alicia Sjöberg var där med sin mamma. En liten flicka står och ler i en park i skymningen. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lappträsk,skottdag,Alicia Sjöberg

Alicia berättar också att kärlek handlar om att tycka om varandra och att göra olika saker tillsammans.

– Man kan krama varandra, pussa varandra och gå på café tillsammans, berättar Alicia.

En skylt där det står "Pussauskoppi"
Hit kan de nyblivna paren gå efter att de bekänt sin kärlek för varandra. En skylt där det står "Pussauskoppi" Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lappträsk,skottdag

En perfekt chans

Ett av paren som bekände sin kärlek för varandra var Charlotta Lund och Rasmus Rosenqvist. De har varit ett par sedan 2007 och har också ett barn tillsammans. I sommar ska de gifta sig.

– Vi hade nog bestämt oss för att vi ska gifta oss och planerat allting men ingen av oss hade friat till den andra. Och då tänkte vi att detta är en perfekt chans att få komma på den här festen och få det gjort, säger Lund.

Paret berättar vidare att de trots det billiga priset inte kommer att köpa en tomt i Lappträsk då de ändå har släktingar där som de ofta besöker.

En kvinna och en man står på en gigantisk upplyst sparkstötting.
Så här såg det ut då Charlotta friade till Rasmus. En kvinna och en man står på en gigantisk upplyst sparkstötting. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lappträsk,skottdag,sparkstöttingar

Men Rasmus, vad är det bästa med Charlotta?

– Det bästa är att allting fungerar mellan oss. Det finns alltid humor i vårt förhållande, vi kommer överens och har samma syn på livet, säger Rasmus.

Vad är det bästa med Rasmus då?

– Han är väldigt snäll, pålitlig och skojig! Humorn är viktig, säger Lund.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland