Hoppa till huvudinnehåll

Frankrike är pionjär: Ska säkra minderårigas rättigheter på Youtube

Minderåriga pojkarna Néo och Swann har flera miljoner trogna följare på youtube.
Minderåriga pojkarna Néo och Swann har flera miljoner trogna följare på youtube. Minderåriga pojkarna Néo och Swann har flera miljoner trogna följare på youtube. Bild: Yle / Johan Tollgert internet,YouTube,datorer

Frankrike kan bli först i världen med en radikal lag som reglerar lukrativt barnarbete med videoinspelningar på internet.

Den franske politikern Bruno Studer anser att dagens lagar gällande youtubare inte räcker.

Han ingår i president Emmanuel Macrons parti Larem (Förkortning av La République En Marche/Republiken på väg).

- Våra internetlagar stiftades för 20 år sedan när internet inte var så stort. Nu behöver de moderniseras, säger han till Svenska Yle.

Bruno Studer leder ett uppmärksammat lagförslag där Frankrike kan bli först i världen med radikala regleringar som stärker minderåriga influerares rättigheter.

 Politikern Bruno Studer i regeringspartiet Larem, ligger bakom lagförslaget om minderåriga youtubares rättigheter
Politikern Bruno Studer i regeringspartiet Larem, ligger bakom lagförslaget om minderåriga youtubares rättigheter Politikern Bruno Studer i regeringspartiet Larem, ligger bakom lagförslaget om minderåriga youtubares rättigheter Bild: Yle / Johan Tollgerdt Frankrike,YouTube,Bruno Studer

- Minderåriga youtubare ska inte förbjudas utan målet är att se till att barnens arbetsvillkor respekteras. De ska inte utnyttjas.

14-åring med miljoner följare

Hur många franska barn som arbetar som youtubare är obekant.

Flera franska ungdomar har dock blivit berömda influerare under de senaste åren.

Den 14-årige Néo firade nyligen över 4 miljoner trogna följare på Youtube.

- Oj, vad kul, strålar grabben Néo och visar upp en Youtube-medalj.

Skolan viktigare än nätet

På samma plattform finns profilen Doggy som hävdar att många minderåriga influerare slutat skolan för att de blivit så otroligt rika.

Det påståendet stämmer inte.

- I Frankrike är det obligatoriskt med skolgång tills man är 16 år. Man kan inte lämna skolan innan dess, poängterar Guillaume Hidrot ansvarig för Guilde des Vidéastes, en konsumentorganisation där man guidar minderåriga influerare så att de hittar sina rättigheter bland Frankrikes lagar gällande barnarbete.

Guillaume jobbar i Avignon. Han har varnats för att vissa barn exploateras av sina föräldrar. Det finns pappor och mammor som låter sina barn arbeta i timmar med videoinspelningarna och ibland lägger de dessutom beslag på barnens löner.

Politikern Bruno Studer insåg att barn är utsatta för internet faror då han läste en varningsartikel i den kristna tidningen La Croix (Korset).
Han har själv fyra barn, men ingen är influerare.

Barn gör reklam

För att få komma in på Bruno Studers kontor i Nationalförsamlingen, det franska parlamentets andra kammare, har jag passerat flera säkerhetskontroller.

Vi går fram till skrivbordet. Bruno knappar på datorn och visar en film med den populäre Néo och den 9-årige lillebrodern Swan.

Pojkarna latar sig på solstolar och pustar ut över den fruktansvärda sommarvärmen. De verkar lillgamla till sättet. De går till kylskåpet och hittar svalkande läskedrycker, som de gör reklam för.

Lagen ska bli sträng

I den kommande lagen ska barn inte få arbeta mer än cirka 10 timmar med videoinspelning per vecka.

Föräldrarna ska be om lov hos myndigheterna för att filma barnen, och de måste också bevisa att skolundervisningen sköts.

Barns löner på över tusen euro måste skattedeklareras och nattarbete ska bli strängt förbjudet.

Lönerna ska obligatoriskt hamna på deras egna bankkonton och pengarna ska spärras tills det de blivit myndiga, alltså då de fyllt 18 år.

I en annan film har en mamma bjudit in barn till sonens födelsedagskalas. Här handlar det om reklam för leksaker.

Bruno är tveksamt inställd till filmen.

- Här medverkar barn under 3 år, och det ska förbjudas när lagen går igenom.

Även plattformarna ska ansvara

Men det svåraste kan bli att få youtubare och andra plattformar att ta sitt ansvar. För det är tänkt att de ska hjälpa myndigheterna att kontrollera så barn inte exploateras vare sig av föräldrar eller av företag.

Politikern Bruno Studer tror dock att det ska funka.

- Vilken plattform skulle vilja bli stämplad som medbrottsling till utnyttjande av olovligt barnarbete, undrar han.

Kritiken mot unga youtubare har inte varit särskilt stor i Frankrike.
Kanske beror det på att man i landet tampas med massdemonstrationer mot nedskärningar i välfärden sedan över ett år tillbaka.

Den franska Nationalförsamlingen har redan röstat igenom lagförslaget om minderåriga youtubers rättigheter. Nu ska Senaten godkänna det.
Nationalförsamlingen har redan röstat igenom lagförslaget om minderåriga youtubares rättigheter. Nu ska ännu senaten godkänna det. Den franska Nationalförsamlingen har redan röstat igenom lagförslaget om minderåriga youtubers rättigheter. Nu ska Senaten godkänna det. Bild: Yle / Johan Tollgerdt Frankrike,Frankrikes nationalförsamling

Lagen kan snart träda i kraft

Lagförslaget har redan röstats igenom i det franska parlamentets ena kammare och tas senare upp i senaten där det förväntas bli ett ja.

Vid Place de la République Paris promenerar några turister från Madrid.

Mamman Helena berättar om spanska vänner som bott fem år i Helsingfors.

Pappa Ruben, mamma Helena, barnen Martin och Flavia från Madrid, önskar att den franska lagen exporteras till Spanien. -Den verkar förståndig, säger de när vi träffas på Place de la République i Paris.
Pappa Ruben, mamma Helena, barnen Martin och Flavia från Madrid önskar att den franska lagen exporteras till Spanien. Pappa Ruben, mamma Helena, barnen Martin och Flavia från Madrid, önskar att den franska lagen exporteras till Spanien. -Den verkar förståndig, säger de när vi träffas på Place de la République i Paris. Bild: Yle / Johan Tollgerdt Frankrike,YouTube

- Den familjens barn blev som förblindade av internet eftersom många finländska barn följer youtubare. Datorernas stora betydelse i norr överraskade oss i Spanien, säger hon.

Helena och maken Rubens två egna barn, Martin och Flavia säger att de sällan får titta på internet. Det är ofta förbjudet i spanska hem.

Förståndig lag

För att vara riktigt säkra på att spanska barn inte hamnar i en internetfälla borde Spanien ta efter Frankrike. Lagförslaget verkar förståndigt, tycker de här föräldrarna.

Olivier som arbetar i databranchen säger att han förbjuder sina 11- och 6-åriga döttrar att hänga framför datorn.

- Jag vill att barnen lär sig förstå det franska samhället innan de får fri tillgång till internet, förklarar han.

Därför har han tagit med sig tjejerna hit för att visa en liten demonstration.

- Det utgör en del av den franska vardagen, säger han.

Läs också