Hoppa till huvudinnehåll

Historisk finländsk golftriumf på Europatouren – Sami Välimäki segrare i Oman efter dramatik

Sami Välimäki med golfklubban bakom nacken.
Sami Välimäki. Sami Välimäki med golfklubban bakom nacken. Bild: Lehtikuva golf,sami välimäki

Söndagen bjöd på fina finländska golfnyheter. 21-åriga Sami Välimäki tog hem Europatourtävlingen i Oman – hans första vinst på denna nivå. Även Mikko Korhonen hade en lyckad tävling och slutade fjärde.

Inför den avslutande söndagsrundan delade Välimäki på ledningen med bland annat Korhonen och sydafrikanen Brandon Stone.

Det blev Välimäki och Stone som avslutade bäst i Oman. Båda två hade resultatet -2 efter dagens 18 hål och därmed totalresultatet -13.

Välimäki säkrade omspel efter att ha satt in en lång birdieputt på det sista hålet.

Omspelet blev rafflande. I det första omspelet spelade Välimäki bättre än Stone och var nära att putta hem segern, utan att lyckas.

Det krävdes till slut tre omspel på det sista hålet. Stone missade greenen med ett slag som i stället gick mot publiken, medan Välimäki spelade säkert och tog hem vinsten med ett par.

– Det här är fantastiskt. Det är svårt att sätta ord på det, det är otroligt, sade Välimäki på Europatourens webbplats.

Hoppa över Twitterpostning

För 21-åriga Välimäki var detta hans första seger på Europatouren. Han blev proffs så sent som för ett år sedan och debuterade på Europatouren i november ifjol som den yngste finländaren genom tiderna.

Välimäkis bedrift är historisk, ingen annan finländare har lyckats vinna en tävling på Europatouren under sin första säsong på den nivån.

Finländaren fick 250 000 euro i prispengar för segern. Segern garanterar honom spelrättighet på touren i två år framåt.

I och med vinsten stiger också Välimäki rejält på världsrankingen. För tillfället ligger han på plats 372, medan Mikko Korhinen är bästa finländare med 157:e plats.

Just Korhonen blev fyra i tävlingen med -11. Kalle Saamoja blev i sin tur 30:e.

Läs också