Hoppa till huvudinnehåll

Hitlervideo upprör SFP på Kimitoön – obunden lokalpolitiker kallar filmsnutten för parodi

Skådespelaren Bruno Ganz som Hitler i filmen Undergången.
Arkivbild på skådespelaren Bruno Ganz som spelade Hitler i filmen Undergången. Skådespelaren Bruno Ganz som Hitler i filmen Undergången. Bild: CONSTANTIN FILM/EPA Bruno Ganz,Undergången

På lördag kväll publicerade lokalpolitikern Janne Salonen (obunden), en filmsnutt från filmen Undergången där han kritiserar SFP i hårda ordalag.

Filmsnutten publicerades på forumet Ö-talk som administreras av Janne Salonen.

I filmsnutten kan man se en rosenrasande Bruno Ganz, som spelade Adolf Hitler i filmen Undergången, stå och predika för befälhavarna men textningen och hänvisningarna som Salonen lagt till i videosnutten för tankarna till lokalpolitiken på Kimitoön.

Janne Salonen står vid talarstolen.
Janne Salonen är kritisk till SFP:s politik och kallar videon för en parodi. Janne Salonen står vid talarstolen. Bild: Amanda Vikman/YLE person,janne salonen

I videon namnges flera SFP-politiker på ön och den politik partiet har fört kritiseras i hårda ordalag.

Ska tolkas som politisk parodi

– Videon ska tolkas som politisk parodi och är en kommentar till den debatt som har förts på ön den senaste veckan, säger Salonen till Yle Åboland. Efter att SFP förlorade en omröstning kring byggandet av Entreprenörsvägen i kommunfullmäktige har det varit mycket hård kritik mot kommunens andra partier.

Tror du att SFP förstår att videon ska tolkas som politisk parodi?

– Nej det tror jag inte och ser jag på den respons jag har fått för videon sedan den publicerades i morse så vet jag att de är förbannade, säger Salonen.

Försvårar samarbetet på ön

Ghita Edmark är ordförande för SFP:s lokalförening i Kimitoön och har inget till övers för den videosnutt Salonen har delat på sociala medier.

Ghita Edmark, ordförande för SFP på Kimitoön.
Ghita Edmark har ingen förståelse för den video som lagts upp på sociala medier. Ghita Edmark, ordförande för SFP på Kimitoön. Bild: Yle/Monica Forssell ghita edmark

– Vi är bestörta att kopplas ihop med Hitler och nationalsocialismen och har ingen som helst förståelse för videon, säger Edmark. Det här kommer nog att försvåra det politiska samarbetet på ön nu då vi står inför stora ekonomiska utmaningar.

Janne Salonen säger till Yle Åboland att det handlar om en parodi, hur tolkar du videon?

– Kanske kan man kalla den en parodi men jag tycker att det är mycket dålig humor och har ingen förståelse för den här sortens kommunikation, säger Edmark.

Ghita Edmark säger att SFP inte tänker vidta ytterligare åtgärder angående videon.

Videon togs senare ner från Facebook eftersom den inte följer forumets upphovsrättsliga regler.

Artikeln har 2.3.2020 klockan 10:18 korrigerats. Videon publicerades på lördag kväll, och inte på söndag morgon.