Hoppa till huvudinnehåll

Ilkka Herola åkte ifrån världscupledaren – drömmer om seger: "Vet att marginalerna är små"

Ilkka Herola skidar först i en klunga.
Ilkka Herola var näst snabbast i spåret i dag. Ilkka Herola skidar först i en klunga. Bild: Lehtikuva Ilkka Herola

Ilkka Herola slutade på en åttondeplats i söndagens världscuptävling i nordisk kombination i Lahtis. Finländaren fick starta från plats 15, efter en misslyckad insats i backmomentet, där ett kontroversiellt jurybeslut rörde upp känslorna.

Det var nära att Herola skulle få ett drömläge till skidmomentet.

Utmanande vindförhållanden ställde till det i backmomentet och det var nära att tävlingen skulle avbytas. Då skulle reservhoppningens resultat ha beaktats – där Herola var trea.

Men backmomentet avbröts aldrig och Herola fick inte till ett lika bra hopp som i reservtävlingen, i stället fick han starta som 15:e åkare i skidmomentet, över en och en halv minut efter täten.

– Alla kan säkert tänka sig hur det känns just nu. Men det är ingen ny sak att få jaga i spåret, kommenterade Herola för Yle inför skidningen.

I spåret var Herola som vanligt kvick. Han åkte bland annat förbi världscupledaren Jarl Magnus Riiber.

– Han har väl nog vunnit så mycket nu så att han kan syssla med lite välgörenhet, skämtade Herola.

Finländaren var dagens näst snabbaste åkare och kom i mål som nummer åtta, 34 sekunder efter vinnaren Akito Watabe från Japan.

Eero Hirvonen blev 22:a i tävlingen.

Tre tävlingar återstår av världscupsäsongen. Med en bra dag kunde Herola till och med kunna kämpa om segern, något som han själv drömmer om.

– Jag skulle så gärna vilja vinna. Jag vet att det handlar om små marginaler, varje gång har man chansen att kämpa om topplaceringar, menade Herola.