Hoppa till huvudinnehåll

IOM om läget vid gränsen Turkiet-Grekland: 13 000 flyktingar redo att ta sig in i Europa

Migranter och flyktingar samlade i buffertzonen mellan Turkiet och Grekland i Pazarkule på lördagen.
Migranter och flyktingar samlade i buffertzonen mellan Turkiet och Grekland i Pazarkule på lördagen. Migranter och flyktingar samlade i buffertzonen mellan Turkiet och Grekland i Pazarkule på lördagen. Bild: AFP / Lehtikuva flyktingar,Turkiet,migranter

Internationella organisationen för migration IOM uppger att över 13 000 flyktingar och migranter befann sig vid den 212 kilometer långa gränsen mellan Turkiet och Grekland redan på fredag kväll.

Ytterligare omkring 2 000 migranter kom fram till gränsövergången Pazarkule från Istanbul på söndag morgon. Det uppger nyhetsbyrån AFP:s reporter på plats.

Enligt IOM finns det en hel del barnfamiljer bland människorna som övernattat i gränsområdet.

Det är kyligt och det finns alldeles små barn bland flyktingarna, uppger organisationen.

Människor har enligt IOM samlats i grupper vid gränsövergångarna i Pazarkule och Ipsala, men också vid små inofficiella gränsövergångar.

Vi ger inte upp....Vi kan inte leva här längre.

- Jag har varit här vid gränserna i tre dagar. Situationen är mycket tragisk. En del unga män är här ensamma och de klarar sig, de bryr sig inte, men jag har hela familjen med mig, säger 24-årige Ahmad Abdullah till nyhetsbyrån Reuters på söndag morgon.

Abdullah är hemma från Aleppo i Syrien och säger att han och hans familj inte får någon hjälp.

En man i vinterkläder och huva mot med en vit byggnad och brunfärgat landskap i bakgrunden.
Ahmad Abdullah intervjuades i gränsområdet på den turkiska sidan om gränsen av nyhetsbyrån Reuters på söndagen. En man i vinterkläder och huva mot med en vit byggnad och brunfärgat landskap i bakgrunden. Bild: Reuters Flykting,syrier,Syrien,Ahmad Abdullah

- Ingen har gett oss något som kunde skydda oss från kylan. Alla utnyttjar oss. De tar oss hit och dit. Människor är skoningslösa, säger Abdullah.

Flera unga män som tagit sig till gränsen vittnar om att det blivit allt svårare att få jobb i Turkiet och att flyktinglivet där är utsiktslöst.

- Vi ger inte upp. Vi insisterar på att komma över (gränsen), om Gud så vill, för vi kan inte leva här längre. Vi arbetar för ingenting här, allt är meningslöst. Vi får inte gå i skola, vi får ingenting, säger den 20-årige syriern Mohammed Ali Bilal.

Grekland står i för att hålla porten stängd

Läget vid gränsen blev allt spändare i går kväll i och med att Grekland försöker hålla människorna kvar på den turkiska sidan.

Grekisk kravallpolis har skjutit både tårgas, pepparsprej´och distraktionsgranater mot flyktingarna i Pazarkule. En del av de unga männen har svarat med att kasta sten mot polisen.

Den grekiska regeringen uppgav på lördagen att man stoppat över 4 000 försök att ta sig illegalt in i Europa.

- Regeringen kommer att göra allt som krävs för att skydda landets gränser, sade regeringens talesman Stelios Petsas.

Migranter klippte hål i gränsstängsel i Pazarkule på söndagen. De här männen har inte ännu nått den grekiska sidan om gränsen.
Migranter klippte hål i gränsstängsel i Pazarkule på söndagen. De här männen har inte ännu nått den grekiska sidan om gränsen. Migranter klippte hål i gränsstängsel i Pazarkule på söndagen. De här männen har inte ännu nått den grekiska sidan om gränsen. Bild: AFP / Lehtikuva Turkiet

Grekiska myndigheter uppgav på lördag kväll att man gripit 66 migranter på fredagen och redan dömt 17 av dem till 3,5 år långa fängelsestraff för olaglig gränsöverträdelse. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

De dömda ska alla vara afghaner och enligt AFP är det här första gången sedan 2014 som Grekland dömer migranter för olaglig gränsöverträdelse.

Enligt samma rapport greps ytterligare 70 personer på lördagen för försök till illegal gränsöverträdelse.

Europeiska unionens inrikesministrar har kallats till ett möte på grund av situationen vid gränsen mellan Grekland och Turkiet.

Källor: IOM, Reuters, AFP

Läs mera:

Erdoğan bekräftar att Turkiet öppnat gränserna mot Europa för flyktingarna - kaotiska scener vid gränsen mot Grekland

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan bekräftar att landets gränser mot Europa nu öppnats för flyktingar och migranter. Grekland skickar ytterligare förstärkningar till gränserna och grekisk polis har redan drabbat samman med migranter som försöker ta sig in i landet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes