Hoppa till huvudinnehåll

Oroväckande få nationer med i Lahtis världscupstafetter – internationella skidförbundet borde ta sitt ansvar, tycker experten: "De måste tänka om nu"

Niodamlag startar en skidstafett i klassisk stil.
I damstefetten i Lahtis fanns nio lag på startlinjen och totalt sju nationer. Niodamlag startar en skidstafett i klassisk stil. Bild: EPA-EFE/All Over Press längdskidåkning,Världscupen i längdåkning

En kort deltagarlista både på dam- och herrsidan i dagens stafetter i Lahtis är bara det senaste exemplet och längdskidåkningens stora problem för tillfället. Man är långt från skidskytte när det kommer till antalet nationer på världstoppen, menar Yle Sportens expert Glenn Lindholm. Det internationella skidförbundet Fis måste tänka om nu, tycker han.

Nio deltagande nationer på herrsidan. Sju på damsidan.

Världscupstafetterna i Lahtis var ytterligare ett bevis på hur smalt det längdåkningseliten är ur ett nationsperspektiv.

En ytterst oroande utveckling, som inte får fortsätta, tycker Yle Sportens expertkommentator Glenn Lindholm.

– Deltagarantalen visar att Fis inte gjort jobbet man ska göra, de måste tänka om nu, menar Lindholm.

– Vi är långt ifrån skidskyttet där fler nationer är med och kämpar i täten. Glädjande i dag var att vi hade Tyskland, Schweiz och Italien med och kämpade om en pallplacering, men så här låga deltagarantal ska inte få ske.

Vad är botemedlet till detta?

– Jag tycker att Fis måste stöda små nationer bättre så att de har råd att åka runt på världscupen. Dessutom måste världscupen bantas ned.

– Det kommer inte ske nästa vinter, men förhoppningsvis har vi lite färre deltävlingar om två eller tre säsonger, på lite färre orter med mindre resande, hoppas experten.

Bra veckoslut för finländarna

Ur finländsk synvinkel fanns det mycket att glädjas över i längdåkningen i Lahtis.

På lördagen vann Iivo Niskanen på sin paradsträcka och även Krista Pärmäkoski fixade pallplats.

– Det här var ett bra veckoslut för finländsk längdskidåkning. Publiken trivdes, åkarna var på sin egen nivå; speciellt Iivo Niskanen var väldigt tuff igår då han visade att han är bäst i världen på klassisk åkning, säger Lindholm.

Iivo Niskanen jublar.
Iivo Niskanen. Iivo Niskanen jublar. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

– Krista Pärmäkoski åkte också ett av sina bästa lopp den här vintern i går, kanske till och med hennes bästa för säsongen.

Söndagens blåvita höjdpunkt var damernas andraplats i stafetten.

– Damerna tog det som fanns att ta, andraplatsen var riktigt bra.

– På herrsidan fanns det tyvärr åkare som kämpat med sjukdomar och inte var på egen nivå. Ristomatti Hakola och Perttu Hyvärinen kan bättre än så där, utan sjukdomsproblemen skulle de ha kämpat om en pallplacering.

Läs också