Hoppa till huvudinnehåll

Ronja och Idas podcast gör privatekonomi roligt och enkelt: “Man behöver inte vara magister i ekonomi för att ha koll”

Två glada unga kvinnor iklädda mössa står bland gamla hus
Ida Stepanow och Ronja Roms upplevde att de inte fick tillräckligt med information om privatekonomi i skolan och vill se till att andra inte har samma problem. Två glada unga kvinnor iklädda mössa står bland gamla hus Bild: Yle/ Fredrika Sundén podcast,porträtt,syö nuku säästä

För ungefär ett halvår sedan startade Borgåborna och barndomsvännerna Ronja Roms och Ida Stepanow podcasten Äta, sova, spara. Den har vuxit mycket i popularitet och har nu nått upp till 10 000 lyssningar.

Äta, sova, spara görs nu också i en finskspråkig variant. Dessutom har Ronja Roms och Ida Stepanow startat en tillhörande blogg och webbplats.

Målet är att komma med konkreta råd, tips och inspiration för att det ska vara enklare och roligare att hålla på med privatekonomi och sparande.

En av poddens grundare, Ronja Roms, säger att det känns jättebra att podden har blivit så populär. Samtidigt har det överraskat duon.

– När vi startade så var det en gemensam passion vi hittade då vi snackade i bilen en kväll, och vi ville göra något åt saken. Men vi trodde inte att vi skulle komma upp till 10 000 lyssningar på ett halvår. Det känns helt fantastiskt, säger Roms.

Vi talar också varmt för att kvinnor ska ha kontroll över sin ekonomi och stå på egna, starka ben― Ronja Roms

Ida Stepanow håller med om att poddens popularitet kom som en överraskning.

– Kanske det har att göra med att den är så personlig. Vi har tekoppar bredvid oss när vi spelar in avsnitten, säger Stepanow.

Duon försöker se till att diskutera saker som också deras lyssnare kan prata om. Vidare är de måna om att berätta om både misslyckanden och framgångar.

– Vi vill göra privatekonomi enkelt, någonting för alla, och förklara att man inte behöver vara magister i ekonomi för att kunna ha koll, säger Roms. Vi vill också göra det på ett lättsamt sätt så att det är roligt att lyssna och man kan skratta åt våra klåp.

Bostadsinvesteringar efterfrågat samtalsämne

Orsaken till att Ida Stepanow och Ronja Roms grundade podden är deras eget intresse för temat. Roms till exempel håller på med bostadsinvesteringar och tycker det är viktigt att man tryggar sin egen ekonomi.

– Vi talar också varmt för att kvinnor ska ha kontroll över sin ekonomi och stå på egna, starka ben.

Dessutom anser de att man i skolan inte får tillräckligt med information om att spara och investera, och om att privatekonomi handlar om mer än att bara göra upp en budget.

– Jag tycker att jag fick mycket råd och tips hemifrån, men skolan skulle också ha kunnat ta upp de här sakerna mer, säger Stepanow.

Ett par hörlurar på gul bakgrund.
Duon vill tala om privatekonomi på ett underhållande sätt och delar med sig av sin egen resa – både då de lyckas och misslyckas. Ett par hörlurar på gul bakgrund. Bild: Unsplash musik,hörlurar

Ett av poddens senaste avsnitt handlade om bostadsinvesteringar. Då gästades duon av Maria Tarvos och Jenny Nyman som är kända från Instagram och håller på med just bostadsinvesteringar.
Ämnet var väldigt efterfrågat.

– Vi har bland annat haft after work tillsammans med Jenni Pollard och Erja Rossi som vi gör den finska podden med, och då har vi diskuterat bostadsinvesteringar. Efter det har jättemånga hört av sig per mejl eller på sociala medier och bett oss tala om det, säger Ronja Roms.

Vi har själva blivit inspirerade av kvinnor och då har det varit lätt att be om en intervju― Ida Stepanow

Många kvinnor lyssnar på podden, och hon tror att det är en orsak till att många ville höra om bostadsinvestering.

– Enligt Suomen vuokranantajat är bostadsinvestering det mest jämlika sättet att investera här i Finland. På börsen är det mest män som investerar men hyresvärdarna är nästan 50/50 män och kvinnor.

Ida Stepanow berättar att alla gäster i podden hittills har varit kvinnor. Enligt henne är det inget medvetet val, utan det har bara blivit så.

– Vi har själva blivit inspirerade av kvinnor och då har det varit lätt att be om en intervju, säger hon.

Inspiration och intresse driver podcastduon

Över lag tar duon gärna upp samtalsämnen utgående från publikens önskemål.

Till exempel handlade ett avsnitt om hur man kommer i gång med en nätbaserad bank för aktie- och fondsparande efter att lyssnare hörde av sig och undrade hur man skapar ett konto och börjar spara i indexfonder.

Skuldrådgivning är ett annat ämne som många hört av sig om.

– När någon hör av sig försöker vi genast fundera på hur vi kan ta upp det. Vi är inte utbildade i det här, utan intresserade och inspirerade av att forska i de här frågorna, säger Roms.

Roms själv är samhällspedagog och magister i statskunskap medan Ida Stepanow är tradenom.

– I och för sig tycker jag att alla borde vara lite intresserade av privatekonomi eftersom det är viktigt och något som syns starkt hela livet igenom, säger Stepanow.

Utnyttjar kvällar och veckoslut

Podcasten spelas in i Ronja Roms föräldrars vardagsrum. Podcastmakarna medger att deras ljudkvalitet inte alltid är den bästa men de satsar i stället på inspirationen och känslan.

Båda har heltidsjobb och annat att göra vid sidan om, och Roms medger att de ibland har funderat på hur de ska hinna med allt. Och det är inte alltid lätt.

– Vi utnyttjar kvällar och veckoslut, så vi får säkert tacka våra familjer för att de har orkat med oss de här sex månaderna. De har nog inte sett oss så mycket som de kanske skulle ha önskat, säger Roms.

De försöker dessutom spela in så många avsnitt som möjligt på förhand så att de inte behöver göra en ny podd varje vecka, berättar Stepanow.

Dessutom tar de ingen stress. Blir det en veckas paus, så blir det. Lyssnarna har inte heller uttryckt någon besvikelse i de fall där podden har uteblivit.

– När det börjar kännas stressigt så är det fel. Vi gör det här gratis på vår egen tid och det får inte bli en börda, säger Roms.

Två glada unga kvinnor iklädda mössa tittar på varandra
Ida Stepanow och Ronja Roms skulle vilja göra skolbesök. Två glada unga kvinnor iklädda mössa tittar på varandra Bild: Yle/ Fredrika Sundén podcast,porträtt,syö nuku säästä

De har nu en dröm om att börja göra skolbesök och prata med ungdomar om privatekonomi.

Då de började med själva podden fick de stöd av Aktiastiftelsen för att komma i gång, och de är tacksamma för det. Men för att kunna göra skolbesök krävs nya sponsorer och samarbeten.

– Vi brinner för att gå till skolorna och hålla föreläsningar om allt från bostadssparkonto till att komma in på börsen, och om att det är viktigt att inte bara ha pengarna under madrassen, säger Roms.

– Vi hoppas att vi hittar någon större aktör som tycker att ungdomarna i östra Nyland ska få det här i skolan, så att de inte känner att de saknar något då de fyller 30 på samma sätt som vi gjorde.

"Roligt att göra podden"

I övrigt har de inga större planer för poddens framtid. Tillsvidare har de mest tagit en dag i sänder.

– Vi brinner för det här med privatekonomi och det är roligt att göra det här så framtiden får visa hur det blir, säger Ida Stepanow.

Ronja Roms inflikar att de gärna vill erbjuda sådant de känner för i stunden. I mars ska de till exempel ordna ett evenemang på ett café i Borgå och har bjudit in skribenterna bakom bloggen Mimmit sijoittaa.

– De kommer för att berätta om hur man kommer in på börsen och vad man behöver för att indexspara i fonder, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland