Hoppa till huvudinnehåll

Åbos spårvagnsplaner ett till steg närmare verklighet

Spårvagn på Salutorget i Åbo.
Arkivbild av ett spårvagnsutställningsexemplar som visades upp på Salutorget i Åbo. Spårvagn på Salutorget i Åbo. Bild: Yle/Peter Karlberg spårvägstrafik,Transtech Oy,Transtech Artic,Salutorget (Åbo)

Stadsstyrelsen i Åbo gav vid måndagens möte klartecken för stadens senaste spårvägsplaner.

Planerna går ut på att bygga två spårvägslinjer, en mellan Salutorget och Kråkkärret, en annan mellan Salutorget och passagerarhamnen, allt för en beräknad totalkostnad på 284 miljoner euro.

– Ärendet går nu vidare till fullmäktige. Centerns stadsstyrelsemedlem Jarmo Laivoranta föreslog att beslutet förkastas, men ingen stödde hans förslag, säger Mikaela Sundqvist, stadsstyrelsemedlem för De gröna.

Om allt går vägen tar byggandet vid om fyra år och de första spårvagnarna är i trafik år 2029.

– Stadsfullmäktige behandlar det här ärendet vid sitt möte den 16 mars, säger stadsstyrelsens ordförande Lauri Kattelus (Saml).

Staten ska stå för 30 procent av byggkostnaderna

Åbo kalkylerar med att staten ska stå för 30 procent av byggkostnaderna.

Åbo stad räknar med att få tillbaka en stor del av de investerade pengarna. Förhoppningen är att en spårväg ökar på attraktionskraften och bidrar med både inflyttning och ny företagsverksamhet.

Spårvägslinjen till Reso som presenterades ifjol har lagts på is. Samma gäller för en linje till St Karins, men enligt stadsdirektör Minna Arve är det möjligt att grannkommunerna hakar på i en andra utbyggnadsfas.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland