Hoppa till huvudinnehåll

EU höjer risknivån med anledning av coronaviruset - 2100 personer har insjuknat inom unionen

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen Bild: /All Over Press Ursula von der Leyen

Europeiska centret för förebyggande och kontroll av sjukdomar har höjt risknivån med anledning av coronaepidemin. EU-kommissionen informerade i dag om nya åtgärder med anledning av viruset.

Andelen bekräftade coronafall inom EU är nu 2 100 berättade hälsokommissionären Stella Kyriakides vid en presskonferens i dag. Viruset har påträffats i 18 av 27 medlemsländer.

38 personer har dött av viruset inom unionen.

Den fortsatta spridningen av viruset har fått det europeiska centret för förebyggande och kontroll av sjukdomar ECDC att höja risknivån inom EU från moderat till moderat till hög.

Det här betyder att risken för en utbredd spridning av viruset inom EU, Storbritannien och EES-länderna Norge, Island och Liechtenstein bedöms vara moderat till hög.

Kommissionen har också inrättat en webbplats med aktuell information som gäller coronaviruset.

Nu kommer kommissionen att sätta in åtgärder inom olika samhällssektorer för att förhindra spridningen av viruset.

Det handlar bland annat om att koordinera åtgärder inom social- och hälsovården, åtgärder som gäller medborgarnas rörlighet och åtgärder för att lindra de ekonomiska effekterna av virusutbrottet.

- EU är redo att använda sig av alla befintliga policyalternativ om och när det är nödvändigt för att säkerställa tillväxten mot dessa risker, säger ekonomikommissionären Paolo Gentiloni.

Det huvudsakliga ansvaret ligger ändå hos de enskilda medlemsländerna, betonar kommissionen.

Kl: 13:43: Vid presskonferensen sade Ursula von der Leyen att ECDC meddelat "att risknivån höjts från moderat till hög inom EU." I ECDC:s rapport betecknas risken ändå som moderat till hög. Rubriken i artikeln har uppdaterats och citatet med Ursula von der Leyen har ersatts med en länk till ECDC:s rapport.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes