Hoppa till huvudinnehåll

EU och Storbritannien träffades i Bryssel - måndagens förhandlingsomgång startskottet för månader av tuffa post-brexitförhandlingar

Två män går mot kameran utan att se in i den.
Den brittiska förhandlaren David Frost, till vänster, på väg till förhandlingarna med EU-förhandlaren Michel Barnier. Två män går mot kameran utan att se in i den. Bild: AFP / Lehtikuva Europeiska unionen,David Frost (diplomat)

Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien - med den brittiske förhandlaren David Frost och EU:s Michel Barnier i spetsen - körde i gång i Bryssel under måndagen. Målet är bland annat ett handelsavtal EU och Storbritannien emellan före utgången av i år.

Förhandlingarna, som innefattar tio olika delområden, förs under våren - turvis i Bryssel, turvis i London.

Att Storbritannien lämnade EU den första februari syns inte i praktiken ännu på annat sätt än att landet inte ingår i beslutsfattande organ inom unionen.

Under den övergångsperiod som sträcker sig till årsskiftet 2020–2021 ska EU och Storbritannien komma överens om gemensamma spelregler, främst vad beträffar handel.

Förhandlingarna har föregåtts av misstro. Parterna har beskyllt varandra för att ställa för höga krav vad beträffar framtida avtal. Experter har varnat för att parterna är på kollisionskurs, och att ett avtal inte är sannolikt utan att bägge parter ger efter.

Förra veckan hotade den brittiska regeringen att dra sig ur förhandlingarna om ett handelsavtal, ifall inte man nått ett tillräckligt stort samförstånd med EU innan juni. Båda parterna talar för ett toppmöte i juni, där förhandlingarnas framtid ska slås fast.

Storbritannien strävar efter ''politisk och ekonomisk självständighet''

EU erbjuder Storbritannien ett avtal fritt från tullar och kvoter, förutsatt att Storbritannien följer unionens regler. Storbritannien vill å sin sida ha ett frihandelsavtal, utan skyldigheter att stifta lagar som binder landet till EU:s lagstiftning och institutioner.

EU strävar efter ett avtal med Storbritannien som omfattar fri handel, fiskerättigheter, säkerhets- och försvarssamarbete, energi, transport, fri rörlighet och digital handel. Storbritannien är däremot inte intresserad av ett så strikt avtal, och säger sig vilja ha ett lösare handelsavtal – som det EU har med Kanada.

Ifall parterna inte lyckas komma överens om ett handelsavtal före utgången av det här året, stöder sig handeln på världshandelsorganisationen WTO:s regler.

Ekonomin väntas åka på en rejäl smäll ifall inget avtal sluts, både för Storbritannien och EU:s del. Enligt nyhetsbyrån AFP kan Storbritannien förlora 29 miljarder euro i exportintäkter. Uppemot hälften av Storbritanniens export går till EU.

En tjänsteman inom EU, som vill vara anonym, uppger för nyhetsbyrån AFP att Bryssel inte har en alternativ plan ifall inte parterna når en överenskommelse.

– Det finns bara en plan A, ingen plan B. Plan B är att förlänga förhandlingarna, vilket vi redan vet att inte Storbritannien vill.

Källor: AFP, STT