Hoppa till huvudinnehåll

Huvudtacklade Otto Kivenmäki har fått lämna sjukhuset: ”Men undersökningarna pågår fortfarande – vet mer om några veckor”

Otto Kivenmäki leds bort från isen.
Otto Kivenmäki leds bort från isen. Otto Kivenmäki leds bort från isen. Bild: Elmeri Elo / All Over Press Ässät,Otto Kivenmäki

Ässäts 19-årige talang Otto Kivenmäki har fått lämna sjukhuset och mår sett till omständigheterna bra. Det bekräftar man från Björneborgsklubben för Yle på måndagskvällen. Kivenmäki skadade sig allvarligt efter att ha tacklats rakt i huvudet på lördagen.

Det var i derbyt mellan Ässät och Lukko på lördagskvällen som Kivenmäki prickades rakt i huvudet av Lukkos David Nemecek. Till råga på allt lossnade Kivenmäkis hjälm och 19-åringen slog huvudet hårt i isen.

Kivenmäkis mamma publicerade på söndagen ett känslosamt inlägg på Facebook, där hon konstaterade att hela karriären var i fara.

På måndagen rapporterade Ilta-Sanomat att Kivenmäki ändå fått lämna sjukhuset och det bekräftar man också från Ässät för Yle Urheilu.

– Hjärnskakning är det väl som det handlar om. Jag kan inte gå in mer specifikt på vad exakt det är, men han träffades ju rakt i huvudet av tacklingen, säger klubbens utvecklingschef Tommi Kerttula.

– Men att han fått lämna sjukhuset är ett positivt besked. Undersökningarna är ändå inte över och vi vet mer om återhämtningen om några veckor, fortsätter han.

Nemecek: Försökte verkligen inte skada honom

Ilta-Sanomat fick också tag på tjecken Nemecek, som åkte på ett matchstraff för tacklingen. Ishockeyligans disciplinära organ lär ännu dela ut en ännu längre avstängning för tacklingen – linjen är minst fem matchers avstängning – men ännu på måndagskvällen hade ligan inte fattat beslut i ärendet.

Nemecek själv säger att han inte kunnat sluta tänka på den skrämmande incidenten.

– Jag försökte inte alls skada Otto. Jag har till och med funderat på att besöka honom på sjukhuset, men vet inte om det alls skulle hjälpa honom. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag kan bara be om förlåtelse och hoppas att han repar sig snabbt, säger han för tidningen.

– Jag har själv också blivit tacklad i huvudet så jag vet hur allvarliga saker det är som vi snackas om. Men jag försökte verkligen inte pricka honom i huvudet. Han verkade helt enkelt inte se att jag närmade mig, fortsätter han.

Läs också