Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa har mest arbetslösa i Nyland - arbetsverkstäder ska ge motivation och nya insikter

Man städar elbil
Peter Sjöstrand var arbetslös i nästan två år före han började på Vägglösa verkstaden. Nu städar han Lovisa stads elbilar. Man städar elbil Bild: Yle/Mira Bäck arbetare,peter sjöstrand

Lovisa har den högsta arbetslösheten i Nyland. Jobb finns i staden, men det är inte alltid utbud möter efterfrågan.

Staden försöker råda bot på problemet genom arbetsverkstäder där arbetslösa kan få nya kunskaper, kontakter och motivation.

Frukosten är framdukad på kontoret när Vägglösa verkstaden kör igång på morgonen. Peter Sjöstrand dricker en kopp kaffe och gör sig redo för dagen.

- Vi har faktiskt bra handledare här, både vår arbetschef och därifrån uppåt. Alla får hjälp med massor av saker som de inte haft någon aning om tidigare. Det är fint att man får hjälp med sådant man behöver, säger Sjöstrand.

Peter Sjöstrand har jobbat fyra och en halv månad på Vägglösa verkstaden, och han har en och en halv månad kvar. Han får lön av Lovisa stad. Han var arbetslös i två år före han började på verkstaden.

Till hans uppgifter hör att ta hand om Lovisa stads elbilar.

- Man lär sig alltid nytt, särskilt med elbilar så lär man sig en hel del, säger Peter Sjöstrand.

Mest arbetslösa i Nyland

Enligt färska siffror från arbets- och näringsministeriet har Lovisa den sämsta sysselsättningsgraden i Nyland.

10,7 procent av arbetsföra Lovisabor är arbetslösa och söker jobb. I Mörskom ligger arbetslöshetsgraden på 10,2 procent och i Borgå är den 8 procent.

En av staden åtgärder för att minska på arbetslösheten är verkstäder för arbetslösa. Lovisa har tre arbetsverkstäder med plats för 90 kunder.

man lyfter trimmer från en hylla
Arbetshandledare Mikael Holmström på verkstaden där det finns maskiner för underhållsarbete. man lyfter trimmer från en hylla Bild: Yle/Mira Bäck arbetare,mikael holmström

Vägglösa verkstaden är en av dem. Arbetshandledare Mikael Holmström berättar att det finns många som vill börja på Vägglösa verkstaden.

Att ge arbetslösa motivation är en viktig uppgift för verksamheten.

- Det är många som inte hittat sin plats, de har inte hittat ett eget jobb de vill hålla på med. Här har de möjlighet att pröva på att göra träarbeten, måla eller sköta gårdar. De kan blir intresserade av saker som de inte har gjort tidigare, säger Holmström.

man målar hylla vit
Jonas Ek målar en hylla på verkstaden. man målar hylla vit Bild: Yle/Mira Bäck arbetare,Jonas Ek

Efter frukosten i kontoret på Nordenskiöldsvägen är det dags att ge sig ut på jobb. I Vägglösa verkstaden får arbetslösa hugga i ordentligt genom att göra en uppsjö av arbeten.

Snöskottning har inte varit aktuellt den här vintern. Men annat verkstaden gör är att hugga ved, renovera, reparera möbler och hjälpa äldre genom att göra småjobb hemma hos dem.

Jonas Ek är på läroavtal, han är 29 år gammal. Den här dagen ska han måla skåp. Det gör han i stadens verkstad vid brandstationen.

- Jag hade varit nästan i två år arbetslös, före det var jag fastighetsskötare i Borgå Samaria, berättar Ek om tiden före han började på verkstaden.

man öppnar framlucka på bil
Peter Sjöstrand har fått bekanta sig med stadens elbilar under sin tid på Vägglösa verkstaden. man öppnar framlucka på bil Bild: Yle/Mira Bäck arbetare,elbil

Samtidigt sätter Peter Sjöstrand igång med att putsa en av stadens elbilar.

Båda ser positivt på sina chanser att hitta jobb trots de fula arbetslöshetssiffrorna.

- Det finns goda chanser att hitta jobb. Vi jobbar i så många olika branscher här på verkstaden att det finns möjligheter att komma framåt, säger Sjöstrand.

Tiden på verkstaden tror de ger dem bättre chanser att få jobb.

- Det finns möjligheter tack vare att man är här, säger Jonas Ek.

arbetare framför dörr
Mikael Holmström handleder Jonas Ek och Peter Sjöstrand. arbetare framför dörr Bild: Yle/Mira Bäck arbetare,Jonas Ek

Det finns jobb i Lovisa. Problemet är att utbud inte alltid möter efterfrågan på arbetsmarknaden.

Näringslivs- och sysselsättningskoordinator Camilla Pihlman berättar att arbetslösheten minskade under 2019 med 0,2 procentenheter. Men sedan steg arbetslösheten igen i januari.

Det här kan enligt Pihlman bero på att studerande som blivit klara med sina studier skriver in sig som arbetslösa i januari.

Förutom arbetsverkstäderna ger Lovisa stad företag och föreningar understöd om de anställer långtidsarbetslösa.

Det finns också planer på att satsa mer på social rehabilitering. En del av de arbetslösa har sociala problem, som staden vill lösa genom att erbjuda rehabilitering i Lovisa.

- Det är viktigt att vi i framtiden har social rehabilitering här fysiskt i Lovisa, säger Camilla Pihlman.