Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet öppnar gränsen, Grekland stänger den - de civila blir spelknappar igen - hur gick det så här?

Foto taget från den grekiska sidan nära Kastanies 1.3.2020.  Migranter som väntar på den turkiska sidan
Foto taget från den grekiska sidan nära Kastanies visar migranter som väntar på den turkiska sidan. Foto taget från den grekiska sidan nära Kastanies 1.3.2020. Migranter som väntar på den turkiska sidan Bild: AFP / Lehtikuva gränser,Turkiet,Grekland,Kastaniés,migranter,flyktingar,staket,Stängsel,Taggtråd

Grekland och Turkiet befinner sig i en tillspetsad kris som handlar om ansvaret för de människor som blivit offer för det långa och blodiga inbördeskriget i Syrien.

Två olika parallella händelser är sammankopplade:

  • Turkiet öppnar gränsen norrut för hundratusentals migranter som länge levt i flyktingläger i Turkiet. Migranterna släpps ändå inte in i Grekland - eller hamnar i överfyllda läger på de grekiska öarna.
  • Turkiet håller sin gräns söderut stängd för hundratusentals syrier som blivit instängda i provinsen Idlib på den syriska sidan där de lever under mycket svåra omständigheter.
 Migrant vandrar mot floden Meritsa, nära Edirne för att ta en båt över till Grekland 1.3.2020
Migrant vandrar mot floden Meritsa, nära Edirne för att ta en båt över till Grekland 1.3.2020 Migrant vandrar mot floden Meritsa, nära Edirne för att ta en båt över till Grekland 1.3.2020 Bild: AFP / Lehtikuva gränser,Turkiet,Grekland,migranter,flyktingar,staket,Stängsel,Taggtråd,Meritsa,Edirne

Grekisk polis beskjuter migranter med tårgas vid gränsen mellan Turkiet och Grekland. Flyktingarna försvarar sig med att kasta stenar tillbaka mot polisen.

Greker står på stranden och ropar till migranter i gummibåtar att de inte är välkomna och att de ska bege sig tillbaka till Turkiet. På de grekiska öarna är motståndet mot migranterna stort.

Händelserna väcker många frågor:

Hur kommer det sig att Turkiet just nu har öppnat sina gränser?

Varför är grekerna så avogt inställda till människor som behöver en fristad?

Spelar Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan ett smutsigt spel med människor som insats? Vilka är hans motiv?

Grekiska soldater reparerar staketet vid den grekisk-turkiska gränsen 2.3.2020
Grekiska soldater reparerar staketet vid den grekisk-turkiska gränsen 2.2.2020 Grekiska soldater reparerar staketet vid den grekisk-turkiska gränsen 2.3.2020 Bild: EPA-EFE/All Over Press gränser,Turkiet,Grekland,Kastaniés,migranter,flyktingar,staket,Stängsel,Taggtråd

Tillspetsningen av läget efter att turkiska soldater dödades i Syrien:

Turkiets helomvändning kom efter en attack som dödade 33 turkiska soldater i provinsen Idlib i nordvästra Syrien i fredags. Turkiet har observationsposter i Idlib.

Ryssland stöder de syriska regeringstyrkorna, och Turkiet stöder en del av rebellgrupperna i Idlib.

Efter tillslaget mot de turkiska trupperna meddelade president Erdogan plötsligt att gränsen mot Grekland öppnas.

De flyktingar som redan finns i Turkiet sedan tidigare (närmare fyra miljoner) ges en möjlighet att ta sig över till Grekland och därifrån vidare till olika europeiska länder.

Enligt Erdogan väntar sig Turkiet nya flyktingar från Idlib i Syrien. Inrikespolitiskt har Erdogan problem med den stora mängden flyktingar i Turkiet.

Det har dock inte kommit några människor från Idlib till Turkiet. Det finns hundratusentals civila i Idlib som lider stor nöd - och det är inte de som rör på sig nu.

Turkiet har byggt en mur, och den gränsen är helt igenbommad och stängd för flyktingar från Syrien.

De som sitter fast i Idlib är mycket utsatta. Det ryska och syriska flygvapnet bombar civila mål; skolor, sjukvårdsinrättningar, bagerier.
Turkiet fortsätter samtidigt med sina attacker mot syriska styrkor i Idlib.

Turkiet öppnar gränsen trots löfte till EU att inte göra det

Turkiet har alltså öppnat sin gräns norrut trots en överenskommelse med EU (år 2016) om att Turkiet håller migranter på turkiskt territorium i utbyte mot ekonomiskt stöd från EU.

Migranter väntar nära floden Meritsa, nära Edirne, Turkiet 2.3.2020
Migranter väntar nära floden Meritsa, nära Edirne, Turkiet 2.3.2020 Migranter väntar nära floden Meritsa, nära Edirne, Turkiet 2.3.2020 Bild: AFP / Lehtikuva gränser,Turkiet,Grekland,migranter,flyktingar,staket,Stängsel,Taggtråd,Edirne,Meritsa

Greklands regering har meddelat att tillströmningen av migranter vid gränsen ses som ett hot mot den nationella säkerheten.

Polisen har drabbat samman med migranter för andra dagen i rad vid gränsövergången i Kastanies i nordöstra Grekland.

Kommer vi att se samma flyktingström mot Nordeuropa som 2015?

Frågan går till Ylejournalisten Tom Kankkonen.

Finns det någon skillnad mellan 2015 och 2020?

Skillnaden mellan 2015 och 2020 är att rutten upp mot Nordeuropa är tilltäppt. I dag finns det inte längre någon "väg norrut".

Just nu är det mest sannolikt att de som kommer från Turkiet blir i Grekland. Det är svårt att ta sig vidare, och därför kommer läget i Grekland och kanske främst på öarna i Egeiska havet att antagligen bli ännu mer dramatiskt.

De överfyllda flyktinglägren på de grekiska öarna har funnits där i många år. Läget på öarna är ytterst svårt. Där finns "hot spots" - migrantläger med flerfaldigt fler människor än vad lägren har kapacitet för.

- Att det finns sådana här läger i Europa är en skamfläck för Europa! Det här är ett stort problem för grekerna, och de upplever att de är ganska ensamma just nu.

Lyckas någon ta sig norrut i Europa?

Den som söker sig norrut stöter på barrikader och stängsel. Det finns ändå små grupper som är i rörelse. De har kommit till Albanien och Bosnien-Hercegovina, och försöker den vägen ta sig vidare till EU-landet Kroatien.

Men det är inte så som det var år 2015 då stora skaror av migranter promenerade norrut. Då dök det till och med upp tyska tåg som förde migranterna norrut.

I dag är det helt blockerat. Ungern är ett exempel, och också Österrike har gjort klart att dess gränser är definitivt stängda.

Enligt grekiska rapporter verkar det inte finnas särskilt många syrier som rör sig mot Grekland. Ganska många kommer från Afghanistan. Det finns också en del andra grupper som har vistats i Turkiet i många år.

Till och med enstaka turkar ser nu sin chans att fly undan Erdogan och komma ut ur Turkiet.

Erdogans beslut ett rop på hjälp - eller ett behov av mera pengar

President Erdogan vet mycket väl att det här är ett pressat läge. Det finns mycket främlings- och invandringsfientliga strömningar i Europa, och Erdogans spel med öppnande av gränser är ett kraftfullt vapen.

Yles utrikesreporter Tom Kankkonen konstaterar att Erdogan lätt kan hota med att "skicka migranter till Tyskland" - vilket sannolikt skulle innebära att man i nästa val ser hur tyskarna allt mer börja rösta på landets främlingsfientliga parti.

Erdogans beslut att öppna gränsen mot Grekland kan kanske ses som ett slags "rop på hjälp" från Turkiets sida - men nog ett ganska speciellt sådant, konstaterar Tom Kankkonen.

EU har för sin del en möjlighet att sätta ett hårt tryck på Erdogan - ett ekonomiskt tryck. Det är kanske det enda som Erdogan skulle lyssna på, bedömer Kankkonen.

Erdogan har ett allt större problem med den turkiska ekonomin som utvecklas i en sämre riktning

För EU kan det ändå bli svårt att hitta en gemensam linje i fråga om påtryckning.

Vad håller Erdogan på med?

Erdogan och EU hade en överenskommelse om migranter

Erdogan har lovat att Turkiet inte släpper i väg migranter vidare mot Europa. Turkiet och EU har sedan 2016 haft en inofficiell överenskommelse som handlar om att Turkiet mer eller mindre ska stoppa trafiken till sjöss från Turkiet till Grekland.

Meningen var att de som kommer till de grekiska öarna ska få sina asylansökningar behandlade på öarna. De som får nej skickas tillbaka till Turkiet. I gengäld tar EU från Turkiet en motsvarande mängd syriska flyktingar. Och dessutom har Turkiet fått en ansenlig summa pengar för detta arrangemang.

Den här överenskommelsen har fungerat ganska bra, trots en hel del läckage under den senaste tiden.

Men i fredags ändrades läget totalt då Erdogan meddelade att gränsen mot Grekland hade öppnats för migranter.

Varför gör Erdogan så här?

Han antar att han får mera handlingsfrihet. Han har två projekt i Syrien:

1. Se till att få Idlib under kontroll så att det inte kommer fler flyktingar till Turkiet från Syrien. Det är mycket viktigt.

De här flyktingarna som kom för flera år sedan har varit länge i Turkiet, och nu börjar tålamodet ta slut bland turkarna och den turkiska ekonomin fungerar inte särskilt bra. Det har uppstått ganska mycket främlingsfientliga stämningar i Turkiet - också bland president Erdogans egna anhängare.

2. Skicka tillbaka en del av flyktingarna till Syrien. Turkiet gick in i oktober 2019 i norra Syrien - ett område som kontrollerades av kurdiskt ledda trupper (Det är dock inte ett utpräglad kurdiskt område eftersom där bor också araber). Där har Turkiet skapat ett smalt område dit Erdogan vill försöka skicka tillbaka människor.

"Turkiet kan stoppa det här när som helst"

Turkiet skulle nog kunna stoppa den trafik som nu uppstått Turkiet till Grekland, framför allt trafiken till de grekiska öarna.

I enlighet med det avtal som Turkiet och EU ingick kunde den turkiska sjöbevakningen hindra den största delen av de som försökte ta sig över havet till den grekiska sidan.

President Erdogan behöver stöd för att kunna tackla en flyktingkris som håller på att bli ett stort inrikespolitiskt problem för honom.

- Det här kan nog ändå i det långa loppet bli dålig publicitet för Erdogan, och han kanske får ångra sig. Han är en ganska oberäknelig person, och det är svårt att säga vad som kommer att hända, säger Kankkonen.

Migranter nära floden Evros vid den turkisk-grekiska gränsen i Edirne, Turkiet 2.2.2020
Migranter nära floden Evros vid den turkisk-grekiska gränsen i Edirne, Turkiet 2.2.2020 Migranter nära floden Evros vid den turkisk-grekiska gränsen i Edirne, Turkiet 2.2.2020 Bild: EPA-EFE/All Over Press gränser,Turkiet,Grekland,migranter,flyktingar,staket,Stängsel,Taggtråd,Edirne,Evros

De civila blir spelknappar

Det här är ett spel med enorma insatser, och det är de civila som betalar priset. Det handlar om ett utnyttjande av människor som vill hitta ett bättre liv.

På Balkan kan det dessutom bli väldigt väldigt kallt, och nu är det kallt vid gränsen mellan Grekland och Turkiet, vilket inte bådar gott för flyktingarna.

I rapporter från gränsområdena till havs talas det om dödsfall. Enligt grekiska uppgifter drunknade minst ett barn i dag då en gummibåt kapsejsade.