Hoppa till huvudinnehåll

Grekland ber EU om hjälp vid gränsen – Finland redo att skicka fler gränsbevakare

En större gummibåt med tre gränsbevakare åker bakom en mindre, fullsatt gummitbåt.
Storbritanniens gränsbevakningsfartyg utanför den grekiska ön Lesbos. En större gummibåt med tre gränsbevakare åker bakom en mindre, fullsatt gummitbåt. Bild: AFP / Lehtikuva Grekland,Frontex,flyktingar,migranter

Grekland har bett Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex att skicka in sin snabbinsatsstyrka för att kontrollera säkerheten vid gränsen till Turkiet.

Grekland har redan tidigare bett Frontex om så kallad snabb gränsintervention vid kusten, och i måndags bad landet om hjälp också vid landgränsen till Turkiet.

Hoppa över Twitterpostning

För tillfället deltar finska Gränsbevakningsväsendet i operation Poseidon vid den grekiska kusten med en insatsstyrka på 14 personer och en patrullbåt.

Frontex har tillgång till en snabbinsatsreserv på 1 500 personer, varav Finland kvot är 30 personer och två patrullbåtar.

Flera migranter att anlänt till den grekiska gränsen efter att Turkiet i lördags meddelade att man öppnar gränsen till EU.

EU lovar att stöda Grekland

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lovar att stöda Grekland för att lösa situationen vid gränsen till Turkiet. Von der Leyen uppger att Grekland får 700 miljoner euro i stöd och att pengarna utdelas i två omgångar.

Dessutom hämtar Frontex fartyg, helikoptrar och mer personal till Grekland. 100 nya gränsbevakare ska komma till Grekland via Frontex, enligt von der Leyen.

Artikeln uppdaterades klockan 16.41 EU:s löften om att stöda Grekland.

Källa: STT

Läs också