Hoppa till huvudinnehåll

Antalet coronafall minskar dramatiskt i Kina medan läget förvärras på andra håll i världen

Armén har kallats in i Sydkorea för att delta i kampen mot virusepidemin.
Armén har kallats in i Sydkorea för att delta i kampen mot virusepidemin. Armén har kallats in i Sydkorea för att delta i kampen mot virusepidemin. Bild: /All Over Press Sydkorea,coronavirus

Kina har registrerat endast 119 nya coronafall samt 38 dödsfall under det senaste dygnet medan antalet nya smittade minskade för tredje dagen i rad. Sydkorea har däremot bokfört över 500 nya smittade och över 30 insjuknade människor har avlidit. I Italien har nästan 80 människor nu avlidit medan 2 500 har smittats, främst i de norra delarna av landet.

Kampen mot epidemin verkar alltså allt mer framgångsrik i Kina, där omkring 80 000 människor har smittats och nära 3 000 har avlidit på drygt två månader.

Antalet nya smittade har minskat dramatiskt under de tre senaste dagarna. I morse rapporterades endast 119 nya smittade och 38 dödsfall. Hubei är fortfarande den värst drabbade provinsen, för alla utom ett dödsfall registrerades i provinsen som ligger i mellersta Kina.

Läget förvärras däremot utanför Kina, särskilt i Sydkorea, Italien, Iran och USA, där man först under den senaste vecka har börjat testa misstänkta smittade i större skala.

bild på coronavirus
WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att det nya coronaviruset är betydligt mer dödligt än vad man har antagit. bild på coronavirus Bild: All Over Press coronavirus

Bilden förmörkas också av nya uppgifter från världshälsoorganisationen WHO, som igår uppgav att dödligheten hittills har rört sig sig kring 3,4 procent, vilket är betydligt högre än de omkring 2 % som man antog tidigare.

Omkring 3,4 procent av drygt 90 000 smittade världen över har avlidit, enligt WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus. Det kan jämföras med vanlig influensa där dödligheten rör sig kring 0,2 %.

WHO säger sig ha haft stora problem med att slå fast siffran eftersom det var svårt att verifiera fall där symptomen var lindriga och insjuknade inte sökte vård eller anmälde sig hos myndigheter.

WHO-chefen understryker att epidemin ännu kan fås under kontroll
medan han medger att det största problemet är bristen på personlig skyddsutrustning som drabbar både hälsovårdspersonal och allmänheten.

Sydkorea förklarade krig

Sydkorea bokförde över 500 nya smittade under det senaste dygnet, vilket innebär att över 5 000 sydkoreaner har smittats under de senaste två veckorna.

Läget i Sydkorea är värst näst efter Kina och president Moon Jae-In
"förklarade krig" mot epidemin i går. Han bad om ursäkt för den akuta bristen på ansiktsmasker och utlovade statligt stöd för företag för att stimulera ekonomin.

Moon ställde på onsdag morgon in planerade utlandsresor väl medveten om hur hans popularitet har rasat och att nära en miljon sydkoreaner har undertecknat en adress där man kräver att presidenten ställs inför riksrätt på grund av den snabba spridningen av viruset.

Sydkoreas president Moon Jae-In förklarade krig mot epidemin väl medveten om att hans popularitet har rasat på grund av epidemin.
Sydkoreas president Moon Jae-In förklarade krig mot epidemin väl medveten om att hans popularitet har rasat på grund av epidemin. Sydkoreas president Moon Jae-In förklarade krig mot epidemin väl medveten om att hans popularitet har rasat på grund av epidemin. Moon Jae-in,Sydkorea

Epidemins epicentrum är fortfarande i miljonstaden Daegu där utbrottet började i en kristen domedagskyrka. Över 260 000 av kyrkan medlemmar har testats och man har registrerat över 4 000 smittade i Daegu som i praktiken har försatts i karantän.

Sjukhusen i Daegu lider akut brist på bäddplatser och över 2 300 människor står i kö får att tas in för vård. En del av dem lider av allvarliga symptom, enligt lokala medier.

De flesta daghem och skolor i Sydkorea har stängts och större folksamlingar har bannlysts, inklusive popkonserter och idrottsevenemang.

Fångar friges i Iran

Iran som också hör till de värst drabbade länderna, beslöt i går att frige 54 000 fångar för att minska risken för smittospridning i landets överfulla fängelser.

Iran har officiellt rapporterat 2 300 smittade och nästan 80 dödsfall, men de siffrorna verkar ingen tro på vare sig i eller utanför Iran, eftersom myndigheterna länge hemlighöll det verkliga läget.

Nu har regeringen dessutom skärpt censuren på internet och skurit
tillgången till oberoende hälsovårdskällor.

Landets högsta ledning har också drabbats och minst 23 av parlamentets 290 medlemmar har smittats. Alla ledamöter testas och ännu fler fall befaras i både i parlamentet, regeringen och bland de högsta religiösa ledarna.

President Donald Trump och hälsovårdsminister Alex Azar får hård kritik för sitt sätt att handlägga hälsovårdskrisen.
President Donald Trump och hälsovårdsminister Alex Azar får hård kritik för sitt sätt att handlägga hälsovårdskrisen. President Donald Trump och hälsovårdsminister Alex Azar får hård kritik för sitt sätt att handlägga hälsovårdskrisen. Bild: /All Over Press USA,Donald Trump

Allt fler fall i USA

I USA har man rapporterat 122 smittade och nio dödsfall i minst 16 delstater. De allra flesta döda och smittade har registrerats i den västra delstaten Washington och delstatshuvudstaden Seattle.

Epidemins epicentrum ligger i ett äldreboende nära Seattle och nästan alla dödsfall kan kopplas till den isolerade anläggningen.

Läget i USA antas vara betydligt värre än vad man nu kan se , eftersom amerikanerna från första början hade problem med testerna. I Sydkorea har man på två veckor hunnit testa nästan en miljon människor medan det har utförts endast några tusental tester i USA.

Vita huset beslöt sent omsider att sjukhus, universitet och läkemedelsbolag får utveckla och testa virusprov fritt, utan tillstånd från myndigheterna.

President Donald Trump som hela tiden har ställt sig skeptisk till nyheter om virusets spridning, får hård kritik för sitt sätt att handskas med krisen. Han kritiseras särskilt för att han verkar så oinsatt och för att han verkar vara mer bekymrad över de ekonomiska följderna än medborgarnas hälsa.

Trump har också politiserat krisen med häftiga utfall mot demokraterna i kongressen som vill ha större insyn i hur hälsovårdskrisen handläggs.

Vita huset försökte gjuta olja på vågorna på måndag kväll med ett meddelande om att Trump har donerat en del av sin lön till kampen mot epidemin. Presidenten ger 100 000 dollar eller en fjärdedel av sin årslön till social-och hälsovårdsministeriet, meddelade taleskvinnan Stephanie Grisham

Källor: Reuters, AP, Washington Post, Yonhap

Läs också