Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Fristilssprint i Konnerud – sex finländare vidare från kvalet

Världscupen i längdskidåkning fortsätter i dag med sprint i norska Konnerud. Det är frågan om den sista sprinten inför touren i Nordamerika. Sex av åtta finländare tog sig vidare från kvalet. De största förhoppningarna riktas mot Krista Pärmäkoski och Lauri Vuorinen.

Kl. 16.25 TV2 och Arenan

Längdåkning, sprint, fri teknik
Referat: Leif Lampenius

Damer, sprint: Anne Kyllönen, Krista Pärmäkoski, Katri Lylynperä, Jasmi Joensuu.
Herrar, sprint: Lauri Vuorinen, Ristomatti Hakola, Verneri Suhonen, Karri Hakala.

Jämnt i damernas sprinttopp

Stadssprinten inne i Drammen, den klassiska klassikern, blev en fristilssprint i Konnerud. Orsaken är den för nordiska kusttrakter nu så bekanta, nämligen den långvariga bristen på snö och köld.

Också Konnerud ligger i kommunen Drammen och har ett fungerande skidstadion där de norska mästerskapen gick för en dryg månad sedan. Sprintmästare då var Maiken Caspersen Falla och sensationen Ansgar Evensen, som också vann JVM-sprinten i lördags. Ingendera tog sig vidare från dagens kval i Konnerud.

Dagens sprint är den sista fristående världscupsprinten för säsongen. Om tio dagar inleds ännu den tredelade sprinttouren i Nordamerika.

Båda sprintcuperna står fortfarande och väger på ett intressant sätt. Bland damerna har Linn Svahn smugit upp i ledningen. Svahn har haft några hyggliga sprintlopp också på sistone medan Anamarija Lampic haft det betydligt kämpigare.

Skillnaden är bara 17 poäng och bakom dem har ytterligare tre damer ännu chans att ta hem cupen. Sundling, Falla eller Neprjajeva kan med några fullträffar göra det ännu.

Fallas segerchanser i sprintcupen minskade avsevärt i dagens kval i Konnerud, där hon bara var 31:a snabbast och därmed inte tog sig vidare.

I VM i Seefeld var Maiken Caspersen Falla etta före Stina Nilsson.
Maiken Caspersen Falla missade kvartsfinalen med 0,03 sekunders marginal. I VM i Seefeld var Maiken Caspersen Falla etta före Stina Nilsson. Bild: EPA Stina Nilsson,Maiken Caspersen Falla

Damernas bana i Konnerud är kort, bara 1,2 km, men kan ändå passa Krista Pärmäkoski helt bra. Hennes tecken på gryende chanser att prestera på riktigt hög nivå var tydliga i Lahtisspelen.

Alla fyra finländare tog sig vidare från kvalet på damsidan. Krista Pärmäkoski var nionde snabbast, 2,56 sekunder efter kvalvinnaren Katja Visnar. De andra finländarna i dagens tävling är Anne Kyllönen (18:e i kvalet), Katri Lylynperä (24:e) och Jasmi Joensuu (27:e).

Hur långt kan Lauri Vuorinen nå?

I synnerhet bland herrarna ska det digra norska landslags- och nationella gardet kunna slå sig fram på väldigt bred front. Herrbanan på nästan 1,6 km kommer att vara både taktisk och fartfylld.

I herråkarnas sprintcup leder nu Johannes Hösflot Kläbo med drygt 60 poäng över landsmannen Pål Golberg, som kommit starkt i februari.

Chanavat, Pellegrino och Valnes andas Golberg i nacken. Kläbos sprintcupseger är alltså inte ännu klar.

Den mest delikata finändska frågan handlar om Lauri Vuorinen. Kan han fortsätta att gå framåt ännu i några veckor? I så fall och med en gnutta tur med i spelet ska minst en semifinalplats i Konnerud ses som ett solklart mål.

Vuorinen är i stark form och som det nu ser ut kan det vara Ristomatti Hakolas tur att sekundera honom. Båda känns intressanta nu.

Just Vuorinen och Hakola var de enda finländarna som klarade av att ta sig bland de 30 bästa i kvalet. Lauri Vuorinen blev tia, medan Ristomatti Hakola kom på plats 18.

Verneri Suhonen (46:e) och Karri Hakola (50:e) var långt från kvartsfinalplatser. Cupledaren Kläbo var kvalets snabbaste man.

Läs också