Hoppa till huvudinnehåll

Förseningen och en saftig extra räkning för fiskvägarna i Åminnefors förs till domstol

Flera personer står på en brokonstruktion på en byggarbetsplats vid vatten. I bakgrunden en grävmaskin.
Bilden är tagen under byggnadstiden av fiskvägen i Åminnefors. Flera personer står på en brokonstruktion på en byggarbetsplats vid vatten. I bakgrunden en grävmaskin. Bild: Raseborgs stad Åminnefors, Raseborg,fiskvägar,fisktrappa,kraftverk,Raseborg,pelare

Raseborgs stad och kraftverksbolaget Koskienergia har hamnat på kollisionskurs om vem som är skyldig att betala för att fiskvägsbygget i Åminnefors i Pojo försenades med drygt ett halvt år.

Förseningen beror på en söndrig pelare vid kraftverkets så kallade utflöde. Fiskvägen hade planerats alldeles invid pelaren.

Fiskvägsbygget i Åminnefors blev blev rejält försenat och ledde därför till en saftig tilläggsräkning på närmare 400 000 euro för byggherren, det vill säga Raseborgs stad.

Det att pelaren hade vittrat sönder upptäcktes i november 2018.

Strömpelaren var i så dåligt skick att byggandet av fiskvägen måste avbrytas medan pelaren reparerades.

Ett vattenkraftverk i rödtegel, till höger syns en byggd fiskväg. Bildmontage.
Kraftverket i Åminnefors. Arkivbild Ett vattenkraftverk i rödtegel, till höger syns en byggd fiskväg. Bildmontage. Bild: Raseborgs stad Svartån, Nyland,fisktrappa,kraftverk,vattenkraft,Åminnefors, Raseborg,Fiskväg

Nu har Raseborgs stad blivit tvungen att ersätta entreprenören för de kostnader som förseningen har föranlett, totalt 387 000 euro.

Byggherren, det vill säga Raseborgs stad har i sin tur yrkat om ersättning av Koskienergia, som har bestridit stadens krav i fråga om grunder och belopp.

Raseborgs stad har förhandlat och försökt uppnå en uppgörelse med kraftverksbolaget, men enligt tekniska direktören har meningsskiljaktigheterna varit stora och man har inte nått någon överenskommelse.

Raseborgs stadsstyrelse beslöt på måndagen (2.3) att föra tvistemålet till en behörig domstol för avgörande. Stadens tekniska direktör Jan Gröndahl är den som ska företräda staden vid rättegången.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland